Nyitótánc régen és napjainkban

Napjainkban az esküvői nyitótánc már-már kötelező, hiszen egyre elterjedtebb része lett ez, az esküvőknek. A pár választhat a klasszikusok közül, ám manapság nagyon divatossá váltak a kirívó, extrém, modern táncok is.

Korábbi időkben a menyasszony és édesapja indította el a fogadást a nyitótánccal, mely klasszikusan lassú zenére, keringőre folyt. Ma már ez az ifjú pár kiváltsága, modernebb esküvőkön, amikor lezajlott a vacsora, a menyasszony és a vőlegény elkezdi a táncot egyfajta jelzésként, hogy a vendégek is kezdhetik a mulatozást. Visszafogottabb párok még mindig maradnak a klasszikus lassú táncnál (keringő), mely egy közösen szeretett romantikus zenére történik, melyet a vendégsereg udvariasan végignéz és a hitvesi csók után ők is táncra perdülhetnek.

Nyitótánc

A bevállalósabb párok, bár manapság már a trend is ezt diktálja inkább "ütősebb" zenét és ennek megfelelő koreográfiát választanak. Jellemzően lassú, átlagos zenével és tánccal indul a műsor, majd egy váratlan pillanatban megszakad a zene és teljesen más stílus következik. Ez lehet a raptól a salsaig akár többféle stílus egymás után: foxtrot, swing, tango, disco. Különböző vicces, erotikus, érdekes mozzanatok lehetnek színesítői a műsornak, ezt már a pár dönti el, hogy mennyire rugalmasak és szégyenlősek.

Klasszikus nyitótánc képei

Néhány klasszikus zenei alap:

  • Dirty Dancing összes

  • Endless Love

  • One Moment in Time

  • James Blunt: You're Beautiful

  • Alicia Keys: Fallin

A pár az esküvői ruhában táncol, átöltözni nem szokás, ám ha nem a menyecskeruhában kényelmesebbnek találjuk, akkor nyugodtan elő lehet adni ekkor is a betanult koreográfiát, a hangulat ekkor már úgyis a tetőfokára hágott. Elszántabbak akár két táncot s bemutathatnak, először a nyitótáncot, mely lehet klasszikus, majd éjfélkor egy lazább, vagányabb stílust, így minden vendég megtalálja a hozzá közelebb állót. Lehetőségünk van a vendégek egy részét is bevonni, így még látványosabbá tehetjük a műsort.

Meglepő mozdulatok

Mindenképpen ajánlatos szakember segítségét igénybe venni, hiszen ő tud segíteni mind a zene, mind a koreográfia kiválasztásában, megtanulásában. Az előadott műsor sokban függ például a tánctér méretétől, a ruhák nagyságától, a pár személyiségétől, illetve a vendégek összetételétől is.

Nyitótánc napjainkban

A világhálót böngészve találhatunk olyan vőfélyt vagy ceremóniamestert is, aki vállalja, hogy ő maga énekli a kiválasztott dalt a pár tánca alatt, mely szintén egy különlegesség lehet.

Sokan félnek attól, hogy esetleg elrontják a tánclépéseket, de ettől nem kell aggódnunk, ha el is rontjuk, azok is mi leszünk és az igyekezet sokkal fontosabb a tökéletességnél.

Való igaz, hogy sok fáradságba kerül egy ilyen koreográfia elsajátítása, de véleményem szerint megéri a rá fordított időt és energiát, hiszen egy örök és maradandó élmény lehet mind a saját, mind pedig a meghívott vendégek számára.

Profi mozdulatok