Testfestés az esküvőre

Az indiaiaknál ősi hagyomány a testfestés, gyönyörű indákkal és motívumokkal díszítik a menyasszony testét. Ennek modern változata a csillámos testfestés, mely ma már közkedvelt esküvő témakörben is. Hogyan lehetsz Te is hercegnő? Cikkünkből megtudhatod!

Élt valamikor Indiában egy fiatal, gyönyörű menyasszony, akinek ősi hagyomány szerint mehendit festettek a kezére. Tenyerén olyan erősen felszívódott a tinta, hogy minden eddiginél sötétebb vörösre változtak a minták. Mikor az anyósa rápillantott a lány kezére, azt mondta: „Az idők végezetéig örök szerelemben fogsz élni pároddal.” Úgy is lett.

Az emberiség a kezdetektől alkalmazta a testdíszítés különböző formáit. Számos kultúrában szokás volt a növényi és ásványi anyagokból készült testfestékek alkalmazása, a közösséghez tartozás és a rangsorban elfoglalt hely kifejezésére.

A henna perzsa eredetű szó, jelentése: virágzásban lévő növény. Maga a henna is egy bokorszerű növény, mely elsősorban Indiában, és más trópusi klímájú helyeken honos. A hennából készült pépet általában testfestésre használják, amely vörösesbarnára színezi a bőrt, és – bőrtípustól függően – 1-4 hét alatt halványul el.


A mehndi hagyomány szerint a henna megerősíti az emberek közötti kötődést, mivel a motívumok felrajzolásához testi érintkezés szükséges. Ünnepi alkalmakra, társadalmi eseményekre a közszemlére tett testrészek (kéz, láb, halánték, haj) díszítésére alkalmazták.

A menyasszony testének hennával való díszítése az esküvői előkészületek szerves része, ami nem csak egy feladat, hanem a leendő rokonok megismerkedésére is nagyszerű alkalom. A hennafestő az adott személy egyénisége, jelleme és származása alapján választja ki a motívumokat.

A világ különböző tájain más és más motívumokat és mintákat használnak.


Az indiai minták általában lágy, finom vonalvezetésű indákból és virágokból, absztrakt kacskaringókból állnak. A menyasszony testének hennával való díszítésére egy külön ceremónia keretében kerül sor, amit az indiaiak mehndinek neveznek.

A galériakép linkjére kattintva még több képet tudsz megnézni az indiai esküvőkről!

Afrikában inkább geometrikus formákból épül fel a festés, általában vastagabb, erőteljesebb vonalakat használnak.

Az arabok a kéz-és lábfejre fektetik a hangsúlyt, azokat díszítik nagyobb virágmotívumokkal; illetve a körmök és a haj hennával való festése is egyre elterjedtebb a Közel-Keleten.

A csilllámtetoválás

Más néven a csillámos testfestés a testdíszítés új, modern változata. Dekorativitása mellett másik nagy előnye, hogy teljesen fájdalommentes és nagyon tartós eljárás, nem árt neki sem a víz, sem az izzadság. Az eljárás biztonságos, allergiamentes és bármilyen bőrfelületen használható. A minta felvitele tetszőleges sablonnal történik, amit különböző színű csillámokkal, strasszkövekkel, bindivel is díszíthetünk. A hennánál valamivel kevesebb ideig marad fent, általában 7-21 napig.


Ha valaki nem érzi jól magát egy nyakék vagy fülbevaló viselése közben, de mégsem szeretne lemondani a csillogásról, vagy esetleg allergiás a fémre, akkor tökéletes megoldás lehet a csillámtetoválás.


Egy szépen megrajzolt és kidolgozott ékszer-motívum tényleg a menyasszony éke lehet. A merészebbek választhatnak élénkebb színeket, vagy kérhetik az arcuk – például a halánték – festését is. Természetesen itt is igaz, hogy a lehetőségek száma végtelen; a minták variálhatók, fantázia, ízlés és az egyéniség függvénye.

Ha Neked is tetszik a testfestés és szeretnél hercegnőként tündökölni az esküvődön, ma már nagyon sok kreatív művész áll rendelkezésedre. Ha pedig a násznépet is szeretnéd bevonni – vagy a gyerekeket, – akár önálló programnak is kitűnő.

A galériakép linkjére kattintva még több képet tudsz megnézni az esküvői testfestésről!