Válassz ötletesen nászajándékot

Esküvőre vagy hivatalos, de gőzöd sincs, mit ajándékozz az ifjú párnak? A kérdés nem egyszerű, de néhány jól bevált ötlettel segíthetünk, hogy megtaláld az ideális ajándékot.

Az ajándék kiválasztása mindenkinek feladja a leckét, hiszen nem kis értékről van szó és azt sem akarjuk, hogy a polcon porosodjon az ajándékunk; nem beszélve arról, hogy az ifjú pár is nyílván hasznos és használható ajándéktárgyat szeretne kapni.

Szerencsére ma már elterjedt az a szokás, hogy a házasulandó pár nászajándéklistát készít, amelyen vágyaik tárgyai kapnak helyet, ezzel megkönnyítve a választást. Ennek szétosztásáról általában az esküvőszervezőt vagy a násznép egyik tagját bízzák meg, illetve sok esetben már online is elérhető. Célszerű az esküvő napja előtt három-négy hónappal elkészíteni, hogy mindenkihez eljusson. Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy akár hárman-négyen ugyanazzal az ajándékkal állítsanak be.

Tipp: Több árfekvésű ajándékot válogassunk össze a listába, hogy a vendégek ne érezzék azt, hogy erejükön felülit várunk el tőlük.

A nászajándék lista tudnivalói című cikkünkben még több információt találsz.

De mi történik akkor, ha az ifjú pár nem könnyíti meg a dolgunkat ajándéklistával? Akkor nincs más lehetőség, neked kell ötletelni. Ha teljesen tanácstalan vagy, segítséget kérhetsz a házasulandó pár valamelyikétől vagy az örömszülőktől, hátha ők be vannak avatva. Általában azért adnak valami támpontot, illetve tapintatosan közlik, ha például inkább pénzbeli ajándékra számítanak. Manapság a leggyakoribb és leginkább közkedvelt nászajándék: a pénzajándék, az élményajándékok, aztán a hagyományoknak megfelelően még ma is igen közkedvelt ajándék a porcelán, a készletek, a háztartásban használatos elektronikai gépek, egyre divatosabb és proktiusabbak az utalványok, mellyel a megajándékozott választja ki a számára leginkább megfelelő és tetsző ajándékot és nem utolsósorban a vicces ajándékokat is kedvelik a párok, erre is adunk néhány öteletet

Nézzük, milyen szempontok alapján választhatunk ajándékot!

Talán az egyik legfontosabb, hogy mire van szüksége a párnak: például ha már együtt élnek, akkor nem feltétlenül háztartási eszközökre vágynak. Viszont ha művészetkedvelők, akkor jó ötlet lehet akár egy róluk készült festmény vagy más egyedi műalkotás, akár még karikatúra is elképzelhető, persze, csak ha biztosak vagyunk benne, hogy a pár is értékelni fogja a humorunkat.

Befolyásoló tényező lehet még a stílusuk. Ha a házasulandó pár sportos alkat, és szereti az extrém dolgokat meglephetjük egy közös siklóernyőzéssel vagy bungee jumpinggal.

Lesz-e menyasszonytánc?

Ez esetben nagyságrendet kell meghatároznunk, a pénztárcánk vastagsága, a rokonság, illetve a szokásrend alapján. Leggyakrabban pénzt szoktak adni a menyasszonytánc során, de előkerülhetnek itt például az egyedi, személyre szóló apróságok, vicces csomagolásban.

A leggyakoribb nászajándékok

Használati tárgyat akkor érdemes venni, ha például az ifjú pár most költözik új, közös otthonukba vagy tudjuk, hogy biztosan szükségük van rá. A kiválasztás előtt célszerű kipuhatolni a pár ízlését. Nincs annál rosszabb, amikor 10 darab egyforma, hupilila vagy egyébként sem tetsző poharat, vagy étkészletet kapnak. Helyette ajándékozhatunk egyedi, kézzel festett porcelánokat, kristálypoharakat, de nem árt ebben is kikérni néhány közelebbi, családtag véleményét.

Ha szereted az egyedi dolgokat és szívesen látnád a nászajándékok között is őket, akkor kiemelten ajánljuk az egyedi kézzel készített és kézzel festett porcelánokat a gyártótól, ahol kreaítv igényeidet is meg tudják valósítani akár nászajándék vagy köszönetajándékról legyen szó!

A Menyegzőlap által ajánlott szolgáltató:

A galériaképre kattintva tudod megnézni az információkat!

 

Gondolkodhatunk még olyan dolgokban, mint a konyhai robotgépek, különböző elektronikus berendezések, amelyek megkönnyíthetik a pár életét, vagy más időtálló dolgokban, mint egy szép ágytakaró, egy díszpárna; amelybe belehímezhetjük a pár monogramját is. Egy kézzel készített terítő vagy egyedi takaró is örök emlék marad a házasoknak.

Abban az esetben, ha nincs konkrét elképzelésünk, de mindenképpen olyan ajándékot szeretnénk adni, amely a párnak igazán tetszik, akkor jó ötlet lehet az utalvány. A lehetőségek szinte korlátlanok, de azért vegyük figyelembe, hogy milyen fajta ajándékra vágynak. Ha például szeretnek utazni, akkor kiváló ajándék lehet egy utazási utalvány, de ma már nagyon sok helyen vásárolhatunk ajándékutalványokat: wellness szállodában, műszaki boltokban, porcelánboltban, bútorboltban, könyvesboltban; de létezik még vászon ajándékutalvány és fotózásra szóló utalvány is.

Amennyiben biztosak vagyunk benne, hogy érdekli őket a kultúra és szeretnek színházba, esetleg operába járni, meglephetjük őket egy gyönyörű, exkluzív darabra szóló színházjeggyel, de opera- vagy színházbérlettel is.

Végül, de nem utolsó sorban: a legszemélytelenebb, viszont annál hasznosabb ajándék a készpénz. Egy kutatás szerint hazánkban ez a leggyakoribb nászajándék, amit valaki kínosnak, mások a leghasznosabbnak tartanak. Ha nincs más ötleted, vagy a pár éppen gyűjt valamire – nászútra, lakásra vagy felújításra – akkor a legideálisabb a pénzajándék.

Azonban, ha tényleg szeretnél maradandót is adni, amit emlékként meg tudnak őrizni, tartózkodjunk az egyszerű, borítékos megoldástól és válasszunk valami ötletesebbet.

Számtalan módja létezik, hogy feldobd egy kicsit: 500 forintonként összecsavarva megtölthetsz vele egy befőttesüveget, vagy egy borospalackot; egy elegáns borítékra ragasszunk egy feltűnő színű madártollat és írjuk rá: „fészekrakáshoz”; vagy vehetünk egy gyönyörű teáskanalat és ahhoz rögzíthetjük a pénzt, egy kis kártyára pedig ráírhatjuk: „A teáskészlet megvételét az ifjú párra bízzuk.”

Egyedi ajándékok

Jó-jó, tudom, hogy minden ajándék egyedi, de én az igazán különlegesekre gondolok, amelyek a maguk egyszerűségében emlékezetesek és gyönyörűek és pont emiatt a nagy fejtörésben magunktól talán eszünkbe sem jutna.

A gravírozás manapság már nagyon elterjedt ajándék témában, hiszen pár vonással sokkal személyesebbé, emlékezetesebbé varázsolható bármely tárgy. Például ha belegondolunk, az egybekelésnek két nagyon fontos, meghatározó momentuma van: az aláírás és a koccintás. Lám, már meg is van két nagyszerű ajándék.

Vegyük az elsőt: az aláírás során, ugyebár egy egyszerű hivatali, „semilyen” tollat használnak. Erre az alkalomra nagyszerű ötlet lehet, hogy egy szép tollra a fiatalok keresztnevét, az esküvő dátumát és egy rövid idézetet vagy köszöntő szöveget gravírozunk. Ehhez hasonló ajándékötlet egy elegáns díszdobozba csomagolt pezsgőspohár készlet, amit ugyanolyan módszerrel díszíthetünk, mint a tollat.

A fiatal barátokra jellemző, hogy valami viccessel rukkolnak elő a nagy napon, ami lehet akár egy nagyszabású vetélkedő, akár egy átdolgozott mini-színdarab. Egy erotikus vagy párismereti társasjáték is lehet bomba ötlet, de óriási sértődés is, ezért legyünk körültekintőek.

Kedves ajándék egy családi receptekkel teleírt saját készítésű könyvecske. Adjuk körbe a család női tagjainak, azzal, hogy írják bele legjobb receptjüket, egy rövid jó tanács kíséretével a leendő feleségnek.

Ugyanez kivitelezhető „férfias kiadásban”, vagyis a család férfitagjai összeállíthatnak egy használati utasítást a házassághoz, hosszú évek alatt gyűjtött tapasztalatokkal és vicces történetekkel fűszerezve.

Készíthetünk hatalmas névtáblát Mr. és Mrs. XY felirattal, mókás rajzokkal és firkákkal; lássuk el akasztóval és kész is az ideiglenes névtábla az ajtóra, míg el nem készül a végleges. Később akár az egyik szoba falára is kirakhatják, így örök emlék marad.

Ha már van kertje az ifjú párnak, ajándékozhatunk egy facsemetét, amit tele aggathatunk különböző színű szalagokkal, rajtuk idézetekkel, jó kívánságokkal. Mindenképpen gyökeres, cserepes fát vegyünk, hogy a házasok kiültethessék, és figyelhessék, ahogyan a házasságukkal együtt növekszik.

Készíthetünk fényképalbumot, aminek egyik oldalán a menyasszony, a másikon a vőlegény korban megegyező gyerekkori képei vannak. El ne felejtsük tréfás megjegyzésekkel, vagy rövid történetekkel ellátni egyik másik képet!

Gondoltál volna rá, hogy Te is elkészítheted a vendégkönyvet? Csak annyit kell tenned, hogy veszel egy üres vendégkönyvet vagy készítesz te magad egyet és Te, vagy valamelyik családtag a vacsoránál körbeadja a vendégeknek. Azután a már kitöltött vendégkönyvet add oda a párnak. Szerintem nagyon megható és figyelmes ajándék. Ha Te ajándékozod, akkor ne felejts el jó kívánságot írni az első oldalra!

Házasságmentő nászajándékok

Ilyen például a kis pakolós kosár, vagy egy szép doboz, amely arra szolgál, hogy elkerüljük vele az örökös „mindig szét hagyod a dolgaid” és az „egész nap takarítottam te meg…” típusú veszekedéseket. Biztosan sokan ismerik a helyzetet, amikor a férj hazajön és egy cipősdoboznyi vackot pakol ki a zsebéből. Na, ez a doboz erre szolgál!

Tipp: Egy-két szuper dologgal és egy mellékelt „használati utasítással” tökéletes ajándék

Hány olyan párt ismerünk, akinél a férj még télen, pólóban, nyitott ablaknál sem fázik, a feleség meg még nyáron is gyapjútakaróval alszik? Az éjszakai hideg-meleg háború kiváló megelőzése, ha a nászajándékként egy pihe-puha takarót veszünk, még jobb, ha magunk készítjük, akár a pár monogramját is belehímezhetjük.

Sokszor előfordul, hogy a feleség már aludna, míg a férj még tévét néz, újságot olvas, szóval esze ágában sincs aludni. Megoldás: alvómaszk. Így a nő nyugodtan pihenhet, a férfi motoszkálása pedig kifejezetten altató tulajdonsággal bír.

Rengeteg ötletet felsorolhatnánk még, a döntő tényező mindig az, hogy mennyire ismerjük az ajándékozottat. Ha a házasulandó pár nászajándéklistát készít, akkor nagyban megkönnyítik a dolgodat, ha pedig nem, akkor remélem segítettünk, hogy egy lépéssel közelebb kerülj a tökéletes ajándék kiválasztásához.