Menyasszonyi illatfelhő

Megvan a ruha,a meghívó, a torta, és a zenekart is lefoglaltátok már. Úgy gondolhatjuk minden kész a nagy napra. De miért siklanánk el pont a legfontosabb érzékünk felett?

Hiszen a férfiember, így a drága vőlegény is kifejezetten érzékeny az illatokra. Ne pánikolj, ha kiment a fejedből! Időben kilábalunk a parfüm-csapdából!Első és legfontosabb szempont, hogy az illat a személyiséged, a ruhád és az esküvő stílusa összhangban legyenek a parfümmel. Ha úgy gondolod, ezt egyedül képtelen vagy kivitelezni, hívj el valakit, aki segít! Én a magam részéről férfit invitálnék, mert tapasztalataim szerint nagyon jó érzékkel képesek illatot választani. De ha ez nem kivitelezhető, szólj egy barátnődnek vagy a lánytesódnak, esetleg az anyukádnak - biztosan szívesen sietnek a segítségedre.

Egy nagyobb drogériában vagy parfümériában lehetőségünk van akár minden üvegcsét végig illatozni. Arról nem is beszélve, hogy szakértők segíthetnek a választásban. A reklámok és híres sztárok által preferált illatok választása nem mindig érdemes, igyekezzünk inkább, az orrunk után menni”, ebben az esetben ez lesz a célravezető.

A tesztcsíkoknál jobb, ha saját bőrünkön próbáljuk ki az illatot, mert a parfüm saját testünk illatával keveredve más-más végeredményt fog hozni. Egyszerre 3-4 illatnál többet felesleges magunkra fújni, mert nem fogjuk tudni majd megkülönböztetni őket. Érdemes több időt, esetleg több napot is rászánni a választásra. Figyelembe kell vennünk továbbá azt is, hogy a nap folyamán az illat intenzitása és aromája is változhat!

Persze jó tudni, miből indulhatunk ki. Érdemes előtte elgondolkodni, hogy nagyjából milyen illatra vágyunk. A parfümöket kategóriákba sorolhatjuk be. Lehetnek gyümölcsös, virágos, fás, keleties és füves illatok. Ezen kívül lehet évszakonkénti és korosztályonkénti a csoportosításuk. Általában - mivel a legtöbb menyegzőt a tavaszi-nyári időszakban tartják- a virágos és a nyári illatok a legnépszerűbbek az arák körében.

Egy letisztult, elegáns menyasszonyhoz és esküvőhöz egy lágy, édeskés illat illik jobban. Ilyen a vanília, amit az édes illatok királynőjeként is számon tartanak. De ha Te történetesen a vagány, sportos arák táborát erősíted, remek választás lehet egy friss, citromos, üde aroma. Hiszen garantáltan pörgős nap elé nézel! A merészebb, feltűnést kedvelő menyasszonyok válasszanak markáns, fűszeres, keleties bukéjú parfümöt. De mindenek előtt a mértéken a hangsúly! Nagyon kellemetlen, ha valaki (akár pont a menyasszony!) zárt térben rosszul lesz az erős illatfelhőtől.

Nem árt azzal is tisztában lenni, hogy az illatok különböző válaszreakciókat, ingereket váltanak ki az emberekből. A gyömbér például kifejezetten vágykeltő illat, míg az alma és a levendulanyugtató hatású. Ezeket is vegyük figyelembe a választáskor! Választhatunk két parfümöt is, egyet a menyegzőre, egyet pedig a nászéjszakára (ezzel is meglepve az újdonsült férjet). Gondoljunk csak Monroe kisasszonyra, a hálószobában ő sem viselt mást jól bevált parfümjén kívül.

Végül pedig megosztanék veletek egy kreatív és öko megoldást, ha valami igazán egyedit és megismételhetetlent szeretnétek viselni a nagy napon. Óriási népszerűségnek örvendenek manapság a natúr kozmetikumok. Az interneten böngészve a különböző hajpakolásokon és arckrémeken kívül rengeteg parfüm receptet is találhatunk. Miért ne próbálnánk ki őket pont az esküvőn?

Íme, néhány parfüm-recept:
A következő illatkeverékeket kb. 20 ml jojoba olajba vagy alkoholba öntsük, sötét üvegcsében rázzuk össze. Ezután hagyjuk összeérni az illatokat, ez lehet akár 2-6 hónap is. (Rögtön az összekeverés után még egyáltalán nem hasonlít a végső illatához.)

Első illat: 28 csepp ylang-ylang, 1 csepp jázmin, 1 csepp rózsa, 3 csepp pacsuli, 3 csepp szantálfa
Második illat: 28 csepp levendula, 10 csepp rozmaring, 4 csepp bergamott
Harmadik illat: 12 csepp szantálfa, 10 csepp rózsa, 4 csepp citrom, 3 csepp koriander

A saját magunk készítette parfümök remek köszönőajándékok is lehetnek. Így egy szép kis üvegcsébe zárva vendégek hazavihetik az esküvő illatát. Arról nem is beszélve, hogy nektek is maradandó emlékül szolgál. és milyen nagyszerű lesz évek múltán szagolgatni és nosztalgiázni.

Kedves menyasszonyok, illatra fel! Legyen az illat akár bolti, kölcsön holmi vagy natúr kence, egy a lényeg: viseld boldogan!