A köszönetajándék

Apró figyelmesség, kedves gesztus az ifjú pár részéréről. Örök emlék, bűbájos kis meglepetés a vendégek számára. A köszönetajándék (vagy köszönőajándék) már elengedhetetlen kelléke egy jól megszervezett, minden részletre kiterjedt esküvőnek. De honnan ered ez a hagyomány? Melyek a leggyakoribb formái? Most mindent megtudhatsz!

A köszönőajándék eredete sok-sok évvel ezelőttre nyúlik vissza, ám hiába keresnénk a történelemkönyvben, nem találnánk rá utalást. Legvalószínűbb származási helye azonban Olaszország és Franciaország területe, ahol hagyományosan kisebb ajándékkal kedveskedtek a közös ünneplésre érkezők számára. Az esemény tárgya lehetett születésnap, gyermekáldás, vagy éppen az esküvő! Úgy tartották, hogy ezek az ünnepek szerencsések, és a köszönetajándékokkal (melyeket egyébként ,,bonbonniere"-nek neveztek) ezt a szerencsét szerették volna továbbadni. A bonbonniere valójában egy kisebb dobozka volt, általában kristályból vagy valamilyen kőből fabrikált, a belseje pedig cukorból készült édességet rejtett.

A galériára kattintva köszönőajándék trendeket tekintheted meg!

A leggyakoribb cukrozott édesség, ami kezdetektől fogva kedvelt ajándék volt, az öt darab cukrozott mandula. A mandula kesernyés íze és a külső kemény, édes máz az ellentéteket szimbolizálja: a menyasszony és a vőlegény külön egységét, mely házaspárként tökéletesen működik együtt, illetve az élet jó és rossz pillanatait. Az öt szem pedig mind önálló jelentéssel bír, ezek az egészség, a szerelem, boldogság, a termékenység és a jólét szimbólumai. Manapság is ez a legkelendőbb köszönetajándék, egyszerű és elegáns. A mandulákat csomagolhatjuk kis szatén vagy organza tasakokba, sajátkészítésű dobozkákba vagy beletehetjük egy elegáns üvegbe, pohárba vagy kehelybe. Arra viszont minden esetben figyelni kell, hogy a színek harmonizáljanak a dekoráció elemeivel.

Egy másik szintén nagyon különleges és mutatós köszönetajándék csak pár évtizede jutott el hozzánk a mesés India és Srí Lanka hagyományaiból. Ez pedig a virágzó tea. Ahogy a neve is sejteti, egy olyan virágról van szó, mely egy kancsó vizet finom teává változtat perceken belül. És ha még ez nem lenne épp elég varázslatos, közben a virág kibontja szirmait.

A teagumókat tavasszal gyűjtik össze, mielőtt kinyílnának, majd válogatott tealevelekkel átkötve bimbóformába sodorják. Ezeket a művészi pontossággal készített teacsodákat aztán jázmin kivonatba áztatják, hogy az aroma jól átjárja a kis teavirágokat. Ha pedig a gumócskákat vízbe tesszük, csodaszép virágmezőt fogunk találni a kancsó alján.

Manapság a köszönőajándékok egész arzenálját vonultatják fel a szolgáltatók. Rendelhetünk monogramos poháralátétet, szalvétát vagy szalvétagyűrűt, gravírozott kelyhet vagy poharat. Ezek az ajándékok azért is praktikusak, mert a terített asztalra téve ültető kártyaként is funkcionálhatnak. Gyakran rendelt ajándék még a hűtő mágnes, melyet díszíthet a pár képe és monogramja, a kirakó családi képekkel, palackba rejtett üzenet, gyertya és a mézeskalács szintén névvel vagy monogrammal ellátva. Rengeteg színnel, formával és ötlettel találkozhatunk az interneten, érdemes átböngészni több szolgáltató ajánlatát is, és így kiválasztani a hozzánk legközelebb álló apró kis figyelmességet a vendégek számára.

Igazán eredeti és megmosolyogtató ötlet lehet az ifjú párra jellemző egyedi ajándék. Például, ha mindketten az informatika világában dolgoztok szerezzetek be néhány régi CD vagy floppy lemezt és alakítsátok egyedi alátétté, névvel ellátott ültetős ajándékká. De ha Ti történetesen egy természetkedvelő pár vagytok, gyűjtsetek színes kavicsokat kirándulás közben és naturalista csomagolásban adjátok át őket. Szintén egy kedves, öko ajándék a babszem ajándékozása, amit aztán el lehet ültetni. Kapható már belőle olyan változat is, amin felirat olvasható. Kis cserépben vagy tasakban igazán mutatós ajándék. Ezek az ajándékok személyesebbek és egyedik, arról nem is beszélve, hogy remek móka elkészíteni őket. Vonjátok be a barkácsolásba a barátokat, rokonokat is, így közös élményhez is juthattok a köszönőajándék által.

Elterjedt továbbá a különleges sütemények ajándékozása is a násznép számára. Ezek általában olyan egyedi és elegáns édességek mint a macaron, mini torta, kínai szerencse süti kedves üzenettel vagy a díszes cupcake. Minden nagyobb cukrászdában beszerezhetőek, különböző ízben és színekben kaphatóak. Legmutatósabb, ha átlátszó dobozokba tesszük őket, szalaggal átkötve, de akár csipkemintás csomagolóból készült kis papírkosárkákba is tehetjük. A süteményeket felcímkézhetjük akár cukormázzal is, így írható rá név vagy monogram. De a szalagokra kötött kis biléta is nagyon elegáns, főleg ha csodás betűtípust is választunk hozzá.

Ha a menyegzőt egy különleges, netán trópusi, egzotikus helyen rendezitek meg, jó ötlet lehet a tájra jellemző ajándék, esetleg helyi specialitás ajándékozása. Ugye rögtön a virágfüzér ugrott be? Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy a Hawaii-szigeten tartsd a lagzidat, akkor se keseredj el! Minden városnak, falunak vannak souvenir boltjai, ahol bizonyára akad valami, a településre jellemző ajándék. Ez mindenkinek kedves emlék, főleg ha azelőtt még nem jártak a helyszínen.

Jótékonykodás az esküvőn? Miért ne tehetnél másokat is boldoggá, ha már Te az vagy. Előzetesen értesítsd a násznépet szándékodról, és a menyegző alatt gyűjtsetek tartós élelmiszert, ruhát, játékokat vagy használati tárgyakat a Vöröskeresztnek, vagy más segélyszervezetnek, állatvédőknek, kutyamenhelynek élelmet és játékokat... Erre egy asztalt vagy kis pici helyiséget el tudtok különíteni ahová ezeket letehetik az érkező vendégeitek. Sok hasznos holmi összejöhet így, arról nem is beszélve, hogy csodásan fogja mindenki érezni magát attól, hogy együtt másokon segítettetek!

Boldogságotok, a Ti ,,Nagy napotok" akár több életet is megmenthet, reményt adhat, gondoljatok itt a bántalmazott, éheztetett, kidobott kisállatokra, akik életét megmentheti az, hogy útjára indítotok egy ilyen kezdeményezést, vagy csatlakoztok hozzá. Az adományozóknak készíthettek egy kedves emléklapot vagy oklevelet, amiben leírjátok, kinek szánjátok az összegyűlt tételeket, sőt ezt vendégkönyvetekbe is bevezethetitek, megörkíthetitek és majd hosszú-hosszú évek múlva is jó érzéssel fog eltölteni az, hogy a Ti szeretetetek, boldogságotok életeket mentett meg. Csatlakozz a ,,Jótékonyság az esküvőn" kezdeményezéshez!

Jótékonykodnál? Kattins az alábbi fotóra:

A felsorolt meglepetések csak ötletek, inspirációk. Üljetek le a családdal, ötleteljetek, biztosan eszetekbe fog jutni valami egyszeri, megismételhetetlen, csak rátok jellemző ajándék! Ha pedig megvan, nincs más dolgotok, mint megajándékozni azokat, akik veletek együtt örülnek szerelmetek beteljesülésének. Erre az esküvőnél jobb alkalmat keresve sem találnátok. Kellemes készülődést kívánunk!

Képek forrása: http://blog.ywcountdown.com, http://www.weddingbells.ca, http://www.modwedding.com, www.pinterest.com