Egyedi karikagyűrű, ahogy megálmodtátok

Interjú a Spary Design alkotójával

Az esküvő a szerelmetek, a boldogságotok és a kettőtök egyéniségének összeforrásának ünnepe. Ha már egyéniség, legyen egyedi a ruha, a dekoráció a helyszín...de mi a helyzet az ékszerekkel? Ti sem szeretnétek tucatárut vásárolni?

A Párok többsége, így bizonyára Ti is törekedtek arra, hogy a Nagy Napon valami igazi különlegeset ajándékozzatok mind egymásnak, mind a meghívottaknak. Inspirációkra akadtatok az interneten, de nem igazán tudjátok hová, kihez kell fordulni? Ti is úgy gondoljátok, hogy nincs is különlegesebb az egyedileg tervezett karikagyűrűknél, hiszen mindketten beleadhatjátok egyéniségeteket, ötleteiteket? Így az eredményt valóban a sajátotoknak érezhetitek, hiszen biztos, hogy más nem viseli ezt az ékszert. Szerencsére megtaláltátok, amit kerestetek! Sparas Klárát kértük meg, meséljen nekünk az általa létrehozott Spary Design-ról, avasson be minket az alkotás folyamataiba és ajánljon nekünk trendi darabokat az esküvőre.

Hogyan kezdődött az ékszerek iránti szenvedélye?

8.-ik osztályos koromban elszakadt a láncom. Bevittem egy ötvöshöz, aki megengedte, hogy megnézhessem a műhelyét. Évvégén jelentkeztem is az Állami Pénzverőbe. Nem is az ékszerek fogtak meg, hanem a készítése, melytől még a mai napig sem tudok szabadulni. Mikor döntött úgy, hogy ezzel szeretne foglalkozni? Rögtön a 8 általános után.

Milyen technológiával készítik el az ékszereket?

Főleg kézzel készülnek az ékszerek, de igény szerint a mai technológiákkal ötvözve, ma már a számítógép és az általa vezérelt csúcstechnikát is igénybe vesszük. Bár a cél ezek kihagyása az egyediség kézműves értékek őrzése.

Kérem, meséljen nekünk az alkotás folyamatáról!

Általában megrendelésre dolgozom, melyek a vevők igényei alapján készítek. Az igazi alkotás akkor van, amikor rokonoknak, barátoknak, magamnak vagy csak úgy a páncélszekrénynek magam örömére alkothatok. Erre kevés idő jut.

Milyen anyagokkal dolgoznak?

Csak nemesfémmel dolgozom. Arannyal és ezüsttel.

A galériában megtekintheted a Spary Design egyedi ékszereit!

 

 

A Spary Design műhelye már 1989 óta várja az egyedi ékszer csodákra vágyó megrendelőket. A kis üzlet 1997-ben irodává alakult, és előre egyeztetett időpontban tudjátok felkeresni. Itt vár Titeket Sparas Klára ötvös mester, aki több évnyi tapasztalattal a háta mögött, szenvedéllyel, szívvel-lélekkel végzi munkáját. Számára is nagyon fontos, hogy a megrendelő mindig elégedett legyen és boldog. Sok menyasszony és vőlegény keresi meg olyan kéréssel, hogy készítsen számukra egyedi karikagyűrűt vagy eljegyzési gyűrűt. A variációk száma végtelen, melynek csak a képzeletetek szabhat határt. Kizárólag nemesfémek lehetnek az ékszereik alkotóelemei, és Klára azt s elmondja nekünk, hogy miért.

Néhány pár inkább az ezüstöt választja a Nagy Napra. Mi erről az Ön véleménye?

Sok pár úgy jön hozzám, hogy valami olcsó vagy ezüst karikagyűrűt szeretnének, sos. Ilyenkor szoktam pár kérdést feltenni: A ruha megvan már? Ó persze már megvettük nagyon trendi és egyedi… stb. A vacsora helyszíne, étel, torta, ital stb.? Fotós? Igen igen még azt is kell választanunk. Remek és az egész esküvőből mi marad, ami kézzel fogható? A fotók. Amik 1-2 hét után egy fiókban vagy egy könyvespolcon végzik. A ruha a szekrényben... És ami a minden napokban jelképezi az összetartozást, azt, amit jó esetben egy életen át hordunk. Az egy időt álló a lehető legnemesebb fémből kellene, készüljön. Jó néhány párt sikeresen rávezettem, hogy miért érdemes inkább az aranyat választaniuk. Szoktam javasolni a pároknak, hogy a szűk családtól nászajándékként némi törtaranyat kérjenek A különböző konyhai gépek helyett. (Így a Nagyikról leveszik a legnagyobb terhet... hiszen nekik nagyon nehéz lehet a nászajándék kitalálása)

Ön kinek ajánlaná az ezüstöt és kinek az aranyat?

Senkinek nem ajánlanék ezüst karikagyűrűt. Az ezüst egy puha fém mindennapos (mindenórás) hordásra nem ajánlom.

A leánykérő/eljegyzési gyűrűt legtöbbször egyedül választják ki. Hogyan tudnak segíteni a bizonytalan vőlegényeknek?

A férfiakat könnyű vezetni ők általában 2-3 fazonból már ki tudják választani, hogy mit szeretnének. Vagy hoznak 1-2 fotót, de sokszor mondanak egy összeget, hogy ebbe férjen bele.

Mivel tehető egyedivé egy karikagyűrű? Milyen megoldások merülhetnek fel?

Pl. több féle fazonból gyúrunk össze egy pár gyűrűt. Pl. ha a nőnek a sárga a férfinak a fehér tetszene, akkor általában vegyes színű lesz a megoldás. Melyet különleges véséssel, kövekkel, igény szerit teszek egyedivé. Vagy a karikagyűrűk belsejébe, általuk szeretet szavak vannak, idézet részek, egymás nevei, illetve ahogy szólítják egymást, stb.

Általában katalógusból választanak a Párok vagy inkább egyedi ötlettel, elképzeléssel keresik meg Önöket?

Igen. Mindkét eset sűrűn előfordul.

Ha a Pár azzal keresik meg Önöket, hogy esküvőjükre valami teljesen egyedit szeretnének készíttetni például, mondjuk köszönetajándékként a vendégeiknek, mit tudnak ajánlani számukra?

Volt már, hogy ültetési rendhez ezüstből 2-4 cm-es keresztneveket készítettem, írott betűkkel. Melyek a tányérba voltak elhelyezve. Az esküvő után volt, aki medálnak volt, aki kitűzőnek csináltatta meg.

Ajánlatukban a gyűrűk mellett megtalálhatóak karkötők, medálok és nyakékek, fülbevalók és más ékszerek is. Milyen alkalmakra szoktak ékszereket rendelni Önöktől, az esküvőn és a leánykérésen kívül?

Születésnapra, keresztelőre, névnapra, évfordulókra, diplomaosztóra, ballagásra. Karikagyűrűt házassági évfordulóra (10,20,25,30),

Mi az Ön meglátása Klára a mostani trendeket, esküvői ékszereket illetően? Mi a tapasztalat, milyen gyűrűket keresnek leginkább a Párok? Mi az elsődleges szempont a döntésnél?

Van egy réteg, akik kifejezetten trendi divatmárkák utánzatára vágynak. Erről szeretem lebeszélni Őket illetve változtatással egyedibbre-személyesebbre átdolgozni. Vannak, akik a hagyományoshoz ragaszkodnak. És vannak, akik azért jönnek, hogy valami „Sparysat” készítsek.

Az idei trendeket illetően, a karikagyűrűk esetében a visszafogottabb, európai stílus az uralkodó, az ékszerek alapanyaga közül a rosé arany mostanában a trendi. Divat lett a német területekről származó belülre gravírozott szöveg, amin általában a házasulandók neve áll, a házasságkötés dátuma vagy valami, a párral kapcsolatos idézet, szöveg.

Az elmúlt évek trendjéhez tartozik, hogy az aranyon kívül más nemesfémekből, platinából, titánból és akár nemesacélból is készülnek a jegygyűrűk. A titán és a nemesacél olyan kemény fémek, hogy kézi megmunkálásuk lehetetlen, így csak minták, vágatok, rovátkák kialakításával lehet díszíteni. A platina gyűrű gyönyörű, de méregdrága. ára háromszorosa az aranyénak, és megmunkálásához speciális eszközökre van szükség. A platináról azonban tudni kell, hogy használat során nagyon sérülékeny, könnyen elveszíti szépségét.

A Spary Design is előrukkolt idén egy csodás, új kollekcióval, természetesen erről is megkérdeztük Klárát.

Mi jellemzi az új kollekciójukat?

A letisztult időt álló ,,egyszerű" formák némi szín az ékszerzománctól, épp csak annyi, hogy a napi hordástól ne legyen sérülékeny.

A jövőre nézve számítnak-e menyasszonyok, vőlegények újdonságokra Önöktől?

Igen folyamatosan készülnek az új szépségek.

A galériában a Spary Design új kollekciójának darabjait tekintheted meg!

 

 

Ha önmagatokat szeretnétek viszont látni a jegygyűrűkben, szeretetetek örökös jelképében, melyet közös életetek minden napján viselni fogtok, akkor válasszátok Ti is az egyedi ékszerkészítést! Biztosak vagyunk benne, hogy elégedettek lesztek az eredménnyel és mindig mosolyogva fogjátok nézni ezt a kis csillogó ékszert jobb kezetek gyűrűsujján.

Elérhetőség:

SpAry design
Cím: Budapest Telefonos egyeztetés után
Nyitva tartás: Hétfőtől csütörtökig 8-16
Pénteken 8-13
Telefon: +36-1-30-30-171
Mobiltelefon: +36-209-418-874
Email: spary@spary.hu
Weboldal: www.spary.hu
Facebook: www.facebook.com/sparydesign