Ismerd meg az évszakelmélet szerinti típusod

Minden Nő gyönyörű szeretne lenni élete Nagy Napján. Ám a tökéletes smink csak akkor lesz kifogástalan, ha a hozzánk illő színekkel készül - ebben pedig az évszakelmélet segít nekünk, mely szerint 12 színtípust különböztetünk meg. Te tudod, hova tartozol?

Vannak országok, ahol az esküvői smink lényege, hogy minél díszesebb, színesebb legyen. Hazánkban a menyasszony sminkje legtöbbször láthatatlan, egyben igen látványos is. Ugyanakkor nem csak a szolíd smink lehet szép. A lényeg, hogy sminked legyen tartós és előnyös, passzoljon az egyéniségedhez - légy tündöklő és gyönyörű.

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az arcformáddal, bőröddel, szemszíneddel harmonizáló színekből álljon a smink, hiszen a hatás látványos: a neked való színek megszépítenek. Ebből következik, hogy az adottságaidtól elütő színek nyúzottnak, fáradtnak mutathatnak és nem mellesleg öregítenek is.

Az évszakelmélet kialakulása

Az évszakelmélet kidolgozása egy híres, svájci festő és művészpedagógus, Johannes Itten nevéhez fűződik, aki a húszas évek elején a Bauhausban tanított. Észrevette, hogy növendékei előszeretettel használnak olyan színeket, melyek saját megjelenésükkel csengenek össze: míg a szőke kislány könnyedebb, lágyabb színekkel, addig a drámai, latin típusú lány erőteljes, mély árnyalatokkal festett.

Itten végül négy fő csoportra osztotta az embereket a hozzájuk passzoló színcsoportok alapján, melyeket az évszakok alapján nevezett el: tavasz, nyár, ősz és tél típusnak. A kilencvenes években az évszaktípusok közös színtulajdonságait is figyelembe véve, minden évszakot még 3-3 alcsoportra osztottak. Így még pontosabban meg tudjuk állapítani az egyéni színpalettánkat, amely segít, hogy a számunkra legelőnyösebb színeket használjuk mind az öltözködésben, mind a sminkelésben.

Az évszaktípusok főbb jellemzői

A ruhák, a kiegészítők, a smink mind-mind színreflekciók. A viselt színek visszaverődnek a bőrödről, viszont a közhiedelemmel ellentétben mindegyik típus viselhet (majdnem) minden színt, azonban nem mindegy, hogy az adott színnek melyik árnyalatát választjuk.

Mindegyik évszaktípushoz meghatározott színtulajdonságok tartoznak:

 • A Tél típus karakteres, erőteljes, ragyogó, a hozzá illő színek is hasonlóan jegesek, tiszták és élénkek.
 • A Nyár típusúaknak a lágyabb, finomabb pasztellszínek állnak jól, puha, tört színekben a legtündöklőbbek.
 • A Tavaszok bájosak és elragadóak, ezért a világos, élénk színeket részesítik előnyben, melyek a tavasz üdeségét, frissességét tükrözik.
 • Az Ősz típushoz a meleg, aranyló, bronzos árnyalatok, és az őszi erdő színei illenek.

Honnan tudhatod, hogy az adott szín jól áll-e neked vagy sem?

Egyszerű: a megfelelő színek megszépítenek, a szemeid szinte azonnal a középpontba kerülnek, olyan sugárzóvá válnak, az arcod pedig kisimult, üde és egészségtől ragyogó lesz. Ám ha nem az adottságidnak megfelelő árnyalatokat választasz, a hatás éppen ellenkező: a bőröd sárgás-szürkés-zöldes árnyalatot kaphat, illetve fáradtnak, idősebbnek tűnhetsz, hiszen kihangsúlyozzák a ráncaidat és a bőrhibákat.

Melyik évszaktípushoz tartozol?

Az, hogy melyik típushoz tartozunk, független a születési dátumunktól, illetve hogy melyik évszakhoz vonzódunk, alapjában véve a szemünk, hajunk és bőrünk színe határozza meg, hogy a meleg vagy hideg tónusok illenek jobban hozzánk.

Tél típus

A Tél típust a feltűnő ellentétek teszik különlegessé - a drámai kontrasztok és az élénk, tiszta színek királynői megjelenést kölcsönöznek neki!

Főbb jellemzők:

 • Haj: hamvas barna, sötétbarna, fekete, szürkésfekete vagy nagyon világos szőke
 • Szem: kékeszöld, szürkéskék, sötétbarna, mogyoróbarna, mely a Tél típusnál ragyogó, élénk színű.
 • Bőr: az arcszínt hűvös, kékes alaptónus jellemzi, mely kiemeli a haj és szem színét (lehet porcelánfehér, olíva vagy hidegbarna)

Smink

A Tél típus bátran viselhet élénk, telített árnyalatokat, azok az árnyalatok, melyek a többi típust túlharsogják, ezen a típuson nagyszerűen állnak.

Fontos a mértékletesség, a tisztán eldolgozott smink, illetve hogy a pír, a szemszín és a rúzs harmonizáljon egymással, kerüljék a meleg, sárgás árnyalatokat. A fekete és a hófehér csak a Tél típuson mutat igazán jól, csakúgy, mint a tiszta, erős színek.

Ajánlott alapszínek:

 • Alapozók: hideg, rózsaszínes vagy középsötét bézsek
 • Szempillafesték: fekete, fenyőzöld, sötétkék
 • Szemhéjfesték: ezüst, szürke, zafírkék, sötétkék, levendula, liláskék, világos rózsaszín, pezsgőszín, fehér, fenyőzöld, mentazöld, stb.
 • Szemceruza: fekete, szürke, tengerészkék, fenyőzöld, acélkék, sötétlila
 • Arcpír: fukszia, lágy tiszta piros, mályva, cseresznyepiros, stb.
 • Rúzs: ciklámen, jeges rózsaszín, mályva, tiszta piros, bordó, kékespiros, málnapiros

A Tél típus alcsoportjai

Hideg Tél: Igazi Hófehérke típus, akit a hideg, élénk színek tesznek ragyogóvá.

Élénk Tél: Ragyogó kontrasztok jellemzik, feltűnő jelenség, akinek szinte minden jól áll.

Sötét Tél: Izgalmas, különleges típus, akinek a titokzatos, mélyebb sötét színek a legelőnyösebbek.

Nyár típus

A Nyár típusba tartozó nők sejtelmes, klasszikus eleganciát sugallanak, higgadtak és elegánsak. Az évszak színpalettája hideg, mint a Télnek, színei azonban világosak, lágyabbak, visszafogottabbak. A Nyár típust a pasztell és a tört színek teszik igazán bájossá, ellenállhatatlanná.

Főbb jellemzők:

 • Haj: hamvas szőke, hamvas barna, hamvas-ezüstös. A hajnak nincs vöröses fénye.
 • Szem: szürkéskék, szürkészöld, világosbarna. A szem színe nem üt el élesen a hajtól és az arctól.
 • Bőr: az arcszínt hűvös alaptónus jellemzi, (világos porcelán, rózsás vagy olívaszínű) az anyajegyek és szeplők is hamvas barnák, szürkésbarnák.

Smink:

Mindennemű sárgás árnyalat tilos, a szemhéjon hideg, halvány pasztellszíneket használj. Vigyázzunk, mert a Nyár típus világos színein a sok smink könnyen maszkhatású lehet, ezért bánjunk óvatosan a színekkel, ne válaszunk harsány árnyalatokat!

Ajánlott alapszínek:

 • Alapozók: hideg, rózsaszínes vagy középsötét bézsek
 • Szempillafesték: sötétszürke, grafitszürke, középszürke, tengerészkék
 • Szemhéjfesték: szürke, sápadt rózsaszín, sápadt kék, vízkék, mályva, világos levendula, ezüst, hideg szürke, szőlő, ezüstös mályva, liláskék, pávakék, acélkék
 • Szemceruza: grafitszürke, középszürke, tengerészkék, ametiszt, palakék, liláskék
 • Arcpír: lágy rózsaszín, világos rózsaszín, szilvakék, fukszia
 • Rúzs: lágy fukszia, rózsapiros, dinnye piros, fáradt rózsaszín, mályva, borvörös.

A Nyár típus alcsoportjai:

Lágy Nyár: Finom elegancia, melyet a misztikus, tört színek tökéletesen kiemelnek.

Világos Nyár: Igazi pasztell nő! Stílusára a letisztultság és egy csipetnyi romantika jellemző.

Hideg Nyár: Hűvös szépség, akinek színei a Télhez hasonlóak, ám annál jóval visszafogottabbak.

Tavasz típus

Ha tavasz, akkor meleg, aranyos árnyalatok. A Tavasz típusú nőkben van valami törékenység, amit bőrük különleges, világos, barackos fénye kölcsönöz. A bőrük sokszor érzékeny, könnyen kipirulnak, szeplőik aranybarnák. Színeik melegek, élénkek és világosak.

Főbb jellemzői:

 • Haj: arany alaptónusú szőke, szőkésvörös, vörös, középbarna, világosbarna
 • Szem: a szemszín igen változatos, figyelemfelkeltő, melegséget sugárzó, pl.: türkiz zöld, világosbarna, aranybarna, kék
 • Bőr: az arcszín általában üde barackos, arany tónusú, mely sosem hat kékesnek, ám könnyen leégnek.

Smink:

A sötét színek gyászosan, az erőtlen pasztellszínek sápasztóan hatnak erre a típusra, ezért érdemes a világos, tiszta élénkszíneknél maradniuk. A Tavasz típushoz nagyon jól illenek az olyan színek, mint az elefántcsont, mézszín, halványzöld, barackszín, ibolyakék, de az erős korallpiros és a mély búzavirágkék is kiemelik természetes, időtlen szépségüket.

Ajánlott alapszínek:

 • Alapozók: a bőr színétől függően az áttetsző vagy a sárgás, bézses árnyalatok
 • Szempillafesték: tengerészkék, csokoládébarna
 • Szemhéjfesték: lágyabb homokszínek, bézsek, drapp, tengerészkék, halványzöld, tiszta, élénkebb pasztellek
 • Szemceruza: csokoládébarna, ibolyakék, tengerészkék
 • Arcpír: meleg, világos tónusok - lazac, korall, barack, fahéj
 • Rúzs: eper, narancs, korall, illetve a hasonló árnyalatú szájfényt mintha csak a Tavasz típusnak találták volna ki, rendkívül előnyös számukra!

A Tavasz típus alcsoportjai:

Élénk Tavasz: Ragyogó, élénk jelenség, akinek szinte minden jól áll.

Világos Tavasz: Törékeny, kislányos báj és romantikus könnyedség jellemzi ezt a típust.

Meleg Tavasz: Az egyik legkülönlegesebb típus, színei élőek, melegek, elevenek.

Ősz típus

A típus akinek igazán jól állnak a föld színei, melyek összhangban vannak a lényükben és megjelenésükben rejtőző melegséggel és sokszínűséggel. Az őszi erdő színei, mint például a jellegzetes mély, ragyogó aranyló színek keltik életre az Ősz típusú nőket.

Legfőbb jellemzői:

 • Haj: vörös, vörösesbarna, aranybarna sötétebb és világosabb árnyalatai jellemzik a hajszínt.
 • Szem: a szem színe az aranybarnától az olajzöldön át a pávakékig igen sokféle lehet, általában meleg tónusú.
 • Bőr: az arcszínt meleg alaptónus jellemzi, (világos, erős bézs, vagy meleg olíva) mely intenzívebb árnyalatú a Tavasz típus üde barackos színénél.

Smink

Szemhéjfestéknek minden meleg földszínű árnyalat jó, de csak vékony rétegben. A napbarnított hatású, sötétsárgás, bronzos árnyalatok tökéletesen kiemelik szépségüket; a szürkés színek viszont teljesen elütnek az Ősz típus saját tónusaitól csakúgy, mint a klasszikusnak tartott rózsaszínes pirosító és rúzs - melyek akár éveket öregíthetnek rajtuk - ezért az ilyen hűvös árnyalatokat kerülniük kell.

Ajánlott alapszínek:

 • Alapozók: sötétsárgás, meleg, bronzos árnyalatok
 • Szempillafesték: sötétbarna, fekete
 • Szemhéjfesték: sötétbarna, aranyló árnyalatok, zöldeskék, petrolkék, olajzöld, fenyőzöld, vajsárga
 • Szemceruza: sötétbarna, aranybarna, sötétkék, fenyőzöld
 • Arcpír: korall, lazac, terrakotta, fahéj vagy meleg pirosas, bronzos árnyalatok
 • Rúzs: meleg földszínek, pl.: rozsdaszínű, élénk narancs, barackos, halvány narancsos árnyalatok

Ősz típus alcsoportjai:

Meleg Ősz: A Meleg Tavasz mellett ez a másik legkülönlegesebb típus, színei gazdagok, mint az őszi erdő falevelei.

Sötét Ősz: A sötét szemeknek és hajnak köszönhetően igen attraktív típus, akinek a sötét színek a legideálisabbak.

Lágy Ősz: A legvisszafogottabb Ősz típus, akinek a puha, finom, kicsit füstös színek állnak a legjobban.

Sorozatunk következő részében a színelméletet fogjuk bemutatni, ami nem csak az esküvői smink, de az öltözködés terén is segítséget nyújt. Megtudhatod, mely színek mit jelentenek, milyen hatással vannak Rád és környezetedre, milyen színek állnak jól Neked és melyek emelik ki az előnyös vonásaidat.