Tippek és tanácsok külső helyszínre tervezett esküvő és ceremónia esetében

A különleges esküvőre vágyókban gyorsan megfogalmazódik a kérdés, hogy milyen lehetőségeik vannak, ha nem a megszokott helyszíneken, azaz a polgármesteri hivatalban és a templomban szeretnének házasságot kötni?

A polgári esküvő esetében könnyebb a dolguk: Ebben az esetben a választott álomhelyszín területileg illetékes anyakönyvvezetőjével kell felvenni a kapcsolatot és vele egyeztetni a részletekről. Bár nem mindenhol lelkesednek az extra ötletekért, igazából minden anyakönyvvezetőnek megvan arra a lehetősége, hogy a polgármesteri hivatalon kívül is levezesse a házasságkötési ceremóniát, külön plusz költség megfizetése mellett.

Ilyenkor az a lényeg, hogy az ifjú pár által kiválasztott különleges helyszín az anyakönyvvezető illetékességi területére essen, ami lehet község, város vagy éppen kerület. További fontos szempont, hogy a helyszín egyértelműen beazonosítható és a házassági anyakönyvben feljegyezhető legyen. A helyszín beazonosításhoz a címen és házszámon kívül alkalmas a címmel nem rendelkező terület helyrajzi száma vagy éppen a Dunán az adott folyamkilométer. Még valami: a házassági anyakönyv épségének biztosításáról minden esetben gondoskodni kell, garantálva hogy sem eső sem más időjárási vagy egyéb viszontagság kárt ne tehessen benne. A Magyarorszégi területileg illetékes anyakönyvi hivatalokról, részletes információt, a bejelentkezéshez szükséges adatokat itt találod a linkre kattintva majd utána kiválasztva azt a települést és hivatalt, ahová tervezitek a házasságkötést.

Másik megoldás, amikor szertatásvezető szolgáltatását vesszük igénybe, bővebben a szertartásvezetésről a linkre kattintva informálódhatsz. Ebben az esetben a polgári házasságkötésre még a hivatalosan meghirdetett esküvő dátuma előtt kerül sor. Ebbe a tanúkat természetesen be kell avatni, azonban mindenki más tájékoztatása az előzményekről az ifjú pár szabad döntése. Ilyenkor az esküvő hivatalos napján, a hagyományos módon lezajló esküvői ceremóniával a már megkötött házasság megerősítésére kerül sor, amire külön házassági emlékkönyv nevű hivatalos könyv is létezik. Így előkészítve az eseményeket a különleges helyszínre tervezett esküvőn a család, a násznép látványként és szertartásként egyedi személyre szabott élményt kap, mint amit egy ilyen jellegű esküvőtől elvárni szokás.

Egyházi esküvő esetében nehezebb a dolga a különleges, nem szokásos templomi helyszínre vágyóknak, hiszen római katolikus esketést nem is lehet máshol celebrálni, mint felszentelt helyen. Bár ebben az esetben is megvan a lehetősége annak, hogy különleges helyszínt találjanak a fiatalok, például egy eldugott romantikus kis kápolnát. Egyházi, különböző felekezeti ceremóniával vapcsolatban itt találsz még több információt.

Külső helyszínek esetében a tapasztalatok szerint az evangélikus és református plébániák a legrugalmasabbak, bár minden esetben egyedi elbírálás alá esik, hogy az adott plébánia papja hajlandó-e külső helyszínen is celebrálni az esküvőt. Ha nem sikerül olyan plébániát találni, ahol nyitottan állnak különleges helyszínre vonatkozó kívánságokhoz, érdemes mások tapasztalatainak is utánakérdezni vagy profi rendezvényszervező iroda segítségét kérni, ahol már sikeresen oldottak meg hasonló kihívásokat.