Gornji Karin- testközelből

Az idén Horvátország egy eldugott kis falujában nyaraltam, egy varázslatos kis öbölben. Ha már így alakult, bemutatom Nektek ezt a kedves és csöndes falucskát, Gornji Karint.

Budapesttől nagyjából 6 óra az út, 626 km, Magyarországon az M7-es, Horvátországban az A1-es autópályákon. Egy másik, ajánlott útvonal: Karlovacig az A1-es autópályán és onnan tovább az 1-es számú főúton, ez km-ben rövidebb, időben hosszabb, ám látványosságokban bővelkedik. A kanyargó hegyi utak és a Plitvicei Nemzeti Park látványa lenyűgöző, érdemes ezért kitérőt tenni. Sajnos mi a késő nyári időpont miatt ködben utaztunk, így nem láttuk a tájat. Az M7-esre 10 napos matricát vegyetek (így hazafelé is érvényes lesz még), az A1-esen pedig két fizető kapun haladtok majd át: egyik 42 kuna, a másik 115 kuna lesz.

A képre kattintva kikalkulálhatod az autópályadíjat!

Amit először megpillantunk a pályáról, az a Velebit hegység, és az azon található szélerőművek. Tiszta időben az öböl teljes egészét belátni, a kis szigeteket és gótikus templomokat is. Szállás könnyen foglalható az interneten, nagyon sok magyar kínálja apartmanját kedvező áron. Az éjszakai élet nem túl aktív, elsősorban pihenni vágyók és kisgyermekes családok paradicsoma ez a falu. Étterem, pizzázó és több pub is van természetesen, illetve élelmiszer boltok. Zöldséget és gyümölcsöt ajánlatosabb a helyi árusoktól vásárolni az út mentén. Árujuk friss, helyi és sokkal olcsóbb, mint a boltokban. Nyáron különösen finom a paradicsom és a sárgadinnye!

Ízelítő Gornji Karin tájaiból!

A falu tengerpartja aprókavicsos, sekély és az öböljelleg miatt nagyon kellemes hőmérsékletű. Nem szükséges a máshol ajánlott gumitalpú papucs használata, mert nincsenek szúrós kövek, sem tengeri sünök. De ha mégis vennétek, a főúton számtalan boltocska van, és itt ajándékokat, souvenireket is tudtok vásárolni. Érdemes előre tájékozódni, mert az öbölben gyakran megfordul egy delfincsalád is. Nyaralásunk alatt alkalmunk volt egyikükkel közelebbről is megismerkedni, vele együtt úszkálni. Nagyon barátságos, játékos jószág, közel engedte magához az embereket. Azért fő az óvatosság, ám alapvetően békés az állat, így nincs mitől tartani.

Zadar a falutól 41 km-re található. Érdemes ellátogatni ide, főleg délután. A csodás óvárost bejárhatjuk, este pedig megnézhetjük az egyedülálló naplementét. Zadar egy kis szigetre épült, és már a középkorban is erős várfalak védték. A Velencei Köztársaság legnagyobb erődítménye volt egykoron, és még a törökök sem tudták bevenni a XVI. században. A várfal legismertebb része a Városkapu, avagy Szárazföldi kapu. Ez volt hajdan a város főbejárata, diadalív formájú. Két oldalán Szent Márk (a velencei flotta védőszentje) és Szent Kreseván, Zadar védőszentjének pajzsa található.

A mediterrán város központi utcáin haladva eljutunk az öt kút terére, mely a várfal és a városi park között található. A XVI. századig egy hatalmas árok volt a kutak helyén. Miután a velenceiek elfoglalták Zadart és megindultak a törökök, hogy az Oszmán Birodalom részévé tegyék a várost, gyors építkezésbe kezdtek. Hatalmas várfalakat és őrtornyokat építettek. Az ivóvízellátást kutakkal oldották meg, melyek ma is láthatóak. Tovább haladva beleütközünk egy templomba, mely ránézésre kicsit szokatlan: kör alakú, kétszintes, és nincs harangtornya. Istentiszteleteket már nem nagyon tartanak benne, de kiváló akusztikája miatt zenei előadások kedvelt helyszíne. Mára Zadar szimbóluma lett. Ez a Szent Donát körtemplom.

A séta végeztével, naplemente előtt fél órával érdemes kimenni a partra, és élvezni a víziorgona játékot. Ez a part betonjába épített hangszer csodás harmóniát alkot a szemben lenyugvó napfénnyel. Itt található a Nap emlékmű is, melyet a nap vörösre színez. Visszatérve Gornji Karinba költsetek el egy finom vacsorát, és készüljetek fel a másnapi túrára!

A galériába összegyűjtöttem a nyaralás legszebb perceit, hogy Ti is átélhessétek!

A faluból kifelé vezető úton, a folyó völgyön felfelé haladva érdekes középkori épületekre bukkanhatunk. A szedresekkel szegélyezett kis földúton hallgathatjuk a kabócákat, és az út végül egy csodás kis folyóhoz vezet, melyeken a régi malmok romjait is felfedezhetjük. Mezítláb könnyűszerrel belegázolhatunk, viszont a víz jéghideg. Több száz méter magasból jön, és a tengeröbölbe torkollik. Mi meg is kóstoltunk, nagyon tiszta, édes vize van. A helyiek szerint ez a folyó tehet arról is, hogy a tenger vize itt, az öbölben kevésbé sós. A folyón egyébként bérelt kenuval vagy kajakkal is felmehettek egy darabig, de a torkolatnál érdemes megállni. Egy benyúló sziklánál találjátok a híres, állítólag gyógyító erejű iszapot, mely ásványi anyagokban rendkívül gazdag. Főleg ízületi bántalmakra ajánlják, de állítólag mindenre jó. Biztosan megtaláljátok, mert a környéken mindenki ,,sárosan” jár-kel. Érdemes kipróbálni, nagyon jó móka!

Ez a kis paradicsom tökéletes nászutas célpont, ha szeretnétek a világ elől elbújva, egy csendes, barátságos faluban pihenni. A csapvizet nem ajánlatos forralás nélkül fogyasztani, de ivóvizet tudtok venni jó áron a szupermarketekben. Autóval, vagy szervezett kirándulással is érkezhettek, viszonylag közel van, így biztosan nem fáradtok el annyira az úton. Dalmácia csodás városai pedig karnyújtásnyira vannak, hiszen a közelben van Split, Plitvice, Pula és Trogir is.

Üdvözletemet küldöm Gornji Karinból!

A fotókat készítette: Deák Lotti