Esküvői forgatókönyv

Nagyon sok jegyespár nincs tisztában az esküvői forgatókönyv fontosságával, pedig ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen alakuljon, elengedhetetlen. Tarts Velünk, megmutatjuk, miért van rá szükséged és hogyan érdemes összeállítani!

Egy kellően átgondolt forgatókönyvvel nem csak a Ti életeteket könnyítitek meg, hanem a szolgáltatókét is, akik aznap értetek dolgoznak és veletek örülnek! Az összeállításkor nem csak a tervezett dolgokat vesszük figyelembe, hanem mindenre megpróbálunk gondolni, ami csak megtörténhet. Mindent feljegyzük, kezdve onnan, hogy ki mit vigyen magával az esküvőre, ki, hova, mikor érkezzen, stb…

Ami fontos: az esküvői forgatókönyvet soha senkinek nem adjuk ki, az csak a párra és a szolgáltatókra, illetve az esküvőszervezőre tartozik.

Jó tanácsok a forgatókönyv elkészítéséhez:

1. Ne akarjuk mindent percre pontosan beosztani!

A túlszervezés sokkal nagyobb problémákat okozhat, mint az alulszervezés. A legrövidebb szakasz a forgatókönyvben 15-30 perc legyen. Ennél szorosabb program esetében örökké pánikolni fogunk a csúszás miatt. Viszont a polgári és a templomi szertartás közé ne tervezzünk túl sok időt, mert egyik helyen sem lehet túl sokat várakozni.

2. Ne csak kültéri tervünk legyen!

Gyönyörű és divatos a kültéri esküvő, ám mindig legyen egy tartalék “B” terv is a tarsolyunkban, hiszen még verőfényes napsütésben is előfordulhat nyári zápor. Sátor esetében például célszerű olyat választani, amelynek oldala is van, amit gyorsan fel lehet rakni, ha megváltozik az időjárás.

3. Ne szórjunk rizst ész nélkül, hiszen balesetveszélyes is lehet!

4. Ne engedjük, hogy a “futószalag” elkapjon!

Az anyakönyvi hivatal gyakran több esküvőt is beszervez egymás után, legtöbbször 30 perces eltéréssel, ebbe bele kell férni a szertartás részeinek. Tájékozódj a bejelentkezéshez szükséges információkról!

Válassz házasságkötő termet, nézd meg hogyan és hol tudsz bejelentkezni >>>

Egyházi esküvő esetén a szertartás kb. 40-50 percet vesz igénybe. Az alábbiakban pedig a két leggyakoribb egyházi ceremónia részeit mutatjuk be.

Református esküvő:

 • Egyházi ének
 • Elő fohász
 • Textusfelvétel
 • Esketési beszéd (itt az Időtartam kb. 10-15 perc)
 • Ima (mi Atyánk, ki vagy a mennyekben…)
 • Áldáskérés
 • Záróének (ez mindig az alkalomnak megfelelő)

 

Katolikus esküvő:

 • Bevonulás
 • Hívek üdvözlése
 • Könyörgés
 • Ószövetségi olvasmány
 • Szentlecke
 • Evangélium
 • Házasságkötés szertartása
 • Eskü
 • Gyűrűk megáldása
 • Egyetemes könyörgések (ez lehet többféle is)
 • Nászáldás
 • Záró áldás (ez lehet többféle is)
 • Kivonulás

 

Tipp: Anyakönyvvezető helyett szertartásvezetőt is hívhatunk, általában sokkal rugalmasabbak és sokkal különlegesebb, egyedi szertartást tarthatunk.

5. Ha a készülődés után egyből a kreatív fotózást szeretnétek, - vagyis nem csak a megszokott beállított képekre vágytok - akkor a fodrászt/sminkest hozzátok kb. negyed órával előrébb, mint terveznétek, hiszen általában az egyik vagy mindkettő tovább tart a vártnál.

6. Általánosságban elmondható az is, hogyha a torta nem jön ki 11 óra felé, akkor utána az éjfélre tervezett menyasszonytánc könnyen átcsúszhat fél1-1 órára.

Általános esküvői forgatókönyv

A szervezési feladatokat időrendi sorrendbe szedjük. A szervezés előrehaladásával folyamatosan frissítsük, hogy mindig átlátható és pontos képet kapjunk hol is tartunk éppen és mi lesz a következő lépés, vagy ha probléma merül fel könnyedén átlássuk és megoldjuk azt.

Fontos, hogy írjunk mindig felelőst! Ellenkező esetben előfordulhat például, hogy senkinél nem lesz rizs, mert mindenki azt gondolja, hogy a másik hozza.

Amit mindenképpen tartalmania kell az esküvői forgatókönyvnek:

 • A menyasszony és a vőlegény neve, elérhetőségeik
 • Az esküvő időpontja
 • A ceremónia és a lakodalom címe
 • A pontos címek és időpontok, hogy ki, mikor, hol kezd, felelősök
 • Az esküvőszervező neve, elérhetőségei
 • A főbb szolgáltatók neve, elérhetőségeik

 

Elengedhetetlen a zenei forgatókönyv egyeztetése is! A menyasszony és a vőlegény számára fontosak azok a dalok, amelyeket összeválogattak a Nagy Napra, és a szolgáltatóknak ezt figyelembe kell venni! A zenei forgatókönyv segítségével könnyen összegyeztethető, hogy mikor, mi szóljon, milyen hangerővel, stb.

Tulajdonképpen szükségünk van egy nagy forgatókönyvre és több "kicsire" is, hogy minden apró részlet a helyére kerüljön. Elkészítjük az esküvői dekoráció forgatókönyvét, illetve többek között például külső helyszín esetén a szertartás forgatókönyvét is, amiben leírjuk mikor kezdődik, meddig tart a ceremónia, mikor kell a pincéreknek megjelenniük a pezsgővel, mikor következik a gratuláció, szülőköszöntő, mikor milyen hangerővel szóljon a zene, stb...

Tipp: Ha szertartásvezető vezeti le a ceremóniát, akkor fontos, hogy a kellő időben, a kellő hangerővel csendüljön fel az adott zeneszám, a ceremónia különböző részei alatt - ezt mindig tisztázzuk előre, az esetleges hibák, félreértések megelőzéséért.

Segítségként esküvői forgatókönyvhöz sablonunkat itt töltheted le!

A Nagy Nap forgatókönyve

A jó esküvői forgatókönyv segít abban, hogy mindenki és minden, időben a helyén legyen és sok tehertől szabadítja meg a párt, ha a kész forgatókönyvet át tudják adni valakinek, aki segít végigvezényelni a szervezést, illetve a napot.

Tipp: Ha kipipáljuk azokat pontokat a forgatókönyvekben, amiket már teljesítettünk, akkor a hibalehetőségek számát akár nullához közelire csökkenthetjük!

Nem könnyű kiszámítani, mi mennyi időt vesz igénybe az esküvő alkalmával. Természetesen minden menyegző más és más, viszont van egy séma, ami kisebb-nagyobb változtatásokkal a forgatókönyv összeállításának alapja lehet.

Fontosabb események, melyekre sor kerül az esküvő napján (kb. 100 fős vendégsereggel számítva)

Fodrász: 1-1,5 óra (extrém kívánság esetén akár 2-2,5 óra is lehet)
Étkezés, reggeli: 25-30 perc
Smink: min. 1 óra
Készülődés, öltözködés: kb. 1 óra

Kreatív fotózás: 2,5-3,5 óra - a jellegétől függően
Egyházi szertartás: 40-50 perc
Polgári szertartás: max. 30 perc
Gratuláció: 30-60 perc (a vendégek számától függően)
Csoportképek: 30-40 perc
Vacsora: kb. 2-2,5 óra
Tűzijáték vagy lézershow: 5-25 perc (igényektől függően)
Menyasszonyi torta: 30-40 perc
Menyasszonytánc: 40-120 perc (a vendégek számától függően)
Átöltözés – menyecskeruha: 10-15 perc
+ a helyszínek közötti utazás ideje

A Nagy Nap forgatókönyv - minta

Példaként nézzünk egy 100 fős, egy helyszínes esküvő menetét:

10.30-12.30 Fodrász
12.30-13.00 Étkezés
13.00-14.00 Smink
14.00-15.00 Öltözködés, készülődés
15.00-16.25 Kreatív fotózás
16.25-16.50 Vendégvárás
16.50.-17.20 Polgári szertartás
17.20-18.00 Gratulációk
18.00-18.40 Közös csoportkép, csokordobás
18.40-19.15 Csoportképek szülőkkel, barátokkal
19.15-21.20 Vacsora (beszédek, köszöntők)
21.20 Nyitótánc
21.20-23.00 Zene-tánc
23.00- Menyasszonyi torta
23.20- Zene-tánc
24.00- Menyasszonytánc
00.30- Átöltözés
00.30- Zene-tánc

A forgatókönyvek és a költségvetés kapcsolata

Egy esküvő megszervezése rengeteg költséggel jár, ezért fontos, hogy még a Nagy Nap szervezésének legelején elkészítsük a költségvetési tervet. A biztonság kedvéért "menet közben" is vessük össze a forgatókönyv(ek)et a költségvetési listával, hogy minden összhangban legyen és nehogy nagyon "elszálljanak" a költségek.

Kellemes készülődést és nagyon sok boldogságot kívánunk a közös élethez!