Mire figyeljünk oda szerződéskötéskor?

"A szó elszáll, az írás megmarad!" Sok kellemetlenségtől kímélhetitek meg Magatokat, ha az esküvői szolgáltatókkal nem csak szóban, hanem egy szerződés keretében állapodtok meg. Miért és hogyan? Alábbi cikkünkből minden kiderül!

A helyszín, a videós - filmes, a zenészek, az ételek, italok, virágok, dekoráció, és még sorolhatnánk.. lefoglalását minél hamarabb meg kell kezdenünk, hiszen hamar "elkelnek a legjobb szolgáltatók". Egy esküvő megszervezése nem olcsó mulatság, ám feledhetetlen és egy életreszóló emlékeket kapunk érte cserébe. Mégis alaposan gondoljuk át, kit választunk ki a megtisztelő feladatra esküvőnkön és azért a szolgáltatásért mennyit fizetünk ki. Az írásos megállapodás, szerződés megnyugtató, biztosítja, hogy akkor és azt kapjátok, amit ígértek és annyiért, amennyiben megállapodtatok.

 

Amit tartalmaznia kell a szerződésnek:

  • Személyes adatok, aláírások
  • A szerződés tárgya - a megállapodás szerinti szolgáltatás (részletezve, árajánlat csatolásával)
  • A megbízott /szolgáltató kötelezettségei és jogai
  • A megbízó jogai és kötelezettségei
  • Foglaló és/vagy előleg összege, fizetési dátumok
  • Egyéb igények, kikötések, feltételek
  • Keltezés

Foglaló vagy előleg?

Jogi értelemben egyáltalán nem mindegy hogyan kötitek meg a szerződést, hogyan biztosítjátok, hogy azon a napon az az adott szolgáltatás a titétek legyen olyan minőségben, ahogy azt elvárjátok. A foglalót lemondás esetén nem kapjátok vissza, míg az előleg visszajár, - ha Ti is betartottátok a szabályokat -.

Abban az esetben, ha a megbízott szolgáltató nem megfelelően, vagy egyáltalán nem teljesít, akkor a foglaló visszajárhat.

Tipp: A helyszín foglalóját akár már az esküvő előtt egy évvel lerakhatjátok, ha biztosak vagytok a dolgotokban, ám erről is mindenképpen írni kell átvételi elismervényt és részletes szerződést mellé.

Akár előlegként, akár foglalóként biztosítjátok ki azt az adott szolgáltatást, mindkettőt beszámítják a végösszegbe.

A helyszín mellett szintén fontos előre lefoglalni a fotóst/videóst, zenekart és minden fontos szolgáltatót, illetve nem árt minél hamarabb egyeztetni az anyakönyvvezetővel vagy szertartásvezetővel, a szálláshellyel, stb. Kérj ajánlatot minél több helyről, hasonlítsd össze őket!

Árverseny esetén

Tipp: Mindig figyeljünk arra, hogy, ha már összehasonlítást végzünk soha ne csak az árat árral hasonlítsunk össze, mert ebben ez esetben bizony nagyon kellemetlen meglepetések érhetnek és előfordul, hogy megtévesztjük saját magunkat! Minden paramétert, minden paraméterrel összevetve nézzük meg magát mit nyújt az adott szolgáltató és csak ezt követően nézzük meg az árakat, így hozzunk döntést. Amire még figyeljünk oda, hogy, ha érdeklődtünk és ajánlatot kértünk egy konkrét időpontra vonatkozóan, nem jelenti azt, hogy a szolgáltató fent is tartja nekünk a helyszínt, szállást, éttermet, stb… Ehhez konkrét megállapodás, foglaló, szerződés szükséges!

Hasznos tanácsok a szerződéskötéshez

1. Örökérvényű igazság, hogy minden szerződést csak akkor írjunk alá, ha az első szótól az utolsóig átolvastuk - még az apróbetűs részt is!

2. Igényeinket pontosan fogalmazzuk meg!

3. Ha nem vagytok biztosak a dolgotokban, akkor a legjobb megoldás, ha esküvőszervező segítségét kéritek! Jártas a jogi dolgokban, és biztosan a Ti érdekeiteket fogja szem előtt tartani.

4. Ne vessz el a részletekben!

5. A szerződéskötés előtt lehet alkudozni, utána már semmiképpen!

Természetesen fontos, hogy hagyjatok lehetőséget a szolgáltatónak a végső döntésre (hogy miből, mennyit enged).