A hajszínek hogyan befolyásolják a megjelenést

Minden második nő más színű hajat szeretne magának, mint az eredeti. A hajfestés egyszerű, ha szakszerűen végezzük, ám a legnehezebb feladat a megfelelő tónus kiválasztása. Hogyan és mi befolyásolja mindezt? Alábbi cikkünkből kiderül!

Manapság rengeteg nő - és férfi - festi rendszeresen a haját, éppen ezért egyre többféle árnyalatú, márkájú hajfestékeket találunk a drogériák és boltok polcain. Ahhoz, hogy a megfelelő árnyalatot ki tudjuk választani elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk saját színeinkkel és a hozzánk passzoló tónusokkal. Például nem mindenkinek áll jól a fekete, a szőke vagy épp az élénkvörös…

Egy új hajszín fiatalíthat, vonzóbbá, kifinomultabbá teheti megjelenésünket. Természetesen az sem mindegy, milyen termékkel, hogyan érjük el a kívánt színt... Sok veszélyt hordoznak magukban a kémiai hajfestékek, ám ha rendszeresen ápoljuk hajunkat, azzal nagy részét az esetleges károsodásoknak kivédhetjük. Ma már gyógynövényes, hennás hajfestékek is kaphatóak, amelyek jóval kevésbé károsítják tincseinket.

Fontos, hogy ha nem szeretnél kísérletezgetni otthon, illetve bonyolultabb vagy nagyobb változtatásra szántad el magad, mindenképpen fordulj profi szakemberhez, aki anélkül váltja valóra vágyaidat, hogy kárt tenne a hajadban!

A következőkben segítünk, hogy megtaláljátok a Hozzátok leginkább illő színeket, bemutatjuk a különböző típusú hajfestékeket, illetve tippeket, tanácsokat adunk, hogy a hétköznapokon és az oltár elé lépve is magabiztos, gyönyörű Nő legyél!

Hogyan találjuk meg a megfelelő tónust?

Az arcszín, a szemöldökünk és a szemünk színe határozza meg leginkább, milyen színt válasszunk magunknak.

Alapszabály: Vegyük szemügyre a hajszín skálát. Az eredeti hajszíntől 2-6 árnyalat eltérés még rendben lehet. Barna haj esetén 5 árnyalatnyi eltérés a sötétszőke irányába esztétikus. Amennyiben 7 árnyalatnál többet szeretnénk, úgy teljes változtatásra van szükségünk. Ebben az esetben a legjobb, ha színezőt próbálunk ki először.

Tipp: Nem érdemes egyből koromfeketére, platinaszőkére vagy élénkvörösre festetni a hajunkat, hiszen ezek viselése bátorságot feltételez, illetve sokkal nehezebb tőlük megszabadulni, mint például a barnától. Hagyjunk időt magunknak és próbáljuk ki a színezős változatot, mielőtt a tartós hajfesték után nyúlunk!

Világos arcszínhez

Világos arcszínhez világos tónust! Nem ajánlott középbarnánál sötétebb árnyalatot választani, hiszen az még inkább fokozná a sápadtságot. Tökéletes választás lehet a melír - akár sötétebb vagy élénkebb színekben is - ami jól kihangsúlyozza a finom, halovány arcbőrt.

Tipp: Ideális lehet akár a világosabb és rézvörös árnyalatú melír is.

Rosé arcszínhez

Szinte minden gyümölcsszín és hamus árnyalat illik hozzá. Például egy sötétbarna szín fantasztikusan passzol, amennyiben nem tartalmaz vörös vagy arany árnyalatot. A szőke is ideális lehet, ám csakis a hűvös árnyalatok.

Tipp: A rózsaszínes tónusú bőrhöz a melír is kitűnő választás, ami a szőke hajszínhez hasonlóan hűvös árnyalatú legyen.

Sárgás tónusú arcszínhez

Ebben az esetben célszerű elkerülni a narancsos, citromsárgás színeket, viszont a sötétbarna és a mélyvörös tökéletesen illik hozzá.

Tipp: A sötét mahagóni és a csokoládébarna árnyalatok idén ősszel is nagyon divatosak, akár melírként is.

Olíva arcszínhez

Ennél a tónusnál a nagyon világos árnyalatok és a szőkítés túlságosan mesterkéltnek tűnhet, sokkal inkább passzolnak hozzá a sötétebb, meleg szőke és barna színek, a gesztenyétől egészen a mahagóniig.

Tipp: A vékony szőke melír csinos lehet sötétebb alapszínnel.

Kék és szürke szemek

Kék vagy szürke szemekhez a hidegebb tónusok passzolnak, úgy, mint a hamus vagy platinás árnyalatok. A szőke haj és kék szem párosítás ártatlan, angyali külsőt kölcsönöz, míg a kék szem barna haj kombinációja különleges és lenyűgöző összhatást eredményez.

Tipp: Ha könnyen és gyakran elpirulsz, akkor érdemes hamus árnyalatot választani, hiszen az ellensúlyozza az arc rózsaszínjét.

Zöld, barna és fekete szemek

Barna, zöld vagy fekete szemekhez tökéletesen illenek a meleg árnyalatok, mint például a vörös, az arany vagy a gesztenye. Ez általában azért van, mert tulajdonosuknak többnyire sárgás, meleg tónusú a bőre. Ha viszont fakó a bőröd, ne válassz meleg árnyalatokat, inkább sötétbarnát vagy burgundit, ami életet visz az arcbőrbe.

Tipp: Ha barna a szemed és sötét a szemöldököd, akkor nem célszerű világos szőke árnyalatot választani, sokkal jobban illik hozzá például az omlós tejcsokoládé.

Szürkés árnyalatú, illetve ősz haj fedése

A leghatékonyabbak az ősz és szürkés hajszálak "eltüntetésére" az arany és a vörös árnyalatai. A tökéletes eredmény elérése érdekében először az őszebb, szürkésebb területekre célszerű felvinni a festéket.

Ritkás haj esetén

Ezt a kis szépséghibát optikailag könnyen orvosolhatjuk, ha világosbarna vagy sötétszőke hajszínt választunk. Ne válasszunk túl sötét, vagy élénkvörös árnyalatokat, hiszen akkor hajunk még kevesebbnek tűnhet!

Találjuk meg a megfelelő terméket!

Hajunk pigmenteket tárol, amik fokozatosan eltűnnek, átalakulnak, átszíneződnek intenzív hajfestés hatására. Népszerűek az extravagáns frizurák, a melírcsíkok és az élénk hajszínek. A hajszínezőkhöz természetes anyagokat is felhasználhatnak, mint a klorofil, fűszerek, henna és kosenil. A hajfestékek színét a divat diktálja, szeretnénk egyediek lenni és ezért mindent meg is teszünk, ám nem mindegy, hogy mivel festjük hajunkat, hiszen már nem csak a kémiai hajfesték lehet kényelmes és tartós!

Színezők

A hajszínezők a hajat a savas festékmolekulákból képződő sók vékony rétegével vonják be. A különböző molekulák keverékéből sokféle szín jöhet létre. Ezek a molekulák nagy méretük miatt nem hatolhatnak át a hajszál külső rétegén, a szál felületén telepszenek meg - a következő pár hajmosásig.

Vannak ideiglenes hajszínezők, amelyektől akár az első hajmosással megszabadulhatunk. A féltartós színezők 5-10 hajmosást bírnak, és világosításra nem alkalmasak, csupán kis mértékű sötétítésre.

Tartós színezők

Ezeket szokás féltartós oxidációs hajfestéknek is nevezni, színfelfrissítésre, tónuserősítésre, nem kívánt színhatás elfedésére, korrigálásra használhatóak. Az ősz hajszálakat 50-70%-ban fedik be, max. 1-1,5 árnyalatot világosíthatunk vele. Általában 4 hét után már újraszínezés szükséges.

Tartós hajfesték

Ezek a festékek kis molekulákból állnak, amelyek behatolnak a haj belsejébe. A molekulák nem színesek, és az első mosáskor lesodródnának a hajról. Hogy ezt megakadályozzák és "megfessék" őket, oxidálószert, rendszerint hidrogén-peroxidot (H2O2) is adnak a készítményhez. Ezek a molekulák a hajfesték többi komponensével színes festékmolekulákat alkotnak A keletkező festékmolekulák túl nagyok ahhoz, hogy kijussanak a kéregrétegből, tehát a haj színe megmarad.

Sokan azt gondolják, hogy minél tovább hagynak magukon valamilyen hajszínező anyagot, annál jobb eredményt, szebb színt érnek el vele. Ez tévedés, hiszen a hatóidő letelte után fennáll a veszélye, hogy a hajunk károsodik vagy kiszárad.

Tipp: A hajfestés előtt 48 órával mindig végezz bőrérzékenységi tesztet, így elkerülheted az allergiával járó fájdalmas kiütéseket!

Gyógynövényes és természetes hajfestékek

A gyógynövény és más természetes alapanyagból készült színezők és hajfestékek egyre nagyon érdeklődésnek örvendenek. Ma már sok vegyész próbálja meg helyettesíteni a peroxidot avokádóolajjal, az ammóniát pedig kókuszolajból előállított termékekkel. Hennából és különböző zöldségekből, gyümölcsökből is gyártanak természetes hajfestéket, illetve ammóniamentes, ezáltal kevésbé káros tartós hajfestékek is kaphatóak.

Ezek közül is a legelterjedtebbek a hennás hajfestékek, melyek nem csak színeznek, hanem ápolják is a hajat. Nem tartalmaznak méreganyagokat, megszüntetik a korpát, a hajhullást, a zsírosodást, illetve elősegítik a haj növekedését és erősödését, és a szintetikus festékekkel ellentétben egyáltalán nem szárítanak. Viszont kémiai hajfestés után 2-3 hónapig pihentetni kell a hajat, ellenkező esetben előfordulhat, hogy több kárt okozunk, mint hasznot.

Tipp: Hennázás előtt érdemes lecserélni a samponunkat és hajápolóinkat olyan termékekre, amelyek nem tartalmaznak szilikont, hiszen ez az anyag gátolhatja a nővényi hajfestékek megtapadását.

A henna porokkal akár 8-10 hétig tartó gyönyörű színt is elérhetünk, illetve kaphatóak hennás színezők és balzsamok is, amelyek 2-3 hét tartósságot ígérnek és fényes, egészséges hajat eredményeznek. Nézz utána Te is, ha kényeztetni szeretnéd a kémiai anyagoktól igénybevett fürtjeidet!

Tippek, hogy sokáig élvezhesd a frissen festett haj élményét:

  • Csökkentsd a szükséges minimumra a hajmosások számát, illetve forró víz helyett inkább langyossal öblíts!
  • Használj festett hajra való sampont és balzsamot, így ápolhatod a kémiailag igénybevett fürtjeidet!
  • A festett haj az átlagosnál sokkal érzékenyebb a hőre is, ezért használj hővédő sprayt, ám az sem árt, ha a lehető legritkábbra csökkented a hajvasalások/göndörítések számát.
  • Heti egyszer jár a tápláló pakolás a fürtjeidnek! Erre a célra kitűnő választás lehet az olíva, az argán vagy a ricinusolaj.
  • Amennyiben nyáron is sok időt töltesz a szabadban használj védőfaktorral ellátott permetet vagy fejfedőt, hiszen a festett haj egyik legnagyobb ellensége az UV sugárzás.
     


Soron következő anyagunkban szó lesz a különböző kezelésekről, mint például a vágás, dauer, melír vagy festés, illetve mindenről, ami a hajdúsítással, hajhosszabbítással és tartós hajegyenesítéssel kapcsolatos.

Képek forrása: Strictly Weddings, Pinterest.com