Gyertyák és sziromszórás, avagy a romantikus, meghitt esküvők elengedhetetlen kellékei

Fantasztikus dekorációk gyertyákkal, kültéren és beltéren egyaránt, a gyertyafénykeringő pedig feledhetetlen élményt nyújthat az esküvőn... Gyertya és sziromszóró kosár - a sok kiegészítő mellett erről a két kellékről sem szabad megfeledkeznünk!

A gyertyák különleges esküvői kellékek... Egyes szertartásokon vallási szerepe, hagyománya van a gyertyák meggyújtásának, valahol pedig csupán a dekoráció része. Legyünk akármilyen modernek, azt el kell ismernünk, hogy a hagyományok és szokások, különlegessé és egyedi varázsolják a Nagy Napot. Természetesen némely elem fontosabb, mint a többi - a gyertyáknak pedig különösen nagy jelentősége van az esküvőn.
 

Gyertya szimbolika

Egyházi és vallási szempontból a gyertyák a meggyújtása a lelki megtisztulást, a hit erejét, a keresztény szerelem tüzét és az isteni világ reményét szimbolizálja. A gyertya lángja a Megváltó Krisztust jelképezi, az Ő tanítását szimbolizálja, ami az öröm, az élet és a szeretet.

A hagyomány szerint a gyertyákat a keresztszülők veszik meg, a ceremónia alatt ezeket egy koszorúslány tartja, akit a vőfély kísér; ők nyitják a díszkíséretet. A szertartás alatt a szokások szerint a keresztapa és a keresztanya is a kezében tart egy-egy gyertyát, amelyeket a templom kijáratánál a jegyesek átveszik és együtt tartják őket, ezzel szimbolizálva a köztük lévő erős szeretetet és szerelmük tüzét, amely egyesített őket a házasság szent kötelékében.

A gyertyákhoz kapcsolódik egy másik szokás is, amikor a menyasszony és a vőlegény egy-egy gyertyával közösen meggyújtanak egy harmadik gyertyát, ami szintén akét ember eggyé válását szimbolizálja.
 

A gyertyafénykeringő

Ez a szokás talán az egyik legősibb mind közül - régen tűztáncnak is nevezték. A gyertyafénykeringő tulajdonképpen az addigi különálló élet elbúcsúztatását és a közös élet megkezdését szimbolizálja, amely amellett, hogy fontos hagyomány, gyönyörű, feledhetetlen élmény is lehet. A násznépnek kiosztott gyertyák csodás látványt nyújtanak, a kellemes zene pedig szinte idillivé varázsolja ezeket a pillanatokat.
 

A gyertyák kiválasztása

Először is az esküvő stílusához, színvilágához, a menyasszonyi ruhához és természetesen az ízlésünknek megfelelő gyertyákat kell kiválasztani: fontos, hogy megmaradjon a harmónia és ne üssön el teljesen a gyertyák formája vagy a stílusa a menyegző többi elemétől.
 


A szertartásra hagyományosan egyszerűbb szálgyertyákat szoktak választani: választhatunk virágmotívummal, a pár monogramjával, természetes mintákkal, esetleg élővirággal díszített, elegáns darabokat.

Tipp: A gyertyafénykeringőre mindenképpen szálgyertyákat válasszunk, amelyek nem túl rövidek! Az is nagyon mutatós lehet például, ha az ara és a vőlegény szerelmespárt alkotó vagy más különleges formájú gyertyát tartanak a kezükben.
 

A sziromszórás tradíciója

A rizs- és sziromszórás több száz évre visszanyúló keleti hagyományok, amelyek a termékenységet hivatottak jelképezni. Fontos, hogy a sziromszóró kosárka is harmonizáljon az esküvői dekoráció stílusával és színvilágával, illetve a menyasszony és a koszorúslányok vagy sziromszóró kislányok ruhájával.
 


A sziromszóró kosár eredetileg szaténból és selyemből készült, amelyek a hagyományos, elegáns, vintage és romantikus esküvőkön még ma is megállják a helyüket. A bohém, természetes, öko és hippi esküvőkön, leggyakrabban természetes anyagból készült változatot használnak, melyet akár színes szalagokkal, virágokkal vagy masnival díszítenek.
 

Esküvői dekoráció gyertyákkal

Itt természetes az elsődleges szempont a szintén dekoráció stílusa és színei: elegáns esküvőre az arany, ezüst, fehér színek a nyerők, romantikus esküvőhöz a lila, bohém és a világosabb, természetes árnyalatok illenek, attól függően, melyek a legdominánsabb színek. Ha igazán egyedi megoldásra vágyunk, akkor rendelhetünk kézzel faragott, különleges formájú és díszítésű gyertyákat is, amelyeket a mi elképzelésünk szerint készítenek el.

Hippi és bohém esküvőkön nem ritka a bogyókkal, ágakkal, örökzöldekkel és virágokkal kombinált gyertyák, szabadtéren pedig a belőlük készült lampionok, mécsesek, melyek este hangulatos fényforrásként is szolgálnak.

Tipp: Akár magunk is csinálhatunk házilag mécsestartókat, amelyek nemcsak egyedi, hanem környezetbarát megoldás is lehet!
 


Tulajdonképpen rengeteg variációja létezik a gyertyákkal való díszítésnek. A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány lehetőséget, hogyan varázsolhatjuk egy kicsit intimebbé, különlegessebbé az esküvői díszletet!

Asztaldekorációként

Az egyik leggyakoribb forma, amikor a vacsoraasztalt díszítjük mécsessel vagy kisebb-nagyobb gyertyákkal. Elegáns, fényűző esküvőkön gyakran látni többágú, méretes gyertyatartókat, amelyeket akár körülszórhatunk kristályokkal vagy virágszirmokkal is. Stílusos megoldás lehet még például, ha csak egy-egy fehér, esetleg színes tömbgyertyát helyezünk el az asztalon - ami kiválóan tükrözi a letisztult, minimál stílusú esküvők báját.

Tipp: Mindig ügyeljünk a biztonságra! Vigyázzunk, hogy semmi éghető anyag ne legyen a mécses közvetlen közelében!
 


Kombinálhatjuk üveg vagy fém tartóval, sőt egy egyszerű üvegcsébe ültetett mécses is nagyon mutatós lehet, amely nem csak sikkes, hanem modern elegancia benyomását kelti. A vintage jegyében akár évszaktól függően élő- vagy szárított virágokkal is díszíthetjük őket.

Tipp: Természetesen fontos, hogy a virágok itt is harmonizáljanak egymással, a többi virágdísszel, illetve a menyasszony csokrával!
 


Ha kedveljük a bohém, természetes stílust, akkor fa tartóval, kavicsokkal, élővirág koszorúval, mezei virágokkal is párosíthatjuk a gyertyákat, illetve használhatunk úszómécseseket is, melyeket szintén gazdagíthatunk virágszirmokkal. Rusztikus, színes üveg mécsestartókat is választhatunk, amelyek még romantikus, meghittebb hangulatot árasztanak.
 


Tipp: Úszómécseseket akár magad is készíthetsz otthon! Akár befőttesüvegben, vagy egy egyszerű üvegvázában is jól mutathat a virággal, aprókövekkel vagy gyöngyökkel kombinált úszómécses tartó!

Beltéri dekoráció úszógyertyákkal

Különleges edényekben vagy színes vízzel kombinálva gyakorlatilag bárhol jól mutathatnak az úszógyertyák - a szertartás helyszínén vagy éppen a bejáratnál. Az esküvő meghitt hangulatát emelhetik a teremben elszórtan elhelyezett mécsesek, melyeket szintén dekorálhatunk virágokkal. Használhatunk levendulát, jácintot, rózsát, télen akár örökzöldet, ősszel pedig színes bogyós gyümölcsöket is!
 

A gyertya, mint kültéri dekorációs elem

Ha az esküvőnket szabadtérre tervezzük, akkor estére mindenképpen fényforrás(ok)ról is gondoskodnunk kell - a gyertyák nem csak, hogy megfelelnek a célnak, hanem romantikus, varázslatos hangulatot is teremtenek.

Elhelyezhetjük őket az út mentén, befőttes üvegekben, poharakban, színes üvegcsékben lámpásokként. Ha például egy tó is a helyszín részét képezi, akkor úszómécseseket is elhelyezhetünk a víz felszínén - a parányi mécsesek által nyújtott pislákoló fények páratlan látványt nyújtanak majd a sötétben.
 


Pillanatok alatt készíthetünk lámpásokat mi magunk is, csupán borospohárra, mécsesre és egy kevés papírra van szükségünk!
 


Nézz szét a galériában még több különleges, gyertyákkal kombinált esküvői dekorációért!

Képek forrása: Pinterest.com, Strictly Weddings