Esküvő a magyar Toscana vidékén

Talán sokan nem tudják, hogy a Balaton-vidék egyik régióját évek óta a magyar Toscana-ként tartják számon. Ez a Káli-medence térsége, ami egy igazán varázslatos és mediterrán hangulatú esküvői helyszín, és kiránduló helyként is csodaszép, élményekben gazdag utat kínál.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén helyezkedik el a Káli-medence, mely 1984-től tájvédelmi körzetként, több mint 9000 hektáron várja a turistákat. Egykor a rómaiak is letelepedtek itt, később pedig a Kál nemzetség uralma alá tartozott, innen kaphatta máig használt nevét. A táj híres állat- és növényvilágáról, illetve geológiájáról: Köveskál, Szentbékkálla, Salföld és Kővágóörs településeket egykoron bányászok lakták, és ma is több ingókő található a vidéken.

A barokk stílusú evangélikus templom és a Kernács-kúria Kővágóörsön tökéletek esküvői helyszín. Igazi régi, paraszti háztartást vezettek itt egykoron, de 2006-ra minden zegzugot felújítottak. Szalagos szerkezetű, hófehérre meszelt ház áll a csodás birtokon. Rusztikus, meghitt esküvőknek tökéletes helyszín! A birtokon számtalan vendég elfér és a szállás miatt sem kell aggódnotok.

A Balaton-felvidék másik gyöngyszeme Monoszlón a Liszkay Borkúria és lenyűgöző környezete. A kúrián családias a környezet, az ételek finomak a bor pedig sajátkészítésű. Nagyon meghitt és kellemes hely, kicsit tényleg olyan mintha Olaszország egy kis falujában lennél. Esküvői helyszínnek és nászutas úti célnak is egyaránt tökéletes. A kúriában maga a tulajdonos, Liszkay Mihály vár!

A képre kattintva további információt tudhatsz meg a Liszkay borvidékről!

És ha már nászút, nézzük mit érdemes még megnézni a Káli-medencében. Itt van mindjárt Hegyestű, amit a csodaszép lankás tájon átvezető kanyargós útról pillanthatunk meg. A kúp alakú hegy északi fele egykor kőbányának adott otthont, a déli, közel 50 m magas fal azonban feltárja az 5-6 millió éves vulkán titkait. A kráterben megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokat alakított ki. A látvány egyedülálló, nagyon ritka.

Szentbékkálla felől közelítsük meg a Salföld majort. A Balaton-felvidék Nemzeti Park üzemelteti ezt a létesítményt, mely bemutatja a térség őshonos állatait. A helyi lakosok is elmondják tapasztalataikat, az állattartás örömeit, nehézségeit. Néhány háziállat, amit biztosan látni fogtok: juh, mangalica, szamár, szürke marha, komondor, puli, mudi, kuvasz és különféle lovak. Érdekesség, hogy a község alatt, bányagödrökben tiszta vizű tavak alakultak ki. Salföldtől déli irányba kalandozva elérhetitek az erdőben rejtőzködő kolostort, amit XVI. századi pálosok hagytak itt örökül. Temploma is van a falunak, 1769-ben épült késő barokk stílusban, kiváló esküvői helyszín! A település is érintetlen, mintha megállt volna itt az idő. Több művész is tevékenykedik a faluban, a porták pedig szállást és különlegesebbnél különlegesebb holmikat rejtenek!

Bár Toscana Olaszország területét ékesíti, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a Káli-medence itthon, Magyarországon nagyon hasonló klímával és hangulattal rendelkezik. Pár óra autókázással elérhető a fővárosból is, így akár még ma részese lehetsz egy falat magyar Toscanának!