Amerikai stílusú, fényűző esküvő - Amerikai szokások és a lánykérés

Gyönyörű, elegáns esküvőről álmodsz, mint amilyet a filmekben láttál? Akkor most itt a lehetőség, hogy igazi, amerikai, fényűző menyegződ legyen, ám először nem árt megismerni az ottani kultúrát, az esküvői szokásokat és hagyományokat!

Alapvető különbség például, hogy az esküvő dátuma olykor hétköznapra esik, illetve a szertartás sokszor a kora délutáni órákban zajlik, és a mulatás viszonylag rövid ideig, általában este 10-ig tart. A szertartás előtt a vőlegény az oltár előtt várja a menyasszonyt, akit az édesapja kísér oda, őket követik a koszorúslányok, akiknek párjai (a koszorús fiúk) a vőlegény oldalán állnak a ceremónia alatt. A szertartást mindig pap vezeti, amelynek egyik legkedveltebb momentuma a fogadalom, illetve egy másik amerikai szokás, amikor a pap azt mondja, hogy "Ha bárki tud olyan okot, ami miatt ez a két ember nem kötheti össze életét, az most szóljon vagy hallgasson örökre!" Amerikai esküvőkön a szertartás után egy fogadás következik, amelyen egy korai svédasztalos vacsorával látják vendégül a násznépet, majd ezután jöhet az igazi mulatság!

 

 

A lánykérés

Az amerikaiak nagy hangsúlyt fektetnek a lánykérésre is. Az egyik kedvenc "lánykérési forma" például a focipályán, nagy közönység előtt zajló, titkon megrendezett, nyilvánosan lánykérés, amely nagyon romantikus és "tipikusan amerikai". Sok barát, sok szervezés, kreativitás, egy csipetnyi őrület és megható pillanatok - ilyen egy igazi amerikai lánykérés!

Tipp: Azért érdemes előre „tájékozódni”, hogy a párunk is örülne-e a nagy felhajtásnak és a közönségnek!

 

 

Valami régi, valami új, valami kölcsönkapott és valami kék

Bizony-bizony... ez a klasszikus szokás az amerikaiaktól származik, mely már hazánkban is közismert hagyománnyá vált. A "valami régi" lehet egy családi ékszer, az „új dolog” pedig a menyasszonyi cipő vagy a ruha (ha nem kölcsönzött). A "kék" általában a menyasszony csokrában köszön vissza vagy a harisnyakötő, azon egy masni vagy egy szalag, a kölcsönkapott pedig általában egy barátnőtől kölcsönbe kapott gyöngysor, zsebkendő vagy valami hasonló apróság.

 

 

Ezek a dolgok, mind-mind fontos dolgokat jelölnek: a régi az ara hajadon életére utal, az új pedig a feleségként betöltött szerepét, az új életszakaszt szimbolizálja. A kölcsönbe kapott tárgy a barátságot, a szerelmet jelképezi, melyekre vigyáznunk kell és nem lehet megváltani pénzzel. A kék a hűséget jelenti, amely sokak szerint minden házastársi kapcsolat alapja. Tehát ha ezt a szokást "megtartjuk", akkor a hagyomány szerint boldog közös élet vár ránk!

 

 

A menyasszonyi csokor és harisnyakötő dobás

Szinte mindenki ismeri ezt a két szokást, amely szintén az USA-ból indult és szinte minden esküvőn helyet kap ez a hagyomány is. A szokás szerint az újdonsült feleség a szertartás után eldobja a csokrot és amelyik hölgy elkapja, ő lesz a következő menyasszony. A még nőtlen férfiak közé pedig az újdonsült férj dobja a menyasszony a harisnyakötőjét, aki elkapja, az lesz a következő vőlegény.

 

 

Esküvői fogadalom

Az amerikai esküvők egyik legmeghatóbb része, amikor az ifjú pár egymással szemben állva, saját szavaikkal tesznek fogadalmat érzéseikről, közös jövőjükről, boldogságukról... Ezek általában rövid, tömör monológok, melyeket belefűznek a hivatalos részbe, ám sokkal szenvedélyesebb és őszintébb, mint az anyakönyvvezető vagy a pap által elmondott beszédek. Természetesen ezt érdemes előre egyeztetni, hogy a ceremónián ezzel készülünk.

Példaképpen nézzünk egy rövid fogadalmat, melyet kedvetekre alakíthattok, bővíthettek:

"Én, (név) fogadom, hogy társad leszek az életben és az igaz szerelemben, szeretni foglak Téged minden nap, bízni fogok benned és tisztelni foglak Téged. Veled fogok nevetni és sírni, jó időkben és rossz időkben is hűségesen szeretni foglak, az akadályokkal együtt nézünk majd szembe. Neked adom a kezemet, a szívemet és enyém vagy a mai naptól fogva. Szeretlek és szeretni foglak életem végéig, és azon túl, örökké!"

 

 

Fémdobozok a rossz szellemek ellen

Egy igazi amerikai szokás, amikor a fiatal házasok autójának/hintójának hátuljára madzag segítésével fémdobozokat (konzerves és sörös dobozokat) kötnek, melyek zörgésükkel távol tartanak majd minden rossz szellemet.

 

 

Egyforma koszorúslányok és virágos kislányok

A hagyomány szerint a koszorúslányok a menyasszony őrzői, akik segítik az arát és távol tartják tőle a rosszakarókat. Eredetileg azért viseltek egyforma ruhát, hogy megtévesszék a rossz szellemeket és a menyasszony elrablóit. Az utóbbi szokást, azaz a hasonló árnyalatú, szinte teljesen egyforma ruhák hagyományát ma is sok amerikai fontosnak tartja. Ha tényleg igazi amerikai hangulatú, elegáns esküvőre vágysz, akkor a sok koszorúslány szinte elengedhetetlen, sőt a virágos kislányok is fontos szereplői a menyegzőnek!

 

 

Vicces bevonuló tánc és meghitt nyitótáncok

Válassz egy népszerű dalokból összeállított rövid mixet, vagy rakj össze Te magad egyet, és táncold el egyszerű lépésekkel. A lényeg, hogy vicces legyen és egyedi! a legjobb, ha egyszerűen, romantikusan kezdődik a tánc lágy dallamokkal, majd jöhet egy kis "őrület" és gyorsabb ütem. Garantált a siker!

Tipp: Ha kicsit izgalmasabb koreográfiát szeretnétek, akkor nyugodtan kérjétek tánctanár segítségét!

 

 

A másik ilyen Amerikából indult kezdeményezés, amikor a vacsora után egy meghitt apa-lánya vagy anya-fia tánccal nyitják meg a mulatságot, ami egyszerre lehet vicces és megható. Remek hangulatot ad, és nem mellesleg kedves emlék is marad!

 

 

Következő anyagunkban megtudhatjátok, milyen esküvői helyszínek illenek ehhez a stílushoz, milyen a tökéletes, varázslatos vacsora, illetve ceremónia helyszín!

Forrás: http://www.vofelycentrum.hu, http://www.cosmopolitan.hu, http://www.bien.hu, http://noinet.hu, www.igenszalon.hu
Képek forrása: www.brendasweddingblog.com, www.huffingtonpost.com, www.today.com, www.igenszalon.hu,
http://i2.wp.com