Az esküvői parfüm

Már majdnem minden megvan: ruha, frizura, smink, köröm, cipő, kistáska... Aztán a homlokunkra csapunk: a parfüm! Az illat, amely menyasszonyként az egyik legromantikusabb kellék.

Felkerekedünk, hogy felkutassuk az egyéniségünkhöz, stílusunkhoz illő és ízlésünknek megfelelő parfümöt... Azután pedig rá kell jönnünk: a tökéletes illat kiválasztása, amivel "elkábíthatjuk" életünk szerelmét, nem is olyan könnyű feladat!

Egy kis "parfüm lecke"

A parfümök több, különböző egyedi illatanyagokból állnak, és az ezeket alkotó illatmolekulák más-más módon fejtik ki hatásukat a bőrön. Az egyedi testkémia mellett a táplálkozás és az illatanyagok kora is befolyásolhatja az illatot, ezért történhet az, hogy ugyanazt az illatot különbözőképpen érezzük.

Egy parfüm különböző szintekből áll, melyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az idő múlásával az egyes alkotóelemek szépen sorban elpárolognak, emiatt változik a bőrön a parfüm illata. A háromsávos illatpiramis tökéletesen szemlélteti az illataromák eltérő párolgási sebességét.

A fejillatok

Ezek az illatanyagok a legillékonyabb összetevők: csupán 5-30 másodpercig érezhetőek. A fejillat adja az első benyomást, hamar átadják helyüket a legfontosabb illatjegyeknek.

A szív illatok

Általában 10-30 percre van szükségük ahhoz, hogy teljesen kibontakozzanak a bőrön. Ezek azok az illatjegyek, amelyek alapján egy parfüm besorolható egy adott illatkategóriába.

Az alapillatok

Jó pár óra után válnak csak érezhetővé az alap illatjegyek, tulajdonképpen fixáló anyagokként funkcionálnak, lelassítják a könnyebb illatjegyek párolgását és stabilitást kölcsönöznek számukra. Az alapillat érezhető legtovább a bőrön, akár egy teljes napig.

Tipp: A nászéjszaka előtt nem árt utána nézni, hogy a különböző illatok milyen ingereket keltenek az emberekben! Például a gyömbér kifejezetten vágykeltő illat, míg a levendula inkább nyugtató hatású.

Egyetlen parfüm több száz illatjegyet tartalmazhat, ezért csak a legdominánsabbakat tüntetik fel a piramison, illetve a dobozokon, ismertetőkön.

Az elegáns, romantikus és letisztult arákhoz leginkább a virágos, gyümölcsös, kissé édeskés illatok illenek, míg a vagányabb, sportosabb hölgyek általában a friss, citrusos, üde aromákat kedvelik. A merészebb menyasszonyok az esküvőn is bátran válogathatnak a fűszeres, buja, keleties hangulatot árasztó parfümök között! Természetesen mindenkinek a személyiségétől és egyedi stílusától függ, hogy milyen illatokat részesít előnyben - a lényeg, hogy viseld boldogan és magabiztosan!

Tippek az esküvői parfüm kiválasztásához:

  • Ha nem szeretnél egyedül keresgélni, kérd meg egy kedves ismerősödet vagy rokonodat, hogy kísérjen el!
  • Egyszerre három illatnál többet nem érdemes kipróbálni, mert nem fogod tudni megkülönböztetni őket egymástól!
  • Az illat intenzitása és aromája változik a nap folyamán, ezért célszerű nem egy nap alatt "lezavarni" a választást!
  • Az orr hamar "elfárad", ezért ne ess kétségbe, ha 3-4 perc után már nem érzékeli az orrod az illatot: mások attól még érezni fogják.
  • A parfümöt érdemes a pulzáló pontokra fújni: a könyök és térdhajlatra, csuklóra és a kulcscsont feletti részre, hiszen itt érezheted legtovább a finom illatot!
  • Ha azonos illatú tusfürdőt, testápolót és parfümöt használsz, még tartósabb, intenzívebb lehet az illat, hiszen az illatrétegek még inkább erősítik egymást.
  • A Nagy Napon is legyen nálad egy kis üvegcsében a választott parfümből, és hogy néha felfrissíthesd az illatot, de vigyázat azért nem szabad túlzásba esnünk!
  • Az ékszereket jobb, ha parfümözés után rakod fel!