Stílustanácsadás III. Hogyan befolyásolja megjelenésed a ruha felsőrésze és a nyakkivágás

A menyasszonyi ruha karakterét és jellegét a szoknyarészen kívül, nagyban meghatározza az is, hogy milyen nyakkivágást és szabásvonalat álmodott a tervező a ruha felső részére. Vizsgáljuk meg közösen, hogy ezeket hogyan tudjuk a leginkább alakunk szépségeinek kiemelésére vagy apróbb hibáink elkendőzésére alkalmazni.

 

Kép forrása: Weddingdressesguide.com


Legismertebbek talán a halcsontokkal merevített felsők, amelyek nagy előnye, hogy a beleépített „halcsontok” vagy manapság már leginkább fém vagy műanyag merevítők fix vázat biztosítanak és garantálják, hogy soha nem fog lógni vagy megereszkedni az anyag. Tiszta vonalvezetést ad, és függőlegesen vezeti a tekintetet, így optikailag nyújtja az alakot és karcsúsít.

Tipp: Igazán királyi, viktoriánus hatást kelt és jó szolgálatot tesz a nagyobb méretekkel megáldott menyasszonyoknak. Hátul záródhat bevont gombokkal, kapcsokkal vagy akár kombinálható fűzősrésszel is.
 

Kép forrás: Weddinginspirasi.com


Csodás alakot biztosít a fűző (franciául corset), amelynek az összehúzásra alkalmas része leggyakrabban a háton, míg ritkábban a ruha front részén helyezkedik el.

A fűző legelőször a XIV. században jelent meg, a spanyolok egyik ruhadarabjaként, de akkor még sokkal keményebb, páncélhoz hasonlító anyagból készült. Igazi sikertörténete az 1700-as években indult, amikor hozzátartozott mind a hölgyek, mind az urak viseletéhez. Aztán a feminizmus erősödésével a hölgyek megszabadultak tőle, így fejezve ki függetlenségüket. Manapság leginkább az esküvői és az alkalmi ruhákon találkozunk vele.
 

Kép forrása: Bridal.hu


Tipp: A fűző segítségével karcsúbb derekat varázsolhatunk magunknak, és emellett a melleket is megemeli, csodás dekoltázst létrehozva. A férfiak imádják, akár fehérneműként, akár felsőként viseljük, mivel rendkívül szexi ruhadarab.

2008 óta igen divatos az egymásra kicsit legyezőszerűen hajtott és levarrt anyagú nyakkivágás, amelynek a felső vonala nem egyenes, hanem inkább hullámosabb és térbeli hatás kiváltására alkalmas, így jótékonyan befolyásolja a mellméretet. A tervezők ennél a fazonnál előszeretettel választanak tartással rendelkező, kicsit keményebb anyagokat, ezzel alakítva ki ezt az érdekesebb és egyedibb formát.
 

Kép forrása: Mikaellabridal.com


Tipp: Az anyagnak a ruha felszínén történő ráhajtása, redőzése mindenképpen áldásos hatással van az alakunkra, mivel annak a megfelelő helyen és módon történő elhelyezése képes eltakarni néhány kilót vagy éppen kiemelni a karcsú alakot. A szép levarrások lehetnek a ruha saját anyagából, de tüllből is kialakíthatók akár ferdén lefutó vonalakban is.
 


Nagyon divatosak a ruha dekoltázsába bevarrt áttetsző csipke betoldások, amelyek igen sejtelmessé, titokzatossá és romantikussá teszik a menyasszony viseletét.
 


Végül tekintsük át, hogy milyen alkathoz milyen nyakkivágást ajánlott választani.

Tipp: A homokóra és az alma alkathoz a legideálisabb a V nyakkivágás, míg ha a vállad szélesebb, mint a csípőd, akkor optikailag keskenyebbé tudod tenni egy zártabb fazonú, szögletes dekoltázzsal vagy aszimmetrikus vállmegoldással.
 

Kép forrása: Pinterest.com


Tipp: A körte alkatú hölgyeknél a cél, pont ellentétes, itt a felsőtestet kell szélesíteni, például vízszintesen elhelyezkedő rakásokkal vagy csónakkivágással. De jó szolgálatot tehet a válltömés és a buggyos ujjmegoldás.
 

 

Tipp: Ha vékonyabb, fiúsabb, úgymond modell alkat vagy úgy tudod a mellméretedet növelni, ha a ruha felső részére kerül a legtöbb díszítés, fényes csillogású flitterek, kövek és kristályok. Alkalmazz minél több rakást, fodrot. Turbózd fel a formádat pliszével, ránccal, húzással. Másik megoldásként javaslom még, hogy elöl ne legyen túl mély a dekoltázs, ezen a részen inkább magasabban záródjon a ruhád, és a hátadon legyen egy nagyobb, szexi kivágás.
 

 

Tipp: A magas vékony hölgyeknek a keresztbeszabott, vállpánt nélküli felsők, míg az alacsonyabbak a hosszanti szabásvonal és a nyakba kötött fazonok a legelőnyösebbek.
 


Képek forrása: Strictly Weddings, Pinterest.com

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan válassz alkatodhoz illő ruhát


Párosítsuk a ruhatípusokat és az alkatokat