A tökéletes koszorúslányruha kiválasztása 2. lépés - Melyik alkathoz milyen fazon a legideálisabb?

Vajon a körte alkathoz melyik a legelőnyösebb fazon? Kinek ideális az empire szabás? Nem is olyan egyszerű a döntés, ha ennyi csodás forma és szín közül kell választani... Jelen anyagunkban segítünk, hogy megtaláld a számodra legelőnyösebb fazont!

Cikksorozatunk első részében bemutattuk Nektek a leggyakoribb testalkatokat, most kicsit tovább lépve segítünk kiválasztani, hogy a csodás koszorúslány ruhák közül melyik fazon lesz számodra a legideálisabb.

A vonalú ruhák

Ha egy képzeletbeli top listát állítanánk össze, annak a csúcsán valószínűleg az A vonalú vagy más néven hercegnős ruhák állnának.

Ez a szabásvonal onnan kapta a nevét, hogy egy tipikus A vonalat formál, ugyanis a ruha felső része szorosan követi a testvonalát, sokszor beépített fűzővel, majd a derékvonaltól (vagy a módosított A vonalú fazonnál egy kicsit lentebbről a csípővonalától) szépen fokozatosan és lágyan bővül a ruha, annak egészen a szegélyrészéig. Fontos különbség a báli fazonhoz képest, hogy itt a csípő területén szépen felfekszik az anyag, míg az ún. „ball gown” ruháknál már rögtön a derékrésznél szembetűnőbb a nagyobb volumen és a nagy mennyiségű anyag használat.
 


Tipp: Az A vonalú ruhák bátran ajánlhatóak szinte majdnem minden alkat számára. De különösen javaslom olyan hölgyeknek, akik nagyobb méretekkel megáldottak és szeretnének karcsúbbaknak tűnni az esküvőn, hiszen ez a szoknyaforma szépen palástolja a széles csípőt és remekül minimalizálja a kerekdedebb formákat. El tudja rejteni a vastagabb combokat, így különösen jó választás egy körte alkatú hölgy számára is. Csodát tesz akkor is, ha rövid a derekad, mert sokkal karcsúbbnak és légiesebbnek fogsz benne tűnni.

Báli ruha fazon

A másik igen kedvelt típus az ún. báli ruha fazon, amit viselve úgy érezheted, hogy egy igazi mesének Te lettél a főszereplője, úgyhogy a romantikus lelkületűek most figyeljenek.

Ennél a szabásvonalnál is jellemző a szűk, sokszor teljesen váll nélküli vagy a most nagyon trendi aszimmetrikus felsőrész, és a nagyon karcsúra befűzött derékból közvetlenül induló hatalmas szoknyarész. Anyag használatban a nagy volumenek, a tartást biztosító vastagabb matériák vagy a többszörösen egymást fedő tüll szoknyák, a rakások és hajtások jellemzik.

Tipp: Csodásan néz ki körte alkaton és a vékony hölgyeken, vagy ha rövid a derekad. Arra azonban érdemes vigyázni, hogy a ruha felső részén legyen valami csillogó, esetleg szerepeljenek rajta hajtások, redőzések, fodrok vagy virágdíszítések, hogy egy kicsit optikailag növelni tudják a mellméretet. Kevésbé ajánlom azonban alacsony koszorúslányoknak, mert a túl széles szoknyarész összenyomja az alakot.
 

Sellő és trombita fazon

A következő nagy csoportot a trombita és a sellő szabású ruhák alkotják. A kettő közötti eltérés abban áll, hogy honnan bővül a szoknyarész.

A trombita fazonnál a szabásvonal a comb középső részétől válik kiszélesedővé, és így tulajdonképpen a módosított A vonalú és a sellőszabású ruhák közé esik, míg a hableány formát imitáló daraboknál csak a térdtől bővül a ruha alja és afölött teljesen a testvonalát követi.
 


Mindkét fazon nagyon szexi és nőies, hiszen kiadja az alakot, hangsúlyozza a has és a csípő területét, így nem ajánlottak a körte és alma alkatúaknak, továbbá ha súly problémákkalküzdünk.

Tipp: A trombita fazon remek választás, ha alacsony vagy, valamint igen szépen mutat ahomokóra alakkal vagy banán alkattal büszkélkedő hölgyeken.

A sellő forma legszebben a karcsú, nyúlánk homokóra alkaton mutat, főképpen, ha hangsúlyozni akarod a szép kerek vonalaidat.

Egyenes szabású ruhák

A modern és a trendi esküvőkhöz leginkább a test vonalát lágyan követő, de nem teljesen szűk, egyenes szabású ruhák illenek.

Tipp: A természetesen vékony, alacsony vagy banán alkatú lányok számára ideális viselet, de nem ajánlott alma vagy körte alkat esetében. Ha pedig homokóra alakod van, csak akkor válaszd ezt a fazont, ha kifejezetten szeretnéd a formáid nőies jellegére felhívni a figyelmet.

Általában lágyan eső selyem anyagokból, csodás hát- vagy nyakkivágásokkal, csipke betoldásokkal készülnek, hátul kisebb uszályban is folytatódhatnak. Nagyon divatos ehhez a fazonhoz ejtett nyakat vagy aszimmetrikus vállmegoldást társítani.
 

Empire fazon

Végül következzenek a mell alatt szabott, azaz empire stílusú csodás modellek, amelyek még Napóleon korából köszönnek vissza időtlen és elegáns vonalvezetésükkel.

Ezen ruhák fő jellemzője, hogy a derék vonal nem hangsúlyos és a mell alatti rakásokból bővül kicsit a ruha, de nem A vonalban, inkább lazán, egyenesen omlik le az anyag és soha nem feszül a testre. Gyakran váll nélküliek vagy buggyos ujjúak. Ez utóbbi ujjmegoldás a csontos és keskeny vállú, vékony hölgyeknek nagyon jól áll.

Tipp: Mivel ez a fazon nyújtja az alakot, bátran választhatják az alacsony testmagasságú vagy rövid derekú hölgyek. Továbbá akkor is ideális, ha el szeretnéd rejteni a hasadat, az erősebb csípődet vagy combjaidat, így a körte alkatúaknak is a figyelmébe ajánlom ezt a stílust. Ha pedig éppen kismama vagy az esküvő idején szintén remek választás, mivel jól elférhet benne a növekvő pocakod is.
 


Kattints a galériakép linkjére és nézd meg koszorúslányruha inspirációinkat!

Egyforma koszorúslányruhák

Gyönyörű, harmonikus és máig divatos megoldás, ha minden nyoszolyólányunk ugyanolyan ruhát visel. Igaz, hogy nem egyszerű kiválasztani a megfelelő formát és színt, hiszen mind a koszorúslányoknak, mind a menyasszonynak tetszenie kell, ezért nem árt már az esküvő előtt jó pár hónappal nekiállni a keresgélésnek. Türelmesnek és kitartónak kell lennünk, ám az egységes és elragadó látvány megéri a fáradtságot!
 

Ugyanolyan szín és anyag, több fazon

Nagyon mutatós és egyszerű megoldás lehet például, ha közösen kiválasztjátok az anyagot és színt, azután pedig különböző fazonokkal egyénileg megvarratjátok a koszorúslányok ruháit. Ez nagyszerű választás lehet, hiszen így mindenki saját alkatához igazíthatja a fazont, míg a közös szín és matéria harmóniát teremt. Fontos azonban, hogy mindig egyeztetni kell a menyasszonnyal, nehogy valamelyik koszorúslány az eseményhez nem illő, esetleg túl harsány formát válasszon!
 

Egy szín, több árnyalat, eltérő anyag és forma

Kitűnő megoldás, ha sok koszorúslányunk van és nem szeretnénk mindenkinek külön ruhát varratni. A menyasszonnyal közösen kiválasztott szín több árnyalatában pompázó, más és más fazonú ruhák izgalmas és szép összképet alkotnak. Praktikus választás, ám az egyeztetés itt sem árt.
 

Gyermek koszorúslányok

A gyerekekre is fordítsunk kellő figyelmet és időt, hogy kényelmes, korukhoz igazított és az alapstílushoz illő ruháik legyenek. Választhatunk a kicsiknek egyforma ruhát is, ám a felnőttekéhez hasonlóan választhatunk anyagukban, vagy színükben egymáshoz közel álló darabokat is. Mutatós lehet például a fehér ruha, színes szalaggal és más kiegészítőkkel, hiszen így minden kis nyoszolyólányunk egyedi lehet.

Tipp: A gyermekeket is vonjuk be a készülődésbe, illetve az esküvő napjának teendőibe, (pl. sziromszórás, cukorkadobálás, stb.) így ők is fontos szereplői lehetnek életetek Nagy Napjának!
 

Nézd meg gyermek koszorúslányruha inspirációnkat is!


Soron következő anyagunkban a tökéletes koszorúslány ruha kiválasztásának rejtelmeibe vezetünk be Titeket, hiszen nem csak a stílus, a testalkat és a fazon befolyásolja a választást.

Képek forrása: Pinterest.com, Strictly Weddings