Tökéletes örömanya ruha kiválasztása - Milyen alkathoz milyen fazon passzol?

Ma már sokféle alkalmi ruha fazon létezik, ám nem mindegy milyen alkathoz milyet választunk. Jelen cikkünkben segítünk, hogy legelőnyösebb ruhában tündököljenek az örömanyák is!

A legtöbb édesanya lelkesen járja lányával az esküvői ruhaszalonokat, elkíséri cipőt vásárolni, és a legapróbb részletekig igyekszik a segítségére lenni, hogy a nagy napon valóban a menyasszony lehessen a legszebb. Közben pedig szépen elfelejtkeznek arról, hogy Ők is a figyelem középpontjába kerülnek a Nagy napon. Gyakran csak az utolsó pillanatban kapnak észbe, hogy nincsen megfelelő alkalmi öltözékük, sokszor tanácstalanok, mi áll jól nekik, vagy egyáltalán hogyan fogjanak hozzá a keresgéléshez.
 


Ebben szeretnénk most segíteni! Előző anyagunkban a testalkatokról volt szó, most pedig a fazonokat mutatjuk meg Nektek - természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen ma már rengeteg forma és fazon létezik, - illetve tanácsokat adunk, hogy a különböző testalkatokhoz melyek a legideálisabbak.

Kosztüm

Egy ilyen eseményre mindig tökéletes választás lehet a kosztüm, akár rövid, akár hosszú szoknyával, sőt, még nadrággal is lehet elegáns. Teltebb testalkatra, akinek derékrészen van egy kis plusz, különösen előnyös lehet egy 2-3 részes együttes, hiszen a derékban szabott kétrészes ruha is sokkal jobban karcsúsít, mint az egész ruha. A kihasználhatóság szempontjából a több részes ruhát később jól lehet variálni.

Tipp: A térd alatt szélesedő trapéz nadrágos kosztüm ideális választás lehet a körte alkatú hölgyeknek.
 

Komplé

Nyári esküvőre ideális választás lehet a komplé, vagyis az azonos anyagú ruha-blézer együttes. A komplé ruhája és a blézer is lehet rövid ujjú. Molett örömanyáknak nem ajánlottak a szűk, testhezálló fazonok, a húzott szoknyás modellek, illetve a merev anyagú ruhák. A magasabb hölgyeknek szinte minden fazon jól áll, ám az alacsonyabb alkatúak kerüljék a túl hosszú, illetve a túlságosan bő szoknyákat.

Tipp molett hölgyeknek: Ha a ruhát combközépig érő, lefelé bővülő, nyitott blézerrel viseled, vékonyabbnak tűnsz.
 

A vonalú ruha

Ez a szabásvonal onnan kapta a nevét, hogy egy tipikus A vonalat formál, ugyanis a ruha felső része szorosan követi a testvonalát, majd a derékvonaltól (vagy a módosított A vonalú fazonnál egy kicsit lentebbről a csípővonalától) szépen fokozatosan és lágyan bővül a ruha, annak egészen a szegélyrészéig.

Tipp: Az A vonalú ruhák bátran ajánlhatóak szinte majdnem minden alkat számára. Különösen javaslom olyan örömanyáknak, akik nagyobb méretekkel megáldottak és szeretnének karcsúbbaknak tűnni, hiszen ez a szoknyaforma szépen palástolja a széles csípőt és remekül minimalizálja a kerekdedebb formákat. El tudja rejteni a vastagabb combokat, így különösen jó választás egy körte alkatú hölgy számára is. Csodát tesz akkor is, ha rövid a derekad, mert sokkal karcsúbbnak és légiesebbnek fogsz benne tűnni.
 

A trombita és sellő fazon

A következő nagy csoportot a trombita és a sellő szabású ruhák alkotják. A kettő közötti eltérés abban áll, hogy honnan bővül a szoknyarész.

A trombita fazonnál a szabásvonal a comb középső részétől válik kiszélesedővé, és így tulajdonképpen a módosított A vonalú és a sellőszabású ruhák közé esik, míg a hableány formát imitáló daraboknál csak a térdtől bővül a ruha alja és afölött teljesen a testvonalát követi.
 


Mindkét fazon nagyon szexi és nőies, hiszen kiadja az alakot, hangsúlyozza a has és a csípő területét, így nem ajánlottak a körte és alma alkatúaknak, továbbá ha súly problémákkal küzdünk.

Tipp: A trombita fazon remek választás, ha alacsony vagy, valamint igen szépen mutat a homokóra alakkal vagy banán alkattal büszkélkedő hölgyeken.

A sellő forma legszebben a karcsú, nyúlánk homokóra alkaton mutat, főképpen, ha hangsúlyozni akarod a szép kerek vonalaidat.
 

Egyenes szabású ruha

A modern és a trendi esküvőkhöz leginkább a test vonalát lágyan követő, de nem teljesen szűk, egyenes szabású ruhák illenek.

Tipp: A szerencsés, természetesen vékony, alacsony vagy banán alkatú örömanyák számára ideális viselet, de nem ajánlott alma vagy körte alkat esetében. Ha pedig homokóra alakod van, csak akkor válaszd ezt a fazont, ha kifejezetten szeretnéd a formáid nőies jellegére felhívni a figyelmet.

Általában lágyan eső selyem anyagokból, csipkebetoldásokkal készítik, nagyon divatos ehhez a fazonhoz ejtett nyakat vagy aszimmetrikus vállmegoldást társítani.
 

Empire fazon

Végül következzenek a mell alatt szabott, azaz empire stílusú csodás modellek, amelyek még Napóleon korából köszönnek vissza időtlen és elegáns vonalvezetésükkel.

Ezen ruhák fő jellemzője, hogy a derékvonal nem hangsúlyos és a mell alatti rakásokból bővül kicsit a ruha, de nem A vonalban, inkább lazán, egyenesen omlik le az anyag és soha nem feszül a testre. Gyakran váll nélküliek vagy buggyos ujjúak. Ez utóbbi ujjmegoldás a csontos és keskeny vállú, vékony hölgyeknek nagyon jól áll.

Tipp: Mivel ez a fazon nyújtja az alakot, bátran választhatják az alacsony testmagasságú vagy rövid derekú hölgyek. Továbbá akkor is ideális, ha el szeretnéd rejteni a hasadat, az erősebb csípődet vagy combjaidat, így a körte alkatúaknak is a figyelmébe ajánlom ezt a stílust.
 


Következő anyagunkban az örömanya ruha kiválasztásának fortélyait fogjuk elárulni, hiszen nem csak a fazont és az alkatot kell figyelembe vennünk...