Fátyol vagy kalap?

A menyasszonyi ruhát kiegészítő fátyollal kifejezheted egyéniségedet, ha pedig valami különlegesre vágysz akkor a kalap megoldások közül választhatsz. Megmutatjuk, 2016-ban melyek a legtrendibb variációk!

Szerző: Bognár Nikolett

Ha menyasszony, akkor fátyol – gondolnánk rögtön, pedig nem ez az egyetlen opció. Választhatod azt a lehetőséget is, hogy fátyol helyett kalapot viselsz a nagy napon, vagy ha úgy esik jól, fejfedő nélkül vonulsz az oltár elé, csak egy hajdísszel a frizurádban. Ha épp azon töröd a fejed, hogy fátyol vagy kalap, segítünk dönteni!

Fátyol, mely ápol és eltakar

Tudtad, hogy a hagyomány szerint csak az első házasságkor, illetve terhesség előtt illik fátylat viselni az esküvőn? Pedig így van, habár manapság a hagyománykövetés az esküvőkön már múlóban van. A ceremóniák többségén már nincs vőfély, DJ húzza a talpalávalót és marhanyelv az előétel. Miért ne hagyhatnánk el a fátylat is? Azonban ha te mégis ragaszkodnál ehhez a részlethez, akár modern, akár tradicionális esküvőd lesz, olvass tovább, hogy megtudd, mit kell végiggondolnod a tökéletes fátyol megtalálásához!

Hogyan válassz fátylat?

 1. Mi illik a ruhádhoz?

Gondold végig, hogy milyen stílusú a ruhád és ahhoz milyen fátyol mutatna a legjobban. Például egy testhez simuló, sellő formájú ruhához nem javasolt a hosszú földig érő fátyol, ami inkább a dúsabb, habosabb ruhákhoz mutat jól. Ha hátul kivágott a ruhád és díszített a fátylad, akkor ügyelj arra is, hogy ne egy vonalban végződjön a kettő, mert úgy elvonja a figyelmet az egyik a másikról. Ha a ruhád uszályos lesz, akkor olyan fátylat válassz, ami semmiképp sem hosszabb, mint az uszály. Pánt nélküli lesz a menyasszonyi ruhád vagy fedetlen hátú? Ebben az esetben olyan fátylak között válogass, melyek eltakarják a válladat és a hátadat is.

A fátyol színben mindig egyezzen meg a ruha színével, ami leggyakrabban fehér vagy ekrü színű. Nagyon fontos kitétel, hogy a fátyol ne vonja el a figyelmet a ruha szépségéről.

2. Mi passzol az arcformádhoz?

 • Ha ovális az arcod, akkor nagyon szerencsés vagy, mert szinte bármilyen fátylat választhatsz, remekül fogsz mutatni benne!Ha kerek az arcod, válassz olyan fátylat, ami hosszabb és keretezi az arcodat, így megnyújtva azt.
 • Szív alakú az arcod? Akkor neked a tarkóhoz tűzött fátyol a legjobb választás, mely így optikailag pont ott szélesít, ahol szükség van rá.
 • Ha szögletes az arcod, mindenképpen lágyítani kell rajta, így javasolt, hogy néhány tincset lógass az arcodba és olyan fátylat válassz, ami lágyabb esésű.
 • Ha hosszúkás az arcod, azt javasoljuk, hogy próbálj meg olyan frizurát készíttetni, ami kicsit kerekebbé varázsolja és hozzá olyan fátylat válassz, ami hosszabb.

 

 1. Miben éreznéd magad kényelmesen egész este?

Egy hosszú, földig érő fátyolban vagy inkább egy rövidebb, éppen csak az arcodat takaró változatban vonulnál fesztelenebbül az oltárhoz? Egész este viselni szeretnéd? Akkor praktikusabb egy kisebb vagy egy hagyományosabb hajba tűzött verziót választani. Látványos fátyol a vágyad? Válassz olyat, ami hosszú, de a ceremónia után lecsatolható. Kapható olyan fátyol is, amely strasszokkal, csipkével vagy hímzéssel van díszítve, így egy egyszerűbb ruhának gyönyörű kiegészítője lehet. A legfontosabb, hogy a fátyol ne akadályozzon a mozgásban, kényelmes viselet legyen számodra.

Egy kis érdekesség

 • A babona szerint a fátyol távol tartja a rossz szellemeket a menyasszonytól.
 • A hagyomány úgy tartja, hogy a fátyol jelképezi az alázatot, a tisztaságot és az ártatlanságot.
 • Ha örökölt a fátylad, járj utána, hogy a pár boldog házasságban él-e, ugyanis a babona szerint csak ebben az esetben hoz szerencsét.

Rengeteg fajta fátyol közül válogathatsz, így biztos megtalálod azt, ami az elképzelésednek a leginkább megfelel. Hoztunk néhány ötletet inspiráció gyanánt, szemezgess ezekből!

Hagyományos fátyol


Körfátyol


Júlia-fátyol


Spanyol fátyol

Birdcage fátyol

Kalap - Az igazi királynői megjelenéshez

A kalap nem csak az angol királynő kiváltsága, egy menyasszony is bátran viselheti az esküvőjén! Azonban nagyon fontos, hogy te viseled a kalapot és nem fordítva! Éppen ezért egy kalapot mindig emelt fővel kell hordani, ami ráadásul rengeteg magabiztosságot adhat. A hétköznapi divatban is kezdenek megjelenni a kalapok, amik az elegáns és a mindennapi öltözet tökéletes kiegészítői is. Ha szakítanál a hagyományokkal és a fátyol helyett keresel alternatívát, válaszd a kalapot!

Hogyan válassz kalapot?

 1. Mi illik a ruhádhoz?

Díszes ruhád lesz hatalmas aljjal, ami önmagában is csodálatos? Akkor válassz egy kevésbé feltűnő, egyszerűbb kalapot! Egy egyszerű szabású, lágy esésű ruhát választottál? Akkor egészítsd ki egy merészebb, nagyobb, díszesebb kalappal! Vagy ha a vintage stílus jellemzi az esküvődet, válassz egy lágyabb karimájú kalapot, amit aztán virágokkal vagy tollal díszítesz. A színét illetően a legkézenfekvőbb választás a fehér vagy ekrü színű kalap, de bátran válassz valamilyen pasztelles, könnyed színt, ami nem túl harsány és tökéletesen kiemeli az arcbőröd színét. A vagányabbaknak ajánljuk a fekete csipkével díszített változatokat is.

 1. Milyen kalap passzol hozzád?

A magasságod az egyik fontos tényező a kalapválasztásnál, ugyanis lényeges, hogy ha alacsony vagy, ne nyomja még inkább össze a termetedet a jelentős méretű kalap, vagy éppen fordítva.

 • Ha magas vagy, kerüld a magas kalapokat, válassz inkább egy széles, terjedelmesebb kalapot.
 • Ha alacsony vagy, a hatalmas kalapokat felejtsd el, válassz inkább egy kisebb darabot.

Ugyanúgy, ahogy a fátyol esetében, itt is meghatározó az arcformád.

 • Az ovális arcúak a kalapválasztásban is szerencsések, minden jól áll nekik.
 • Kerek az arcod? Kerüld a kerek és gömbölyded formájú kalapokat! Olyat válassz, ami szélesebb, mint az arcod. Remek lehet számodra egy aszimmetrikus kalap, illetve azok, amelyek kicsit csúcsosabbak.
 • Szögletes arcformádhoz válassz kerek szabású kalapokat, amik lágyítják vonásaidat. Válassz olyan kalapot, aminek puha a karimája, hordd aszimmetrikusan vagy egészen a fejed búbján.
 • A szív alakú arcformával rendelkezőknek a közepes karimájú kalap a legjobb választás. Amit mindenképpen kerülj el: a nagyon kicsi és a nagyon széles kalapok.

Az arcformán és a magasságon kívül még a vállszélességünk is befolyásolhatja a kalapválasztást. Itt egyetlen szabályt kell észben tartani: a kalap soha ne legyen szélesebb, mint a vállunk!

Kalap-etikett

Van néhány szabály, amit érdemes tudni, ha kalapot viselsz. Azonban – hacsak II. Erzsébet királynő nincs a listán - ezeket inkább csak érdekességként mutatjuk meg.

 1. Ha olyan kalapot választasz, amin valami dísz van, úgy illik viselni, hogy a díszes fele van jobb oldalt. (A férfiak esetében pedig bal oldalt kell lennie a dísznek.)
 2. Ha szeretnéd, hogy az egész násznép kalapot viseljen, legalább 6 héttel az esküvő előtt értesítsd őket erről. (Ez esetben fontos, hogy a násznép kisebb kalapot viseljen, mint a „házigazdák”, és az örömanyák esetében is a vőlegény anyukája kisebb kalapot viseljen, mint a menyasszony édesanyja.)
 3. A hölgyeknek nem szükséges levenniük a kalapot, még a templomba belépve sem, hiszen az az öltözékük részét képezi. Ellenkezőleg a férfiaknak, akik kötelesek mindig levenni a fejfedőjüket, különösképp akkor, ha egy hölggyel beszélnek.
 4. Alapszabály, hogy ha leveszed a kalapot, sosem szabad megmutatnod a belsejét, mindig úgy kell tartanod, hogy a külső része látsszon csak. És minden hölgynek magán kell tartania a kalapot mindaddig, amíg a menyasszony édesanyja sem veszi le azt.
 5. A kalapválasztásra az is hatással van, hogy milyen napszakban fogod azt viselni. A kalap méretének csökkennie kell a nap előrehaladtával, hiszen hatalmas kalapra csak akkor van szükség, ha tűz a nap. Az etikett szerint este viselni egy nagyobb kalapot túl extravagáns és közönséges lenne.
 6. Az esküvői fotókon különösen kell ügyelni rá, hogy senkit ne takarjon ki egy kalap sem.
 7. Sose bíráld a vendégeidet, akik esetleg nem ismerik ezeket a szabályokat.

 


Az 1. szabályra Kate Middleton is ügyel

Pro és kontra

Összeszedtük egy csokorba a kalapok előnyeit és hátrányait, hogy még könnyebb legyen végiggondolnod, hogy ez lesz-e a tökéletes esküvői kiegészítő számodra.

A kalap előnyei

 • Tűző napon sem kapsz napszúrást.
 • Nem kell a frizurán túl sokat agyalni, ha végig viselni szeretnéd.
 • Tökéletes kiegészítő, mely egy egyszerűbb szettet is könnyedén feldob.
 • Az előnytelennek hitt tulajdonságaidat elrejtheted vele vagy elterelheted a hangsúlyt másra.

 

A kalap hátrányai

 • Szokatlan lehet a viselése, ha egyébként soha nem hordasz kalapot. Előfordulhat, hogy egy idő után zavaróvá válik a viselése.
 • A lakodalomban nem éppen a legpraktikusabb viselet az „ereszdelahajamat” résznél.
 • Egy melegebb nyári napon könnyen beleizzadhatsz, ami kellemetlen érzés lehet, ráadásul a frizurádnak is annyi.
 • Ha nem szeretnéd egész nap viselni, olyan frizurát kell választanod hozzá, ami a kalap levétele után is tökéletesen mutat. (Vagy hívd meg a fodrászodat is az esküvőre.)
 • Fotózásnál előnytelenül árnyékolhatja be az arcot. Plusz egy dolog, amire figyelni kell.

 


Ha nem szeretnéd, hogy az összes esküvői fotón mintás
legyen az arcod, válassz egy kisebb, visszafogottabb kalapot.

A méret a lényeg

Nagyon fontos, hogy amikor kalapot választasz, olyanra essen a választás, ami tökéletesen illik a fejméretedhez, ugyanis szörnyű lenne, ha az esküvőd napján elmászna a helyéről, vagy egy lefelé hajolásnál leesne a fejedről. A tökéletes méretű kalap kiválasztásában szívesen segítenek neked az eladók.

Reméljük, sikerült közelebb vinnünk téged a megoldáshoz a nagy kérdést illetően, hogy fátyol vagy kalap legyen a ruhád tökéletes kiegészítője.

Forrás: http://szaboimre.hu/csomagok/fatyol-vagy-kalap/