Kreatív rövid ruhák menyasszonyoknak

Az esküvő szó hallatán általában egy minimum földig érő, hosszan leomló, akár még uszályban is folytatódó meseszép ruhaköltemény jut az eszünkbe. A változatosságot sugalló rövidebb menyasszonyi ruhák jó példát szolgáltatnak arra, hogy nemcsak a már jól bevett kliséket lehet követni.

A divatbemutatók és esküvői vásárok kínálatát tekintve levonható a következtetés, hogy a tervezők a előszeretettel játszottak a szoknyák hosszával, és rengeteg csodás variációt kínálnak, a ruhájukat most kereső menyasszonyok számára.

Alapvetően három különböző típust határolhatunk el egymástól ebben a kategóriában. Attól függően, hogy meddig ér a szoknya alja beszélhetünk miniről, az éppen még a térdet takaró hosszról és az angol területeken elterjedt és onnan hódító útjára indult ún. „tea lenght” ruhákról.

A mini a legbátrabb és a legkevésbé megszokott választás, hiszen ilyenkor mindenképpen a térd fölött, általában a comb közepéig ér csak a ruha. Különösen ajánlható fiatalos, nagyon csinos lábakkal rendelkező menyasszonyoknak, akik nem hívei a konvencionális esküvőknek. Szelídebb verziója, amikor csak elől rövid a ruha és hátul pedig a földet éri, mint abban a sokak által még felidézhető és igen emlékezetes "Guns and roses" videoklipben.

Miniben csodásan mutatnak a derékban szűk és onnan bővülő loknis formák vagy a balerinaruhákat idéző többrétegű szoknyarészek. Ezekhez a fazonokhoz felül a váll nélküli fűzős felsők dukálnak. Anyagukban csipkék, tüllök váltják egymást, és itt színekben is lehetünk bátrabbak. Alvina Valenta a kevésbé megszokott világosszürkés tónusokat, míg a Theia márka a barackos árnyalatokat ajánlja.

Polgári esküvőre választhatjuk a testvonalát követő szűk fazonú mini ruhákat karcsúsított blézerrel, mint Alfred Angelo vagy a ruha hosszán egy kicsivel túl érő, egyenes szabású kabátkával kombinálva, ahogyan azt Anne Bowennél vagy Monique Lhuillier-nél láttuk.

A térdet takaró hosszúságú ruhák egy középső alternatívát kínálnak a menyasszonyoknak. Ez a típus közelít leginkább a koktélruhák bevett hosszúságához és fazonjához, de esküvőre fehérben, bézsben a legszebbek és leginkább valamilyen fényes hatású anyagból, például selymekből, szaténokból alkotják őket, és csipkével kombinálják. Carolina Herrera szűk csipkeujjakkal, míg Marchesa csipke uszállyal tette egyedivé ezeket a modelleket. Sarah Jassir az 50-es évek hangulatát idézte meg az alsószoknyákkal kombinált ruhájával, kiegészítve apró kis kalapkával és hosszú kesztyűvel.

Végül, de nem utolsó sorban a „Tea lenght dress” következik a sorban, ami a bokát és a lábszár alsó részét megmutató fazon. Ez a ruha típus különösen alkalmas nyárra, nyitott helyszínű esküvőkre, és később akár egy partira is bevethető más kiegészítőkkel megbolondítva.

A legújabb kollekciókban ez a hossz leginkább aszimmetrikus formában, variációs szabásvonalakkal jelent meg. Több rétegű anyagokat, különböző hosszúságban alkalmaztak a tervezők.

Tekintettel arra, hogy a bemutatott ruhák kiemelten a lábra és a cipőre irányítják a figyelmet, mindenképpen fontos, hogy valami látványos, igazán nőies magas sarkú lábbelivel koronázzuk meg az öltözékünket, különösen akkor, ha maga a ruha egyébként kevésbé díszített. A rövidebb ruhához is választhatunk kiegészítőként fátylat, de stílszerűbb inkább valami tüllös haj- vagy fejdísz, esetleg egy szép nagy fülbevaló dobhatjuk még fel az outfitünket.