A tökéletes lánykérés ékszerei

Lánykérő, eljegyzési, kísérő, házassági és jegygyűrű... Sokszor halljuk ezeket a szavakat, viszont sokszor nem vagyunk biztosak abban, melyik mit is jelent? Vegyük sorra a lánykérés ékszereit, majd nézzük meg, mitől lesz a leánykérés felejthetetlen!

Az esküvő mellett a lánykérés az, amiről a legtöbbet ábrándoznak a Nők, pici kislány koruk óta... sokszor lepereg a film lelki szemeik előtt, ahogy a szeretett férfi letérdel, előveszi a gyönyörű ékszert rejtő kis dobozkát, kinyitja és szerelmes pillantásoktól kísérve kimondja azt a három szót, melyeknek már a gondolatától boldogság és öröm tölt el bennünket: Hozzám jössz feleségül?

Régen teljesen másként zajlott a lánykérés mint napjainkban. vagyis a leány házasságra kérésének a módja más volt. A régi időkben legtöbbször nem a fiatalok választották maguknak a párt, hanem a szülök, akik a társadalmi rangot és a közel azonos anyagi helyzetet vették elsődlegesen figyelembe a választáskor. Ez egy lényeges különbség a régi idők lánykérése és a mi időnk lánykérése között, hiszen napjainkban a párok saját maguk döntenek, választanak és leginkább szerelemből házasodnak.

Tipp: Bár ősrégi szokás, hogy a férfi az apától kéri meg a leány kezét, és ma már nem is kap akkora hangsúlyt, viszont egy nagyon udvarias és kedves gesztus lehet a leendő vőlegény részéről, ha nem "feledkezik" meg erről a szép hagyományról.

Romantikus, kalandos, bohém vagy extrém lánykérés?

Ma már tényleg csak a fantázia szab határt a lánykéréséi lehetőségeknek. Szervezhetjük romantikus körülmények közzé, meghitt pillanatot teremtve, akár egy vörös rózsával, finom vacsorával egy romantikus környezetben, vagy meglepetésszerűen, extrém körülmények között húzzuk elő azt a bizonyos dobozkát és ereszkedünk fél térdre, vagy elképzelhetjük és meg is valósíthatjuk azt is - kis háttér szervezéssel -, hogy egy abszurd körülményt teremtve, számtalan szemtanú jelenlétében történik meg a lánykérés, pl. flashmob... Számtalan lehetőség létezik még, egyet azonban mindenképpen tartsunk szem előtt, párunk egyéniségét mindenképpen vegyük figyelembe a "meglepetés" gondos megtervezése és kivitelezése előtt, hogy ő is valóban felhőtlenül, őszintén, felszabadultan tudjon örülni ennek.

A hagyomány ma is él....

A lánykérésnek régen is meg volt a hagyománya mely napjainkig meg is maradt, hiszen régen is és most is, lánykérő gyűrűvel történik a lánykérés. Ez a gyűrű általában egyköves, szoliter gyűrű, azonban a mai trendnek megfelelően díszítheti több, kisebb kő is. A régi hagyományokat követve a leendő vőlegény régi családi ékszerrel is megkérheti választottja kezét. Azonban a mai kor modern Férfije szíve választottjának minden kívánságát lesve, olyan gyűrűt választ a lánykéréshez, mely valóban modern és mindenképpen elnyeri szerelme tetszését.

Tipp: Nem árt előre ellenőrizni, hogy milyen méretű gyűrűre lesz szükség, milyen formát, színt, és melyik nemesfémet részesíti előnyben kiválasztottunk!

Ma már választhatunk aranyból, ezüstből készült, Swarovski kristályokkal, illetve drágakövekkel díszített gyűrűt is, vagy akár különleges gyémántkővel ékített darabot. Az elegáns, letisztult formát kedvelők gyakran választanak egy kisebb kővel díszített modellt, időtálló fémből.

Tipp: Tedd különlegessé a lánykérő gyűrűt, erre tökéletes megoldás a gravírozás. Ez lehet egy rövid szöveg részlet is egy közös dalból, mely sokat jelent mindkettőtöknek, vagy bármi más, aminek jelentősége van számotokra.

Kísérő gyűrű

A régi magyar hagyomány szerint az eljegyzési gyűrűt "kíséri", az úgynevezett kísérő gyűrű, amely jellegében nagyon hasonló az előbbihez: lehet egy nagyobb drágakővel díszített aranygyűrű vagy kisebb kövekkel körbefoglalt karikagyűrű is. A régi magyar szokások szerint ezt az eljegyzési gyűrűvel együtt kapta meg a menyasszony, vagy az eljegyzést követően, mindenképpen még az esküvő előtt. A kísérő gyűrű a hagyományok szerint a férfi szándékainak komolyságát volt hivatott hangsúlyozni - ez a hagyomány ma már kevésbé jelentős.

A kísérő gyűrű viselésére többféle szokás is létezik:

  • Esküvő előtt az eljegyzési és a kísérő gyűrűt is a bal kéz gyűrűs ujján viselik úgy, hogy a kísérő gyűrű legyen kívül, így védve a másikat, esküvő után pedig a két gyűrű helyet cserél.
  • Másik tradíció alapján, az esküvőig a bal kéz gyűrűsujján viselik az eljegyzési gyűrűt, a középső ujjon pedig a kísérő gyűrűt - a Nagy Napon pedig csere történik.
  • Van, ahol nem cserélgetik a gyűrűket, egyszerűen a bal kéz gyűrűsujján hordják mind a két gyűrűt. Ennek sokak szerint az az oka, hogy a bal kéz negyedik ujjában van egy ütőér, ami a szívhez vezet.


 

Képek forrása: Pinterest.com