Milyen követ válassz a gyűrűdbe

A drága és féldrágakövek is természetes ásványok, amelyek különleges egyediségükkel, páratlan szépségükkel vagy éppen ritkaságukkal és időtállóságukkal nyerték el a legtöbb hölgy szívét! Azt is tudjuk már, hogy a legtöbb ilyen drágakő, féldrágakő értékessége mellett milyen sok jótékony hatással is rendelkezik...


Az esküvő mellett a lánykérés az, amiről a legtöbbet ábrándoznak a Nők, pici kislány koruk óta... sokszor lepereg a film lelki szemeik előtt, ahogy a szeretett férfi letérdel, előveszi a gyönyörű ékszert rejtő kis dobozkát, kinyitja és szerelmes pillantásoktól kísérve kimondja azt a három szót, melyeknek már a gondolatától boldogság és öröm tölt el bennünket: Hozzám jössz feleségül? Leggyakrabban köves gyűrűvel kérik meg a szeretett Nő kezét az ifjú vőlegények. Bár manapság egyre gyakoribb az is, hogy a karikagyűrű női párjában is kis apró kövek vannak elhelyezve...

Nézzük meg melyek azok a kövek, amelyek közül választhattok és igazán trendinek is számítanak manapság mindamellett, hogy komoly értéket is képviselnek.

Bolygónk ásványait, kőzeteit, drágaköveit, féldrágaköveit évezredek óta nagy tisztelet övezi, mítoszok és legendák szereplőivé is váltak, míg mások gyógyító hatással bírnak. Az ember ősidőktől fogva, mindig is titokzatos, mágikus erőt tulajdonított a drágaköveknek, féldrágaköveknek, melyek a mai napig vonzanak minket, azonban belső varázsuk messze túlhalad a külső csillogáson.

Ismerd meg legkedveltebb drágakövek milyen erővel bírnak:

Gyémánt

A gyémánt a legtökéletesebb és legeredetibb drágakő a világon. "A gyémánt a nők legjobb barátja" - mondta Marilyn Monroe, erre a különleges drágakőre, amely sokak kedvence...

A legkeményebb természetben előforduló ásvány, átlátszósága és a fénye egyszerűen tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú az ismeret drágakövek között. Ugyanakkor rajta kívül nincs más drágakő, amely csak egyetlen elemből állna. A gyémánt színe igen változatos. A színtelen, víztiszta ásványtól kezdve a sárga, zöld, barna, piros, rózsaszínű, szürke, kék és fekete gyémánt is előfordul. A legelterjedtebb a sárga kövek és ennek egész halvány színárnyalata, igen gyakori még a barna és árnyalatai, a szürkék egészen a piszkosfehértől a majdnem feketéig, a piros árnyalatú, rózsaszín vagy ibolyaszínű, a tiszta kék gyémánt viszont nagyon ritka. A legértékesebb, a kékesbe hajló fényű átlátszó kő.

A gyémánt értéke függ a kő minőségétől, nagyságától, színétől, tisztaságától, súlyától és befolyásolja piaci értékét, árát a csiszolás minősége is. A gyémánt súlyát minden esetben karátban adják meg. Nézzünk meg egy példát, 1 karát 0.2 grammnak felel meg, 1 ct = 200 mg = 0.2g. Az 1 karátos, megfelelő színű és tisztaságú kő ára több millió Forint lehet, 1 gramm súlyú gyémánt ára vetekszik 1 kg arany árával. A gyémánt az örökkévalóság szimbóluma is egyben.

A gyémántot különböző formákra csiszolhatják, a leggyakoribb csiszolási formák:

  • Briliáns (kerek)
  • Smaragd csiszolás (csapott sarkú téglalap)
  • Princess (négyzet)
  • Ovális
  • Marquise/Navette (hegyes ovális)
  • Körte alak
  • Szív alak és más fantázia csiszolások
  • Vágott hasáb csiszolás

Smaragd

A smaragd az egyik legrégebb óta ismert ásvány, melyet már az ókori Görögök, perzsák, és az inkák is jól ismertek. A neve a görög 'Smaragdos' szóból ered, ami zöld követ jelent. Számtalan legenda és mitológiai hiedelem fűződik a smaragdhoz. A korábbi krónikák szerint jót tett a szemnek, nagyon erős nyugtató hatású, védelmező kőnek tartották, mely segít kapcsolódni a "teremtés smaragd lángjával", egyben a gondolkodók kövének is tartják, segít meglátni és megérteni a nagy rendszereket, jó szerencsét ígér, és növeli a jólétet, megtestesíti a jóság, szépség és igazság utáni törekvést.

A smaragd egy nagyon kemény ásvány, keménysége a hegyikristály felett és a gyémánt alatt van, emiatt a smaragd csiszolása az ékszerészek számára külön kihívás volt. Leginkább eljegyzési gyűrűkbe foglalták be ezt a csodaszép, jótékony hatású követ, vagy a házassági évforduló tiszteletére kapott gyűrűben pompázott. A legjobb minőségi smaragdok Kolumbiából származnak.

Zafír

A zafírt az egyiptomiak a hűség köveként tartották számon, házasságban mély összetartozással ajándékozza meg a házasságot. A görögök a bölcsesség, tiszta józan ész, a hűség köveként tisztelték a zafírt. Nagyon magas frekvenciájú és energiájú gyógyító kő, mely mélyen hatással bír a szellemünkre, lelkünkre és a testünkre. Hatása erősíti erényeinket, hozzásegít őszintének lenni és maradni az életben. Céltudatosságunkat erősíti és segít bennünket, hogy a kellő időben cselekedjünk és ezáltal elérjük vágyainkat, kívánságainkat, céljainkat. A hirtelen természetű embereknek különösen ajánlott a zafír viselése, hiszen megvéd, segít mérsékelni az érzelmi kitöréseket. Különleges kőnek tartották és előszeretettel foglalták jegygyűrűkbe, lánykérő gyűrűkbe, a legenda szerint a bibliai Salamon király is zafírral kérte meg Sába királynő kezét.

Általunk legismertebb színe a kék, ám ezen kívül megtalálható a sárga barna, narancssárga, zöld, lila és rózsaszín árnyalatban is, melyek igazi kuriózumnak számítanak. .

Rubin

Bár a valóságban a rubin és a zafír első ránézésre teljesen különbözően néz ki, Míg a zafír kék színű, a legszebb, legértékesebb rubinok galambvér vörösek. Ennek ellenére ez a két ásvány ugyanaz, az ásvány neve a korund, mely tiszta állapotában teljesen színtelen, így ezek a nagyon értékes, Bolygónkon a gyémánt után a legértékesebb drágakövek különböző színűket csak szennyeződésnek köszönhetik.

A szennyezőanyagok közül a vas mindkét drágakőben jelen van, míg a rubinban ezen kívül króm is található, a zafírnak pedig a gyönyörű kékségét az ásványban jelenlévő titán okozza. A rubin neve a "rubeus" szóból ered és tüzet jelent és a gyémánt után a második legkeményebb ásvány.

A rubin maga a mély szenvedély, viselőjét kreatív energiával, bátorsággal, kitartással tölti fel és fellobbantja az életkedvet.

Akvamarin

Az akvamarin nevét a latin aqua (víz) és marin (tenger) szavakból kapta, mely a tengervíz színére utal, legenda szerint a hableányok a tenger fenekén őrzött ládikáikból származik, ezért lett eredetileg a tengerészek és az utazók szerencseköve. Színe a világoskéktől a zöldeskékig terjed, a legszebb, legdrágább fajtái az átlátszó világoskékek.

Az ásványok között az akvamarin a tartós boldogság, a remény és hosszan tartó fiatalság köve. Segítő kőként tartják számon például a párkapcsolatban, segít a különbségek feldolgozásában és feloldásában, így biztosítva a kapcsolatban a kiegyensúlyozottságot, elmélyíti az egymás iránti bizalmat, legyőzi az előítéleteket és feloldja a régi önromboló programokat. Tisztábbá teszi az érzékszerveink működését, segít lazábbnak lenni.

.

Topáz

A topáz szó nagy valószínűséggel az ókorból származik, Agatharkidész i. e. 130 évvel feljegyzéseiben azt írja, hogy a Vörös-tengernek egyik szigetén szép aranyszínű követ lehet találni, a görögök a szigetet Topasosnak, az ásványt pedig topáznak nevezték.

A topáz nagyon sokféle színben fordul elő a természetben, sárga, vörösesbarna, világoskék, rózsaszín, vörös, lila, világoszöld és színtelen. A legfontosabb lelőhely Brazília, de jó minőségű topázok megtalálhatók Nigériában, Sri Lankán és Oroszországban is.

Egy régi monda alapján a topázról úgy tartják, hogy a megvéd a szorosúságtól, a férfiaknak segít fess fiatalemberré válni, a nőket szeretetteljessé és termékennyé teszi.

Ametisz

Anyaga szilícium-dioxid (SiO2), színezetét a mangán, illetve a vas-titán adja, kemény anyag, nem hasad és vegyileg jól ellenálló ásvány. Tiszta állapotában drágakőként tartják nyilván. Az összes kvarcváltozatok között a legkedveltebb kő. A régiek is nagy becsben tartották, amulettként hordták, azt tartották megvéd a részegségtől és a rontástól. Ma azt társítják ehhez a kőhöz, hogy segít a szerelemben, hogy a kapcsolat a lehető legszerencsésebben alakuljon. Tisztaságot, bölcsességet, szelídséget kölcsönöz. A józanság, értelem, tiszta gondolatok köve.

A lila legkülönbözőbb árnyalataiban, az egész világos ibolyaszínen át a sötét kékesliláig sokféle árnyalatban megtalálható. Színe nem mindig teljesen egységes, gyakran világosabb és sötétebb részleteket látni rajta.

Opál

Az opál típusától függően lehet drágakő vagy féldrágakő is. Érdekessége, hogy ez a kő vizet tartalmazó gyengén kristályos változatú ásvány. Opál és nemesopál változatban létezik. A nemesopált drágakővé emeli gyönyörű színjátéka, mely páratlan színhatást idéz elő, ide tartozik a csodaszép tűzopál is. Az opálok változatai színben, átlátszóságban és színjátékban is különbözhetnek egymástól. Az opál egy nagyon finom rezgésű, érzékeny kő. A spontaneitást és az élni akarás vágyát is erősít, a tűzopált az élet élvezetének köveként emlegetik.

+1 Igazgyöngy

Az igazgyöngy biogén féldrágakő, mely egyes kagylós puhatestűekben keletkezik, a szervezetükbe jutó idegen anyagok ellen védekezve. Méretűk a pár milliméterestől a kisebb mogyoró nagyságúig változó, az alakjuk szabályos gömb alakú, a színe majdnem fehér, felülete színjátszó. Ezek a természetben képződő gyöngyök nagyon ritkák és ezért rendkívül értékesek is. Eleganciája, szépsége és egyedülállósága miatt a Nők egyik nagy kedvence a gyöngy.

Képek forrása: Pinterest.com