Milyen foglalattal válaszd a gyűrűdet, hogy az szép és tartós is legyen

Nem titok, hogy a nők többsége a gyönyörűen szikrázó, különleges, köves ékszereket részesítik előnyben. Nézzük meg milyen foglalatok közül választhatunk és ezek közül melyik lehet a tökéletes választás? Tarts velünk, kiderül!

Az eljegyzés, lánykérés vagy esküvő esetében nagyon fontos a minőség és a tartósság is, a szépség és elegancia mellett, hiszen ezeket az ékszereket egész életen át fogjátok viselni, nap mint nap.

Amikor a lánykérő, eljegyzési vagy karikagyűrűtöket választjátok ki, amelyben apró vagy nagyobb köveket is szeretnétek érdemes olyan foglalattal választani, amely tartós és időtálló. A drágakövek, féldrágakövek esetében legtöbbször fém foglalatot használnak a kövek rögzítésekor. A fém foglalatból kétfélét is megkülönböztetünk, a tokos foglalatot és a szabad vagy jour foglalatot, ez utóbbi már úgy tartja meg a követ, hogy az szabadon megmutathassa pompázatos mivoltát. A foglalatból a kő csak nagyobb erőhatás esetén esik ki, például ha odaütjük valahová vagy elejtjük a gyűrűt. Ha ez megtörténik a mindennapos viselés közben, akkor sem kell kétségbeesni, mert legtöbbször egyszerűen pótolható és javítható.

A gyűrűkben és ékszerekben a díszítésként használt köveket, divatékszerekben például előszeretettel ragasztott megoldással rögzítik. Ez nem a legjobb, legstabilabb kőfoglalási megoldás, legyen akármilyen jó minőségű az a ragasztó, amit a ragasztás során használtak, mivel a kövek sajnos gyakran kiesnek a használat során. A javítás pedig sokszor többe kerül, mint maga a vásárolt divatékszer. Ezért ez a kőfoglalási megoldás képezi a legalacsonyabb kategóriát. Ha teheted ezt ne válaszd, főképpen ne az esküvőhöz köthető és mindennapos hordásra szánt gyűrű, ékszer esetében!

A foglalatnak több fajtája is létezik, nézzük, melyek közül választhatunk és melyik mennyire tartós!

  • Tokos: Ez a klasszikus megoldás, a figyelmet a kőre irányítja, melyet fém ölel körül.
  • Csatorna: A kövek egy szintben, síkban állnak, két párhuzamos fémsín között helyezkednek el.
  • Karmos: Ez az egyik legkedveltebb foglalat, mert a kő teljességében pompázhat, azonban erre a foglalatra vigyázni kell, hogy a "karom" ne akadjon meg semmiben a viselés során. Annál stabilabb, minél több karom tartja a követ.
  • Ültetett, süllyesztett: A kő teteje egy szintben van a gyűrű felszínével. A leggyakrabban választott meg és legkedveltebb kőfoglalási megoldás, egyben a legstabilabb, legbiztonságosabb is a mindennapi viselet során
  • Nyitott: Hasonló a süllyesztett megoldáshoz, a követ a két oldalán rögzítik, így a kő nagy része látszik. Ehhez a megoldáshoz azonban egy bizonyos anyagvastagság szükséges.
  • Pávé: Egy nagyon elegáns és kifinomult megoldás, a köveket, minden egyes követ apró fémgyöngyök tartanak a saját foglalatukban.

Napjainkban egyre gyakoribb, hogy a karikagyűrűk női párjában is kis apró kövek csillognak díszítésként. Válassz akár drágakövet, Swarovski kristályt vagy cirkóniát a kiválasztott gyűrűbe, a lényeg az, hogy a gyűrű egymás iránt érzett szeretetek, szerelmetek jelképe az idők végezetéig...

Képek forrása: Pinterest.com