Art Deco és Szecesszió

A laza hangulatú naturális pajtaesküvők bemutatása után következzen valami egészen más, stílus, ami egyszerre számít modernek és régiesnek. A XX. század forradalmi újításai máig kísérnek, és voltaképpen rögtön az első évtizedeiben tudott újat adni. Különböző iparágak születtek meg és váltak tömegcikké, pl.: parfüm, ékszerkészítés, felbőgött a gazdaság máig is hajtó gépezete, igazi aranykornak számított a divattörténelemben.Kiszabadulva a fűzök rabságából a ruhák sokkal légiesebbek, kényelmesebbek és fényűzőbbeké is váltak használva bőséggel a flittereket, és a szikrázó gyöngyöket.Karcsú és a testvonalát megmutató darabokkal találkozhatunk, olykor nyitott hátszabással és földig érő szoknya résszel, ekkorra már nyoma se volt a tornűrnek (fardagály) és a kényelmetlen krinolinnak. Igazán kényelmes és divatos darabokkal találkozhatunk mely igazi „femme fatale” dívákat varázsolhat a menyasszonyokból.

Art deco stílusú viseletek esküvőre

A viseletekhez stílusában tökéletesen passzoló ékszereket és egyéb kiegészítőket választhatunk. Anyagok terén a tűzzománc remek választás lehet, de egy-egy szimbolikus csat formáit felhasználva, melyek között lepkék, szitakötők, kagylók és legyezők is feltűnnek.Tovább menvén, ezek a szimbólumok díszíthetik esküvői tortáinkat, és a csokrunkba is bújtatható némi fényes ékszer, vagy akár az egész csokor állhat brossokból. Télen ez még jó alternatíva is lehet, ha nem akarunk drága csokrot magunknak.

Stílusos szecessszios kiegészitők

Visszanyúlva művészettörténeti ismereteinkhez alakíthatjuk ki esküvőnkre a tökéletes Art-Deco stílusú esküvői dizájnunkat, mely több irányvonalat is megmutathat. Közülük az egyik a geometrikus alakzatokkal játszik. Könnyedén beleépíthetjük, meghívóinkba, de akár a tortán is megjelenhetnek a tipikus formák és idomok, négyszögek, rombuszok, deltoidok, félkörök és körök. Színekben nyúlhatunk a pasztellhez és a fémes színekhez, ezüsthöz, aranyhoz, bronzhoz, sötétebb színekkel, mint a sötétkék, barna, vörös és a fekete is ötvözhető.

Torta és meghívó változatok

Dekorációnkban feltűnhetnek a tollak és a színes, parfümös, üvegcsék, melyhez szabálytalan virág dekorációk fokozhatják a hatást a legjobban az egész Art Deco stílushoz. Világítást az asztali lámpákkal és mécsesekkel, oldhatjuk meg, mely a korhűen viszonyul az akkori idők, sejtelmes megvilágításaihoz. De ugyancsak elképzelhető a geometrikus csillárok felhasználása, ilyenkor persze nagy hangsúly helyeződik a megfelelő helyszín kiválasztására.

Galériák, és múzeumok, elegáns bárok, villák, tematikus éttermek és rendezvénytermek bizonyulhatnak a legjobb választásnak.

Falakon régies, kézzel készített Mucha szerű plakátok, is függhetnek miközben a vendégek welcome drinkként fogyaszthatják el abszint jellegű alkoholmentes frissítőiket, az eredetit kiugróan magas alkohol tartama miatt nem javaslom legalábbis a rendezvény kezdetén.

Modern és Retro Art Deco esküvő montázsa

Térjünk rá egy másik irányzatra, mely az 1920-as években volt jellemző. Talán az egyik legszebb művészettörténeti kor köszöntött a világra ekkor. Itt a finom csavart vonalakban, és virágmotívumokban tobzódhatunk. A híres tiffany színes üvegvázák, lámpák, és ablakok mind e stílus képviselői és a lakberendezésben is óriási szerepet kaptak. Nem volt meglepő számomra az sem hogy időt és fáradtságot, valamint alapanyagokat nem sajnálva elkészítették a tiffany üveghatású tortákat is már, és különböző egyéb cukrászati termékek is készülnek ilyen stílusban. Rengeteg munka van benne és kifinomult stílusérzék szükséges a festészet terén is, hiszen mozaikszerűen állnak össze a növényi díszítések ügyelve a színek harmonikus megjelenésére melyekkel kirajzolódnak a motívumok.

Tiffany által inspirálva

Csodálva ezeket a színes művészeti alkotásokat, bútorokat és kiegészítőket, újabb és újabb ötleteket kaphatunk saját rendezvényeinkhez. Modellt állhatunk színes üvegablakok előtt, asztalokon, szecessziós lámpák adhatják meg a fényt, menyasszony nyakában vagy hajában bross szitakötő tündökölhet, míg felszeli az art deco stílusú ékszer esküvői tortát.

Leonardo Di Caprio a Nagy Gatsby főszereplője esküvői dekoráció között

Ezek a képek, mint víziók jelennek meg egy designer szervező előtt, akinek az a küldetése, hogy mindezeket valóra is váltsa, amint megkapta a pár jóváhagyását. Összetartja a stílust és le is vezényeli az egész rendezvényt a teljes profizmus jegyében. Nem titkon folyton inspirálódunk a múltból és a jelenből is, hiszen egy-egy film segít minket visszarepíteni egy korba. Jelen esetben igazán aktuális forrásnak bizonyulhat a Nagy Gatsby című hollywoodi mozi, ahol ízelítőt kapunk az Art Deco korszakból, viseletekből, frizurákból, zenéből és a táncból is. De legfőbbképpen abból az életérzésből, amit saját csillogó partijaikon szeretnénk visszatükrözni.