Barokk

Rokokótól egy kicsit visszalépünk a hasonló természetű barokkra, a templom és a kastélyépítészet virágkorára, mely a katolikus hit nagyságát, a katolicizmust hirdette. A némiképpen visszafogottabb stílus Franciaországban, de a Habsburg udvarban is jelen volt.

Barokk mértéktartó elegancia

A gazdag aranydíszítés mindenhol jellemző volt az építészetben, képzőművészetben és divatban is. Talán amiért elmondhatnánk, hogy valami tényleg barokk jellegű egy esküvőnél az a népszerű damasztdíszítés, szépen kidolgozott intarziás mintával. Jellemzőek a csiga vonalak, hullámok, sokkal jobban kitűnik benne a finom elegancia, mint a rokokóban, mert a mértéktartás jelen van. Díszített tükrök és képkeretek felhasználása is fontos lehet, mely eléggé szimbolikus.

Kreatív fotózás barokk stílusban

Az udvari pompa evidens, bárhol is járunk egy barokk helyszínnél. Hazánkban és Európában nagyon sok templom és kastély barokk vonásokkal rendelkezik, ezek szerencsére máig fenn tudtak maradni az utókor számára. Itthon többek között a festői szépségű Eszterházy kastély Fertődön, tipikus fehér falakon, gazdag arany díszítés, még a cserépkályhán is. Korhű kárpitok barokk stílusú bútorzaton, az egész annyira autentikus, és előkelő hogy kosztümös filmeket is forgattak már itt, nem beszélve a számtalan kulturális programról és rendezvényről. Hatalmas francia geometrikus kertje ideális lehet szabadtéri esküvőhöz, melyet gondosan karban tartanak az udvar kertészei. Továbbá ideális lehet szabadtéri fotózáshoz is, modern vagy korhű formában.


Gallery not found: 10459


Helyszínekből kiindulva a dekorációnak is pazarnak kell lennie, és gazdagnak, sőt merésznek, zöldség, gyümölcs, virágok keveréke, kovácsoltvas gyertyatartókkal, kellően elegáns, gondosan megválasztott asztali kiegészítőkkel. Édességeket finoman dekorálhatjuk barokk stílusban. Nem beszélve a tortákról, amik igazán megmutathatják a barokk hatást, csak ügyelni kell rá, hogy ne essünk túlzásba. Talán az egy alternatív egyszerű szürke, vagy fehér tortán arany díszítés éppen elég az arisztokratikus hatást elérni, de mégsem túlzó, vagy egy visszafogottabb damaszt mintával. Meghívón és az egyéb papír kiegészítőkön szintén visszaköszönhet.
Ami a rokokóban szinte kötelező volt a játékosság, tobzódás, eltúlzás, annak pont itt nem szabad látszódnia, nem lehetnek hatalmas irracionális abroncsos szoknyák, és vad virágos minták, sem harsány színek. A pasztell, uralkodó jellegű csak ugyan, mint a Mária Terézia sárga, fehér és maximum világos rózsaszín és világoskék a jellemző. Nagy abroncsos, fűzős, hátul nagy uszállyal, ejtett vállú vagy pántnélküli. Modern változatban, inkább csak stílus jegyek díszítő elemek sejtetik, hogy barokk. Ilyen lehet például a fodros felső, vagy az álomszép hímzések akár extrémebb színben is. Nincs előírás mi lehet barokk és meddig követjük a stílus által diktált útvonalat, ha esküvőről van szó. De mondanom sem kell, itt sem lehetünk fukarok.Az ékszerek között camea-k (díszített kitűző csontból) de az aranynak minden formája előfordulhat, öveken, csattokon, táskákon és persze a cipőn is. A smink eléggé meghatározó és erős, viszont nem extrém értelemben. Törekedjünk a harmóniára, de maradjunk karakteresek. Ellenben a hajakat nem szabad eltúlozni, loknisan feltűzve éppen megadja kellően a barokk jelleget, rövid hajnál is mehet a csigás fürt, vagy a hullámos mértéktartó frizura. Egy lehet itt a szabály, ne essünk túlzásba, mert könnyű átesni a ló túloldalára. Éppen elég az a gazdagság, ami jelen van a helyszíneken, templomokban. Példaként említhetném, a Felső vizivárosi Szent Anna templomot, mely tele van csodálatos barokk freskókkal és seccok-kal, faragott padokkal, az egész olyan mennyei és fényűző, mint a barokk, mozgalmas és dinamikus, drámai, mint maga a stílus, amit képvisel.

Camea kitűzős ékszer csokor