ECO Weddding=ÖKO Esküvő

Az öko esküvő az utóbbi 4-5 évben kezdett el elterjedni hazánkban. Figyelnünk kell azonban arra, hogy sok szolgáltató csak hirdeti ezt a stílust, de valójában ha mélyebbre nézünk, akkor kiderül, hogy ez csak reklám a részükről.

Az öko esküvő nem azt jelenti, hogy fapados. Attól, hogy megóvjuk környezetünket és egy egész napig nem károsítjuk, nagyon is stílusos és egyedi eseményt tudunk szervezni. Tiszteletet jelent a természet és természetesség iránt, környezettudatos gondolkodást, és olyan anyagok használatát, melyek kémiai vegyszertől mentesek, és környezetkímélők.

Öko menyegző

Esküvőnk helyszíneként választhatjuk a természetet vagy célszerű olyan hotelt, termet választani, akik „zöld”-nek tartják magukat és úgy is működnek.

Mindenképpen törekedjünk az újrahasznosított papírok felhasználására mind a meghívók, ültetőkártyák, menükártyák, sőt a dekorációban is. Ezeket kézzel díszítsük, kerüljük a nyomdai festékeket. Lehetőségünk van elektronikus úton kiküldeni a meghívókat, illetve a vendégkönyvet itt kezelni, így biztosan nem kell annyi fát kivágni ezen a napon, ahhoz, hogy a mi szükségleteinket kielégítsük. Indíthatunk egy weboldalt, melyen folyamatosan tájékoztatjuk vendégeinket az előkészületekről és a később készült esküvői fotókat sem kell kinyomtatnunk, itt közzé tehetjük mindenki számára.

Meghívók újrahasznosított papírból

„Ültetőkártyák”

Az éjféli tűzijáték helyett ültessünk egy fát, mely sokkal maradandóbb és ezzel is óvjuk környezetünket. Autó helyett érkezzünk és közlekedjünk a nagy napon hintóval, gyalog, kreatívabbak kerékpárral.

Öko házasok járművei

Rengeteg virágot használunk és pusztítunk el egy esküvő során. Törekedjünk a kevesebbre és mindenképpen idényvirágokat válasszunk, a cserepes növények lennének a legjobb választás, hiszen ezeket az esküvő után felajánlhatjuk valamelyik szervezet vagy intézmény számára. Válogathatunk szebbnél szebb mezei virágokból. Sokan azt gondolják, hogy ha egy esküvő zöld színekben pompázik és nem bordóban, akkor az már öko. Ez nem így van. Dekorációként használjunk mezei virágokat, természetes anyagokat, vásznat, madzagot, kendert, szalmát. Bogyók és termések is képezhetik a díszítést. Ültetőkártya helyett jól jöhet néhány kavics vagy befőttes üveg, melybe mécsest helyezve igazán romantikus hatást kelt


Természetbarát dekorációk

A menü összeállításánál törekedjünk a hús csökkentésére, esetleg elhagyására és helyette zöldséget, gyümölcsöt tálaljunk. Sokkal könnyebb, ízlésesebb és gusztusosabb menüt tudunk így összeállítani. Törekedjünk helyi biotermelők portékáit beszerezni. Nem fontos a világ másik végéről lazacot hozatni, kaphatunk helyette nagyon finom pisztrángot itthonról. A maradék ételt valamelyik állatotthonnak vagy szervezetnek fel lehet ajánlani, nem kell a szemétben landolnia. Kínálhatunk gyógyteákat és a kerüljük a műanyag flakonokat az asztalok tetején, váltsuk ezt fel üvegkancsókkal, de ha nincs erre lehetőség, akkor feltétlenül gyűjtsük a szemetet szelektív módon.

Egészséges ételek

A műanyag és csillogós ruhák helyett válasszunk természetes anyagú, kényelmes viseletet, amelyet mindenképpen fel tudunk használni más alkalmakra, de ügyes kezűek az édesanyjuk vagy nagymamájuk ruháját is át tudják alakítani a mai kornak megfelelően. A dobócsokornak sem kell méteresnek lennie, elég egy szál virág jelzésképpen.

Öko menyasszony

Ha az esküvő olyan hónapban van, amikor több a napos órák száma, akkor célszerű szabadban vagy természetes fénynél megtartani, kerülni a neon használatát. Ha mégis szükségünk van fényforrásra, akkor a szójagyertya a megfelelő választás, hiszen sokkal tovább ég, mint a hagyományos és bármire rácsöppen meleg vízzel el lehet távolítani.

Alternatív fényforrások

Köszönetajándékként valami kis jelképes tárgyat, például egy kézzel írott verset, idézetet lehet adni, mely szintén nem kerül több ezer forintba és nem kell hozzá semmilyen környezet károsító anyag. Egyik lehetőség ha alapítványoktól szerezzük be ezeket, hiszen számos olyan szervezetet találhatunk akik saját kézzel készítenek például gyertyatartókat, mécseseket és ezzel támogathatjuk is őket. Hasonlóképp öko barát megoldás az úgynevezett "földvirág", ami ötletes, kedves, egyedi ajándék lehet. Az elegánsan csomagolt kis földlabda virágmagot rejt, ami a későbbi gondoskodást meghálálva kihajt. Mára már több változatban kapható: törpenapraforgó, zsázsa, mustár, fehér here és körömvirág.

Különleges köszönetajándékok

Sok pár nem kér nászajándékot, hanem megjelölnek néhány egyesületet, alapítványt, akinek a részükre szánt összeget felajánlják.

Egy biztos, hogy ha ezek közül csak párat is be tudunk illeszteni az esküvőnkbe, már egy jobb érzésünk lehet, hogy tettünk valamit másokért, a környezetünkért, példát mutathatunk ezzel ismerőseinknek, gyerekeinknek is. Mindenképpen kérjük ki egy szakember segítségét, hiszen ő tudja miből mit lehet készíteni, olyan egyszerű, de mégis csodálatos dolgokat fog nekünk ajánlani, mely soha nem jutott volna magunktól eszünkbe.

Üvegdekoráció