Gót menyegző - esküvői témainspiráció

A gót stílus egy modern kori irányzat, amely ma már számos országban megtalálható. Ha Te is a gót stílus követője vagy, akkor itt az alkalom, hogy megálmodd tökéletes, gótikus esküvődet! Merd felvállalni az igazi éned, merj egyedi lenni!

Maga a gót stílusirányzat az Egyesült Királyságból indult az 1980-as évek elején a gótikus rock helyszínéről, a punk stílus egyik válfajaként. A gót stílus változatos jegyekkel rendelkezik, és viszonylag hosszú élettartalmú. Ábrázolása, illetve kulturális megítélése a 19. századi gótikus irodalomból származik, a horror filmek és kisebb mértékben a BDSM létrejöttével együtt.

A gót stílus hatással van az öltözködésre, az esztétikára, illetve a zenei ízlésre. A divat jellemzői változatosak, mivel nem csak egyszerűen gót stílusról beszélhetünk, hiszen deathrock, punk, viktoriánus, reneszánsz és középkori gót stílusú, illetve akár ezek keveréke is lehet. Ami természetesen egyből eszünkbe jut, az a fekete ruházat, az extravagáns smink és hajszín.

Úgy tűnik, ez a gót irányzat manapság az esküvői témák közé is beszivárgott. Persze nem feltétlenül kell leborotválni a menyasszonynak a szemöldökét és Drakulát megszégyenítő ruhát viselni a vőlegénynek, illetve természetesen az extrém frizura és a fekete smink sem kötelező. Azonban néhány látványos elem kiragadásával összeállíthatjuk az ízléses, ám feltűnő dekorációt, amely jellemzően gót árnyalatokkal: a fekete-fehér-piros kontrasztjával igen látványos tud lenni.

Megmutatjuk, hogy tedd mindezt stílusosan!

A helyszín

Célszerű olyan esküvői helyszínt választani, ami nem hétköznapi: egyedi atmoszférával, valami különlegességgel rendelkező hely a legideálisabb. Ilyen például egy középkori mintára berendezett szálloda, kastély, vár-, vagy templomrom, elhagyatott, régi épület, kúria... Érdemes még a násznép összetételét is figyelembe venni, hiszen az is fontos, hogy ők jól tudják érezni a magukat!

A dekoráció

Virágok tekintetében a lágy pasztellszínű apróságok helyét átveszik a dominánsabb árnyalatok és formák. Kitűnő választás a vörös, fekete vagy sötétkék rózsa, lila kála, és a hasonlóan sötét, tekintélyes virágok - például egy csodás kála és rózsacsokor a menyasszonynak, a vőlegénynek pedig egy hasonló fazonú kitűző a domináns virággal. Az összhang legyen kellemes, viszont az extrém kivitelezésről nem kell lemondanunk! Akár a csokrok és virágdíszek formájával is játszhatunk, például a gót arák többsége a hagyományos kerek csokor helyett szívesebben választ tekintélyt parancsoló jogarformát.

Vannak menyasszonyok, akik a lazább, elegánsabb verziót jobban preferálják a túlságosan feltűnő, sötét gót dekorációnál - számukra a fekete-fehér kombó, egy kis ezüsttel és arannyal, krémszínnel és egy pici pirossal tökéletes lehet. Ha a gót stílus a cél, mégis egy kis nőiességet is szeretnék csempészni a dekorációba, akkor törekedjünk az egyszerűségre, az eleganciára, majd ezt egészítsük ki, gótikus elemekkel.

A faragott, rajzolt halálfejek, koponya alakú dekorelemek, sötét tónusok elengedhetetlen elemei a gót esküvői dekorációnak, ugyanakkor feldobhatjuk ezt lilával, kékkel, csillogó arannyal, fehér textilekkel és gyertyákkal - így egy kicsit hangulatosabb, elegánsabb lesz az összkép!

Gótikus stílusú menyasszonyi ruha

A menyasszonyi ruha természetesen a gót esküvőn is a nap fénypontjának számít, éppen ezért fektessünk rá kellő figyelmet és energiát, hogy a lehető legtökéletesebbet válasszuk. Legkedveltebb anyagok a bársony, a csipke és ezek kombinációja, hiszen a viktoriánus korszakból merítünk ihletet. Előfordul, hogy az ara egy teljesen hófehér, a dekorációhoz képest egyszerűbb ruhakölteményben mondja ki a boldogító igen-t.

A belevaló menyasszonyok pedig a ruhájukat is újragondolják a goth irányzat alapján - íme, néhány példa:

Smink, frizura és a kiegészítők

A másik fontos dolog, a frizura és a smink... Mint láthatjuk a gót hölgyek nem ismernek lehetetlent - azonban nem biztos, hogy a felnyírt frizura, a sok piercing és a feketével keretezett szemek mindenkinek jól állnak. Mindenképpen kérd ki szakember véleményét és csak azután kezdd el megtervezni a gót álom frizurát és sminket!

Gót menyasszonyi smink

...és fizura

Gótikus hangulatú kiegészítők:

A vőlegény és a koszorúslányok öltözéke

Sok gyönyörű extravagáns koszorúslány ruhakreációt láthatunk, amelyek tökéletesen passzolnak ehhez a stílushoz: a csipkés, aranybrokátos, bézs-fekete és csupa sötét színekből megálmodott modellek jól mutatnak egy fekete, vörös vagy éppen egy hófehér menyasszonyi ruha mellett is.

Ugyanez a helyzet a vőlegény öltözékével is: fekete és vörös menyasszonyi ruha mellett muszáj a vőlegénynek is kitűnnie, ezért ő választhat nyugodtan fehér öltönyt, zakót, stb. A kiegészítőt illetően is követhetjük ezt a vonalat: fekete és piros az arának, fehér a férfinak!

Íme, még egy kis inspiráció, hogy az esküvő többi eleme is tökéletesen harmonizáljon:

Gótikus stílusú esküvői torta

Meghívók...

és ültető kártyák

Az esküvői csokor

Még több gót esküvői inspirációért kattints a galériakép linkjére!

Képek forrása: http://eskuvohirek.hu, http://offbeatbride.com, www.pinterest.com