Gótika

Múlt alkalommal a szédületesen sokszínű reneszánsz esküvőkről osztottam meg pár újszerű és egyszersmind ötletadó gondolatot. Most egy lépéssel vissza ugrunk a reneszánsz előtti időkre. Amikor a szigorú vallásos attitűd uralkodott, viszont a trubadúr költészet is virágkorát élte. A nemesség és lovagiasság, hősiesség olyan alaptulajdonságnak minősült, amit minden ifjútól elvárhattunk. Mára ez a kor csupán a középkor részeként említhető, viszont mint művészettörténeti korszak kiemelkedő jelentőséggel bír, én úgy gondolom.

Gótikus művészet az építészetben

Ha valaki autentikus, gótikus esküvőt szeretne megszervezni szerencsére sok helyszín között válogathatnak. Leginkább a vadregényes tájak, és várkertek, romok bizonyulhatnak megfelelőnek, amellett hogy számtalan gyönyörűséges gótikus templomról tudunk itthon, és külföldről is párat illik megemlítenem. Ilyen például a Párizsi Notre Dame, vagy a Londoni Westminster Apátság a Milánói és Kölni Dóm is a gótikus stílust képviseli, festett üvegablakaival, csipkézett tornyaival és jellegzetes csúcsíves keresztboltozatos tetőszerkezettel.

Kőrácsok vízköpők és egyéb ornamentikás elemek díszíthetik gazdagon az épületeket. Hatalmas belmagasságnak köszönhetően, a templomi dekorációk is magasra nyúlhatnak. Kiváló példa lehet Vilmos és Katalin egyházi esküvője ahol több fa szolgáltatta a növényi dekorációt a Westminster Apátságban.

Mindazonáltal illik itthoni példával szolgálni, hiszen a Budai Vár negyedben több alkalmas helyszín is kiváló lehet egy gótikus stílusú esküvőre. BTM (Budapesti Történeti Múzeum) amellett, hogy rendelkezik egy tökéletes kerttel, amiről már korábban tettem is említést, azon kívül 2 terem is alkalmas lehet mivel nagyon is kor hűek. Keresztboltozatos, továbbá a kápolna rész pedig teljesen életszerű. Ezen kívül a Mátyás templom és a most már rendezvény helyszínként is funkcionáló Halászbástya is ideálisnak bizonyulhat, romantikus esküvűvői fotózásra pedig a Vajdahunyad vár vadregényes, kertje tökéletes stílusbeli összhatást biztosíthat.

BTM gótikus terme

Az esküvő kiegészítői hála a számtalan jellegzetes gótikus szimbólumnak, jelképnek egyszerre lehet hiteles és dekoratív. Meghívónk lehet különleges ablakos hajtású vagy formájú. Játszhatunk az üvegablakos motívumokkal és színekkel melyek a ridegnek tűnő templomokat, kellemes fénnyel árasztják el. A bútorzatban is tipikus jegyeket fedezhetünk fel, csúcsíves faragások és kőrácsok jellemzőek továbbá már a díszes csempék is feltűnnek itt. Remekül szemléltethetjük ezt akár az esküvői asztalon a dekorációban, egy csempés alátéttel.

Gótikus meghívó esküvőre

Csempe alátét az asztalra

Esküvői viseletet nézve sok jellemzője hasonló a reneszánszhoz. De annyi talán mégis különbözik, hogy a ruhák egyszerűbbek, abroncs helyett, A - vonalas szabás többnyire és semmiféle képen sem fehérek voltak a menyasszonyi ruhák. A nőknek jellegzetes fejdíszük, sisakjuk volt melyről egy fátyolszerű átlátszó lepel is leomlott. Könnyed anyagokból készültek az öltözetek. Férfiakat tekintve a középkorias ruha volt jellemző, kivéve, ha egy lovagként szeretnénk meglátni szívünk választottját a nagy napon. Mert akkor a nehéz, vagy bőrpáncélzat elengedhetetlen.

Viselet a gótikában

Szépséges gótikus jellegű ékszereket viselhetünk a nyakunkban, fejünkön csak győzzük megtalálni az autentikus darabokat.

Bizonyára kíváncsiak lehettek mennyit kóstálhat egy autentikus esküvő gótikus módra. El kell mondanom, hogy nem olcsó mulattság, egy amiről tudomásunk van, 30 ezer font (11 millió Ft) volt úgy hogy a násznép tagjai is magukra öltötték a középkori jelmezruhákat, a menyasszonynak finom selyemből készült a ruhája és a vőlegény korhű páncélzatban érkezett hű fehér paripáján a Dorset-i Lulworth kastélyba. "Hetedhét határra szóló" lakodalmat csaptak, középkori ételeket készítettek, sőt, a rendezvény másnapján lovagi játékokat is rendeztek. Ezek között volt hagyományos kardvívás, valamint a britek híres tornája, a jousting is. Násznép tagjai házilag készített középkori viseletekben voltak, hogy visszarepülhessenek a párral együtt a kora középkorba.

Íme egy szemléletes példa arról, mennyire korhű tudd lenni egy tematikus esküvő, ha minden részletre odafigyelünk.

Végezetül a gótikus esküvők egy extrémebb ágával ismertetlek meg benneteket. a Goth stílussal. Ma Angliában olyan teret kapott, amit itthon jóllehet soha nem fog elérni, hiszen erős színek, és főleg a sötét dominál. Nem ritka az ében fekete menyasszonyi ruha, sem. Erős sminkek, extrém frizurák, fémes ékszerek váratlan megoldások és kiegészítők jellemzőek. A zenei világ sem a hétköznapi klasszikus vonásokat mutathatja bár a gregorián énekek még mindig tűrhetőbbek lehetnek, mint a kemény metál zene. Ez egy életfilozófia és magától értetődik ha goth esküvőket is rendeznek, és nem csak Haloweenkor, amikor úgyis mindenki előveszi a sötét jelmezeit. Viszont annyit elmondhatok, hogy rendkívül rugalmas stílus, így elegánsan is kivitelezhető, rusztikusan is, és extrém módon.

Goth stílusú ruhák esküvőre

Kiváltképp megemlíteném a nem mindennapi kreatív fotózási helyszíneket, és kiegészítőket, témákat. Az erdő és a romos templomok, épületek elengedhetetlenek szinte egy goth portfólióban, valamint állatokkal is színesíthetünk a témánkon, lovak, hollók, farkasok bevonásával.

Kreatív fotózás merészen

Nos, láthatjuk mennyi lehetőséget tartogathat a gótika, legalább annyira életképes stílus mint a reneszánsz és látványos is ha kihasználjuk az adottságait.