Minimalista

Elmúlt alkalommal a new ageről, és a hozzákapcsolódó szubkultúrák által kialakult stílusirányzatokról volt szó, hová is jutottunk el a második világháború lezárás követően, milyen új, elképesztő trendek láttak napvilágot azóta, melyek töretlen erővel terjeszkednek különböző generációk körében. Melyek természetesen ihletet biztosítanak különböző new age esküvők megszervezésére.

Természet közeli minimalista esküvő a betonrengetegben

Most egy kicsit hátra lépünk mindenfajta extravagáns megoldástól, vagy klasszikus esküvői stílustól. Az elkövetkező cikkben egy kortalan designról lesz szó, ami voltaképpen a modern korszak vívmánya. Ha őszinték akarunk lenni, a Bauhaus indította el a lavinát a művészetek terén, ő volt az első, aki a geometrikus alakzatokat, mint műremekeket kezelte, ahol a színes négyzetek egymás mellé helyezése már egy alkotásnak minősült egy vásznon. A bútorokban és az építészetben szintén a geometria uralkodik. e téren. Ezek után már a minimalista irányzat könnyedén kialakulhatott, ahol miden egyszerűen letisztult, szimpla és visszafogott. Tulajdonképpen sokaknak a kedvence, hiszen jövőbe mutató, modern és mindig divatos, továbbá sok helyszínre ideális lehet.

Fontos megjegyezni, hogy mint minden tudománynak, a művészetnek is pontos és határozott nyelve van. A matematika. „Ne higgyünk azoknak a reáltudományokban érintett arrogánsan fellépő embereknek, akik úgy vélik, hogy a reáltudományokon kívül nincs más tudomány. Ám pont a fenti gondolat tükrében higgadtság, megértés kell velük szemben is. Ezt a lavinát ugyanis mi, az úgy nevezett értelmiség indítottuk el. Európa és a nagyvilág szerte, már nem létezik ez a fogalom, mind a tudományok nyelvén szólunk, melynek számtalan köntöse alatt, ugyanaz kobold szól közös nyelvén, a matematika. Exempli gratia: az aranymetszés.”

Kicsit időzzünk el a helyszíneknél, hiszen a lehetőségek tárházát láthatjuk, templomban, galériákban, elegáns, hoteleknél, rendezvényközpontokban, és a természetben is ahol azt gondolnánk, hogy lehetne valami is minimál jellegű. Pedig csak kert típusok kérdése az egész, és vágási technika.


Dekorációt illetően, új színek, különleges textúrájú anyagok, szokatlan asztalközép, és helyszíni dekoráció jellemző. Mivel az esküvő talán az egyetlen műfaj, ahol egy kis giccs mindig kötelező és megbocsátható, ezért nyilvánvaló, hogy az esküvői helyszín nem lehet „falanszteri hangulatú” siralomház. A minimál stíluselemei viszont jót tesznek (a sokszor indokolatlanul habos-babos dekorációt erőltető szakmának), ha a sikket és az eleganciát szeretnék hangsúlyozni, továbbá ha költségvetésünk is határon mozog. Sokaknak persze túl rideg lehet, egy ilyen rendezvényre, pedig a kevesebb néha tényleg többet hozhat ki.


Minimalista dekorációk

Vannak, kifejezett minimálhoz illő virágok, ilyen például az orchidea, kála, vagy egzotikus virágok, de ott lehet a rózsa és szegfű is, mint ilyen csak arra kell figyelni, hogy a csokrunk csak a választott egy fajta virágból álljon egy színben. Általában gömbalakra alakítják őket, de lehet jogar, vagy modern hosszúkás jellegű. Egyre viszont nagyon illik ügyelni, ha már e mellett a stílus mellett maradunk. Nem engedhető meg semmilyen hiba, aránytalanság, mert nagyon látszani fog, ha valami nem 100 %-osan van megtervezve.

Ez a torták kivitelezésénél is így van. Jó részt teljesen natúr, vagy maximum egy-két díszítés található rajta, geometrikusformák, mértani pontossággal szerepelhetnek, a csíkozások szintén 100%-san párhuzamosan jelenhetnek meg tortánkon, nem lehet giccses, sem túlzó, mert nem engedhető meg ilyen hiba. (Torták esetében kedveltek a négyzet és a többszögletű torták. is.)


Ugyanis a minimalista stílus a tiszta formák és a rend révén éri el a szemnek jóleső harmónia érzetét. A szimmetriát, egyensúlyt oly módon éri el, hogy a mintákat vagy formákat a térben sorozatosan megismétli. Vagy egyszerű geometriai formákat ismétel ritmikusan és teszi ezzel barátságosabbá.Vagy ugyanezt a hatást színekkel éri el, melyek véletlenül sem túl hangsúlyosak, zavaróak. A minimál szabálya szerint tehát a ritmus, a kitett vagy felfüggesztett tárgyak formai ismétlése, vagy azok sorba állítása teremti meg a kívánt esztétikai élményt. A minimalizmus elegáns és egyszerű. Jellemzői a természetes anyagok, szereti a követ, a sok növényt. A minimál a színekben is a természetességet szereti: a natúr színeket, a drappot, a barna árnyalatait, a sötét-világos kontrasztokat, mint ilyen a feketét és a fehéret, a meleg földszíneket, csempészhetünk bele sárgát, és ezüstöt is.

Minden kiegészítő, letisztult zen jellegű, a meghívó, menükártya, ültetési rend. Köszönet ajándéknak valami praktikus, de elegáns kisebb tárgyat választhatunk vagy pl.: egy diszkrét növényt, mint ilyen a kövirózsa kedvelt megoldás lehet.


Nem mondok újdonságot, ha az esküvői viseleteket nézzük. Mivel a sikk az mérvadó, így formális megjelenés az szinte kötelező érvényű, smoking, black tie, white tie , elegáns, de egyszínű öltönyök és minimál kiegészítők, ha férfi viseleteket nézzük. Gála cipő szigorúan, és feketében.


Elegáns visszafogott öltözetek

Menyasszonyi ruhákat nézve is nagyon visszafogott a paletta, csakis fehér és maximum a vaj vagy fényesebb ezüst irányba mozoghatunk. Egyszerű és letisztult anyagválasztás, és fazonok jellemzőek. Nem kikötés a hosszú alj de ha rövid típusú is, nem lehet harsány. Ne legyen rajta se csipke, se strassz, hímzés. Különlegesebb hátmegoldások, teljesen megengedettek, ha letisztult benyomást keltenek. A cipők is diszkrétséget látassanak. Ékszerekről már nem is szólva, nagyon ügyeljünk, minél visszafogottabbak legyenek, persze a geometrikus alakzatokkal itt is játszhatunk.

Frizura változatok

Talán gyűrűválasztásnál van az az egyik legkönnyebb dolgunk, hiszen a modern és letisztult fazonok a reneszánszukat élik, nem díszítik agyon, ha követ is tartalmaz az éppen úgy harmonikus. A Frizurák egyszerűek nem túl bonyolultak, a magasan feltűzött kontyok, szorosan összefogott frizurák ideálisak lehetnek, vagy az éppen teljesen egyenesre vasalt hajzuhatagok melyeket ajánlatos, fixálni, és fényezni.

Smink természetes, hogy szolid, csak amennyi szükséges egy elegáns megjelenéshez.

Finom ékszer választék

Igazság szerint egy minimál esküvőre mi sem lenne természetesebb egy hó fehér, ezüst szürke, vagy fekete limuzinnál. Viszont egy elegánsabb kocsi típus, kellően diszkrét dekorációval ugyan csak megadhatja, a minimál hatást. Mercedes, BMW igaz nem olyan, mint egy Bentley vagy, egy Rolls Roys vagy geometrikus kinézetű Lamborghini, de mindent lehet kárpótolni, ha ügyelünk a részletekre kellőképpen.


Elegáns ébenfekete limuzin

Nos, láthattuk milyen hatást érhet el a letisztult minimál design, megkockáztatom, hogy ugyanolyan pazart mintha gazdag virágfelhasználással dolgozunk, de arra kellőképpen figyeljünk oda, hogy az előkelő elegancia és letisztulás ellenére, ne váljon rideggé az egész esküvő. Az pedig a párok feladata hogy a hangulatot feldobják esetleg egy túlzottan kimért minimális esküvői helyszínen, megoldás erre pedig akadhat elég.

Forrás:http://reniwelldekor.hu