New age

Eddig voltaképpen lehetőségeim szerint mutattam be különböző művészeti korokra jellemző stílusokat esküvők tekintetében. Ezek a stílusok mind meghatározóak és a rájuk jellemző eleganciát és klasszikus vonásokat mutatnak, legyen az reneszánsz, rokokó vagy a szecesszió. Ezúttal viszont a 60-as 70-es évek formabontó korszakát igyekszem felvázolni, melyet a New age első hullámaként tisztelhetünk, és ami voltaképpen a mai napig fenn maradt továbbra is.

Laza hippi esküvő a new age stílusában

Ez az a korszak, amikor különböző szubkultúrák jelentek meg a liberálisabb természetű eszmék közvetítésére. Nem lehet egyértelműen jellemezni, mely olyan sokszínű, hogy nem is tűri meg a szigorú kategorizálást. Nagyjából úgy tudnám mégis kiemelni a többi közül, hogy minden, ami nem konvencionális. Nem meglepő, hogy az egyik irányvonala a hippie mozgalomhoz szorosan kötődik e tekintetben. Ők voltak a new age első gyermekei, akik pacifista eszmékkel ellenezték a Vietnámi háborút és szabados életvitelükkel megbotránkoztatták a konzervatív réteget. Sajátos filozófiájukban az ezotéria nagy szerepet játszik, megjelenésük pedig a bohó extravaganciát hivatott képviselni.Mindazonáltal a new age itt nem ért végét, az évek múlásával, csak további hullámokat indított el még több és még több irányzat alakult ki. Újpogányság – a neo-pagan -, a Wicca elterjedése, Punk, és a Steampunk megjelenése, az indie és a goth stílusok – messze a teljesség igénye nélkül mind a konzervatív eszmék elleni lázadásból született meg. A tolerancia a new ageben evidensé vált nem számított vér, se szín, se szexualitás. Az számított, hogy ember vagy és individuum, élj a mának és légy szabad, legyen az bármilyen úton- módon.

Wicca kötelék

E tekintetben, ha bármilyen new age irányú esküvőre vágyunk, legelső körben engedjük el a fantáziánkat, hiszen a kor nem tűri a merev kötöttségeket. Annak, akinek ez újdonság, nehéz lesz félretennie a megszokott klasszikus esküvő képét, ahol minden tökéletes, pedáns, elegáns.

Hippie esküvőknél a természetben, piknikezve, a násznéppel lazán fogadhatunk örök hűséget akár egy hétköznapi délután is. Nyugalomban idegességtől mentesen, minden úgy mehet, ahogy elrendelték az égiek. Fesztiválokat idézve sátorban, jurtában is lehet a menyegző akár, de mindenképpen természetes közegben Mesterkéltségtől teljesen mentes maga az irányzat, így a dekorációnak is a lehető legnaturálisabbnak ajánlatos lennie.


Kedvelt választás lehet a margaréta, bármilyen vad mezei virág, és a napraforgó mely az életet is szimbolizálja. Lényeg a kompozíciók, csokrok légiesek könnyedek, rusztikusak és természetesek legyenek. Eszköz használatban előkerülhetnek a naturális befőttesüvegek, üveg palackok, fából készült ládák, ami voltaképpen a naturális vintage-re ugyan csak jellemző lehet, hiszen szorosan összeolvad. Vannak tipikus tárgyak, melyek az ezoterikus stílust hangsúlyozhatják, ilyenek pl. színes batikolt kendők, vagy terítők, de használhatunk füstölőt, vagy álomfogót is beépíthetjük a dekorációba. Megjelenhet a peace szimbólum többfajta módon az esküvőn.


Gyűrűpárna álomfogóval

Tortákat tekintve, remek megoldás lehet egy batikolt mintázatú torta is némi virágdíszítéssel. Vagy szivárványszínű édességekkel kedveskedhetünk a jó násznépnek. Vagy a csokrunk pompázhat változatos színekben, különleges festési technikának köszönhetően.Esküvői ruhák tekintetében sincsen szigorú kötött előírás, legfeljebb az, hogy nem lehet merev tartású ruha, se fűző, abroncs. Lenge, hosszabb vagy rövidebb könnyed szellős anyagokból készített fehér, de az sem kell, hogy legyen, mert tarka változat is teljesen megengedhető. Általában akik a stílust is magukénak érzik és tudják a hippik hozzáállását a divathoz, azok frizurákat tekintve hosszú hajúak általában. E tekintetben a haj szabadon, lazán, fonva, vagy hullámosan, virágkoszorúval vagy esetenként fejkendővel vagy fejpánttal ékesítik. Ékszer helyett, tollak, bőrből és fonálból készült karkötők lehetnek pl. úgy naturálisan, használhatunk szimbólumokat itt is. pl gyűrű vagy fülbevaló formájában.A lábbeli idézheti a 70 es évek boogie korszakát, vagy ha igazán hippie módon akarunk festeni, akkor mezítláb is lehetünk, melyet lábgyűrűkkel, lábékszerekkel díszíthetünk senkit nem fog megbotránkoztatni. Persze esküvő előtt épp ezért egy alapos pedikűr nem árt ahol természetes szépségűvé varázsoljuk lábfejeinket. (A Mamma Mia című nagysikerű musical bár görög helyszínen, de egy tipikus hippie esküvőt igyekszik bemutatni ahol a menyasszony mezitelen lábakkal vonult a pici kápolnában.)


Lábékszer a mezitelen lábakon


Vőlegény öltözetét illetően is laza megoldásokat láthatunk inkább. Semmi hivatalos, csakis bohó könnyű ing nadrággal. mellényel, nem modortalanság a farmer, mert miért is lenne, ha abban feszítünk, ami a leginkább meghatározta a divatot, ami a trapéz farmer volt nemi megkülönböztetés nélkül.


Fiatalosan hippis párfotózás

Koszorúslányok számára egy batikolt vidám ruha lenne a legjobb választás, vagy éppen valami tarka viselet mely a hippie stílushoz hű lehet.


Másik szubkultúra melyről még említést teszek, esküvői vonatkozásban egy voltaképpen zenei irányzattal fonódott össze. A punk, mint stílus, egyszersmind extravagáns, és vad, szokatlan elemekkel kombinált. Nem is lehet, voltaképpen meghatározni hol lehetne ilyen lagzit tartani, talán legjobban egy koncert helyszín lenne alkalmas, a zenei stílusból adódóan. Fesztiválszerűen is létrejöhet, vagy pubokban- alkalmasabb nagyobb kocsmákban.

A ruha egyszerre lehet klasszikus, de vad kiegészítőkkel kombinált, fekete bőr, farmer dzseki, színes cipő, csizma, a smink erős, és eltúlzott, a frizurával együtt, nem számít az sem ha kócos tépett jellegű. Ékszerek szinten extravagánsak, és előkerülhetnek a nem éppen szokványos bőrkesztyűk is.

Használhatunk feketét és pirosat, vöröset merészen, hiszen ez a punk tipikus színei, mindenhol visszaköszönhet, rockk-kal finomíthatunk, az összhatáson legyen szó bármiről is a kiegészítőket illetően.


Punk fotózás esküvőn


A Steam punk már egy kicsit más kategória,. Viktoriánus vonásoknak köszönhetően, ez a vonal az eleganciát teljesen képes megmutatni. Az esküvői menyasszonyi ruhák megkövetelik a fűzőt, és a corsetteket, nem előírás a fehér menyasszonyi ruha, de itt azért alkalmazkodhatunk a visszafogott színekhez is. csont, krém, barnához.

Steam punk páros

Férfi öltözék idézhetik a viktoriánus korszakot, öltönyökkel, zakókkal melyek hosszított és rövidített fazonban is előfordulhatnak, cilinder és ascot-nyaksál és sétapálca is jellemző lehet, ami az angol gentleman-ek alap darabjai szoktak lenni.

Kiegészítők lehetnek szokatlan stílusúak, hajdíszek, kalapokat illetően. De ahol egyértelművé lehet tenni a steam punkot az a különleges ékszerválasztás. lehet, ami hasonló vonásokat mutat, mint a vintage intarziás, díszítései, viszont a viktoriánus gépszerkezetekkel, köztük leggyakrabban a fogaskereket használja sűrűn. Íme, néhány példa rá.

Steam punk ékszer változatok


Az ékszerválasztás után a dekorációkban szintén feltűnhetnek az elemek és még a torták is készülhetnek steam punk stílusban, meghívót és egyéb papír kiegészítőt dobhatunk fel vele. Egyszóval azoknak pároknak ajánlott, akik szeretik a régies stílusokat, mint ilyen a viktoriánust, de mégis vágynak valami extravagáns őrületre benne melytől megkapja a punk irányzatot is.De naphosszat sorolhatnám az összes további szubkultúrát, ami a new age-el, azt követően érkezett meg és még a jövőben is lázba fogja tartani az érdeklődőket.

Végezetül megosztom forrásom egy gondolatát a New age-ről. Kissé félrebillentett fejjel csak ennyit mond, New age nélkül, ma még mindig a második világháború utáni állapotokban ücsörögnénk, nem értve, miért fojtogat az amúgy elegáns és szép öltöny.

Save the Date New age formában