Reneszánsz

Tematikus esküvőket szervezni mindig nagy kihívás és persze öröm is. Ha egy pár kötődik valamilyen okból kifolyólag egy adott történelmi korhoz, egyáltalán nem lesz idegen számukra, ha az esküvő tematikáját már az elejétől kezdve abban tervezzük meg. Meghívótól kezdve, a viseleteken át a dekorációig nagyon harmonikus stílusú rendezvényt tudunk létrehozni együtt, és a násznépnek is külön meglepetést tartogathatunk, különlegesebb reneszánsz jellegű programokkal.

Esküvő reneszánsz módra

A Reneszánszi idők, mindig is a bőségről szóltak, a gótika szigorú vallásossága után az élet valóban újjászületett. A divatban, művészetekben, gasztronómiában is forradalmi újítások történtek. Ezek mind szépen kihangsúlyozhatóak egy esküvő által. Mindenek előtt azt kell eldöntenünk, hogy autentikus vagy modern kivitelben szeretnénk reneszánsz esküvőket megszervezni, ugyanis mindkét megoldás megoldható.


Legelőször is ha már sikerült lélekben ráhangolódni a reneszánsz témára, ideje felkutatni az alkalmas helyszíneket, melyek megfelelőek lehetnek erre a különleges eseményre. Szerencsére akár melyik országban, városban is szeretnénk esküvőnket megtartani sok várat, kastélyt, vagy piac teret vagy éppen színpadot találhatunk, hiszen ezek talán a legjellemzőbb helyszínek. A reneszánsz annyira beívódott a különböző országok kultúrájába hogy mindenhol maradandó emlékei, épületei építményei vannak csupán másmilyen díszítő jegyei jellemzőek a franciáknál, németeknél, olaszoknál, angoloknál. Nálunk Mátyás király hitvese Beatrix hercegné hozta magával Magyarországra a reneszánsz kultúrát Itáliából, mely, az egész udvarban megjelent, később már az országot is teljesen áthatotta.

Itthon Visegrád, Sümeg, de még a Budai vár negyedben található Történeti Múzeum kertje is kiváltképp alkalmas lehet egy reneszánsz esküvő megtartására hiszen, korhű várak állnak a rendelkezésünkre, továbbmenvén maguk a helyszínek is felismerték a tematikus rendezvények, esküvők jelentőségét így szolgáltatásaik közt megtalálhatjuk a rendezvényszervezést, helyszínbérlést is. A helyszínek konyhái autentikus jellegű fogásokat kínálhatnak egy hatfogásos középkori esküvőre, mely a reneszánsz bőséget is visszatükrözheti. Amennyiben a helyszín alkalmas rá, a középkori U-alakú ültetés lehet az ideális választás, vagy egy hosszú asztalnál leültetni a vendégsereget.

Egyre több a reneszánsz stílusú étterem is országszerte, ahol a berendezések és eszközök harmóniában vannak a középkori jellegű és elnevezésű fogásokkal is. Még az étkészletek is állhatnak cserépedényekből, fatálakból és kupákból. Ital szempontjából a borok kiemelkedően fontosak, és ajánlatos mindhárom fajtából, fehérből, vörösből és rozéból kiválasztani a legmegfelelőbbeket szem előtt tartva az évjáratokat is!

Esküvői vacsora a Történeti Múzeum kertjében reneszánsz stílusban


Ezután következhet a meghívó kiválasztása, melyet szintén alakíthatunk tematikusra, középkori kódexek, corvinák betűtípusai, díszített iniciálék, monogram szerepelhet az esküvői meghívón, mely régies hatású merített papíron készült. Stílusosan viaszpecséttel is lezárhatjuk a meghívót, vagy a borítékot zárhatjuk le vele, bármelyik megoldás szép és ízléses lehet.

Tartalmi szempontból a fontos információk mellett, ha ragaszkodunk ahhoz, hogy az esküvőnk tradicionális legyen és a vendégeink is átéljék az életérzést, dress codot tüntessük fel. Ebben az esetben a meghívó kiküldését időzítsük minél előbbre, hogy mindenki időben be tudja szerezni a megfelelő maskarákat a nagy napra.


Ültetési rend, ültető és menü kártyák, vagy bármi papírból készült kiegészítő készülhet ezzel a technikával, hogy az esküvő stílusa egybe maradjon.

És immáron elérkeztünk az egyik legfontosabb témához, az öltözetekhez. Régen meglepő módon nem igazán a fehér szín dominált az esküvői ruhák kiválasztásánál. Színes középkori nagy abroncsos szoknyás ruhák voltak az ünnepi öltözetek, hosszú ujjú, vagy rövidebb ujjú formában. Nemritkán dekoltált mellrésszel, ejtett vállmegoldással, fűzővel megkötött, igazi királylányos fazonban. Ám a modernebb reneszánsz már a jelenkornak felelhet meg, az idei trendek teret adtak a színes esküvői ruháknak, vagy a látvány ruháknak egészen merész színek, mint például a vörös és a kék is megtalálható a palettán. Ráadásul a kék volt a tisztaság, erkölcsösség szimbóluma, ezért a vőlegény és a menyasszony gyakran kék szalagot viselt, ebből ered az a mai szokás miszerint a menyasszonynak viselnie kell az esküvőn "valami kéket".


Egy biztos hosszú uszályos, fátyolos. nagy abroncsos, dekoltált, fűzős ruha az, ami bármelyik irányvonalban szem előtt kell tartani egy reneszánsz viseletnél. Vőlegényeknek modernebb változatban könnyebb lehet a választás egy színben harmonizáló öltönnyel. Viszont autentikus stílusban, már egész más a helyzet, zeke, lenn ing mellénnyel, buggyos rövidnadrág, buggyosabb nadrág, kaftán, köpeny és harisnya csízmával, kalap az akkori kornak megfelelően. Nem megfeledkezve a korhű fegyverekről.

Szerencsére ma már különböző boltokban hozzájuthatunk különféle jellemezszerű viseletekhez, ilyenek például az íjász boltok, jelmezkölcsönzők, nagyritkán színházak.

Viszont ha biztosra akarunk menni, akkor varratjuk inkább a pár esküvői öltözetét.

Dekoráció tekintetében minél természetesebb annál jobb, kizárólag természetes növényeket, virágokat, akár pár fajta gyümölcsöt is, gyógynövényt belecsempészhetünk, hiszen a középkorban óriási jelentőségük volt a gyógyításban és az ételek ízesítésekor is. Annál is inkább ajánlom a naturális dekorációt, mert a menyasszonyok kiegészítője is virágkoszorú volt a hajukban. Fonatos, félig feltűzött, vagy egyszerű természetes hajzuhatag illik egy reneszánsz arához, az sem baj ha hullámos, lényeg hogy az egész olyan természetes legyen amennyire csak lehet.

Frizura változatok

A torta kiválasztásakor is lehetünk egyszerűek és rusztikusak, mert a növényi díszítés mutathat legszebben egy szimpla 3 emeletes esküvői tortán, sok gyümölccsel színesen, a különböző technikai újításoknak köszönhetően, pedig a bevonat is lehet bármilyen mintájú, mint egy dézsa vagy kosár, esetleg, fatörzs.


Ékszer választáskor is lehetünk diszkrétek, viszont ha fokozni akarjuk a királylányos stílust egy tiara vagy diadém, sem árt az összképnek. Sminkünk legyen visszafogott, de erőteljes, hogy a fényképeken tündöklően mutathassunk, de a modern extravagáns sminkek nem ajánlottak.

Zenét illetően, a lant és hárfa, pánsíp, furulya, fuvola kitűnő választás lehet, melyek mind autentikusak, dobbal is kombinálható, lényeg hogy visszahozzuk a középkori reneszánsz lakomák hangulatát. A táncok és különböző játékok adottak lehettek melyek a zenékkel harmóniában is vannak. Egyik reneszánsz helyszínen, a Sümegi várnál pl: lovagi játékokat is rendeznek esküvőn belül, ahol a vőlegény megharcolhat szíve választottjáért. Akár az esküvő is kezdődhet egy ilyen közjátékkal, de a menyasszonyrablással is összeköthető egy biztos izgalmassá lehet tenni tematikus esküvőnket ilyen animációs programokkal.

Lovagi torna Sümegnél

Szó, ami szó milyen "jármű" lehetne tökéletesebb egy ilyen témájú esküvőre; mint egy daliás paripa mellyel még különleges esküvői fotók is készülhetnek a nagy napon, vagy utó fotózás alkalmával túl az izgalmakon, amit az esküvő jelentet az előző napon.

Látható, milyen egyszerű dolgunk van, ha valamit egy stílushoz köthetünk, a reneszánsz korszak az egyik legszebb művészeti kor, melyet egyre könnyebb megjeleníteni, ha tudjuk hol kezdjük el és milyen szolgáltatókat válasszunk. De itt is ki kell hangsúlyoznom, csak akkor válasszuk ezt a kort, ha valóban magunkénak érezzük, ha úgy gondoljuk lehet abban a korban kellett volna élnünk vagy születnünk.