Rokokó

A mértékletes gótika után következzék valami egészen más, egy olyan korszakról lesz most szó, ami másról sem szólt, mint a tobzódásról, és a túlzásokról az 1700 as évek királyi udvarában. Marie Antoniette és Madame Pompadur kora ez és a maga nemében tökéletesnek hatott egykor.

Marie Antoniette festményen és a filmvásznon esküvői ruhában

A barokk korszak folytatásaként, ismerhetjük és voltaképpen tényleg hasonló vonásokat mutat vele, csak éppen még több díszítés jellemző és játékosság. Igyekezett feloldani a katolicizmus szigorát. Ekkora már a távoli tájakat mint például a messzi Japánt és Kínát is felfedezték, ahonnan áradtak az udvarba minőségi kézműves porcelánok, a selyem tapéták. A Bútorzatok faragásai kidolgozottak és túldíszítettek voltak. A fékevesztettség, és gazdagság mindenhol érzékelhető volt, az öltözéktől, ékszerektől kezdve a legfinomabb ételekig. Újdonságnak számított csokoládé kedvelt volt a francia arisztokrácia számára és gyakran fogyasztották az udvarban folyékony halmazállapotban is. Ebben a korban nem számított semmi, minden küllem arra irányult, hogy a francia királyi udvar tejhatalmát hirdesse. XVI. Lajos mindent megtett, hogy sokáig fenn maradhasson, ma már tudjuk, hogy semmi sem tart örökké.


Ha mindenképpen rokokó esküvőt szeretnénk rendezni, magunknak akkor célszerű már az elején leszűkíteni a kört a menyegző helyszíneit illetően. Kastélyok és kúriák állhatnak rendelkezésre ahol többnyire minden terem a rokokó stílusában készült el. A Schönbrunni kastély csak egy példa Bécsből Versailles Franciaországból, de számtalan rokokó enteriőrű épület között válogathatunk itthon is, ilyen például az Eszterházy Kastély Fertődön, vagy az Andrássy Kastély Monokon. Barokk kastélyok ugyan csak tökéletesek lehetnek, nem esünk ki a stílusból, ha e mellett döntünk, így a Gödöllői királyi kastély csak hab lehet a tortán. Tökéletes esküvői helyszínnek, és fotózási helyszínnek is.

A tökéletes helyszín megtalálásakor fel lehet mérni körülbelül mennyi dekorációt szánjunk az esküvőre, de ha korhű módon akarunk eljárni, akkor töménytelen virágmennyiséggel kell számolnunk, hiszen a cél a gazdagság és fényűzés megmutatása, persze ügyelni kell hogy ne lépjük át túlzottan a giccsesség határát, itt ennél a stílusnál meg mondhatni eléggé keskeny a határ, észnél kell lenni.

Rokokó stílusú enteriőr

Meghívók is gazdagon díszítettek, és természetesen az arany színnek is dominálnia kell, majdhogynem királyi menyegzőre készülhetünk, ahol a pompa mindenben megtalálható. Mária Terézia sárga, baba kék, pasztell rózsaszín és fehér talán a legjellemzőbb ezek mind az arisztokratikus jelleget hangsúlyozzák, különleges formákban adhatjuk át vendégeinknek a meghívót, például legyező táblaként vagy legyező formában, mini ridicule bújtatva, változatos variációk születhetnek. Utóbbiak köszönetajándéknak is kitűnő megoldás.

Külsőségekre ügyelve dupla hangsúly van a szépítészek munkáin. Korhűen, bonyolult magasan tornyozott berakott frizurát vagy gondosan előkészített fehér rizsporos parókát lehet viselni, utóbbit nagy kánikulában nem javaslom, mert szörnyen kellemetlen lehet a viselése olyankor. Nem cél a rossz közérzet még az autentikus hatás megtartásáért sem. A sminkek kihívóak, és túlzóak is lehetnek, bátran használhatunk sötét színeket és kicsit extrémebb technikákkal is kísérletezhetünk, ettől lesz az egész játékos és buja, amit a stílus is kellőképpen megkövetel.

Következzék a talán a legizgalmasabb rész, a ruhaválasztás. Lehet kölcsönözni és varratni is, egyik sem olcsó mulattság, de a kor nem is erről híres. Mindenképpen fontos hogy hosszú nagyabroncsos ruhát válasszunk, még az átlagnál is kétszer nagyobb abronccsal. A színre nincsen kikötés itt sem, bár kiindulva Marie Antoniette esküvői öltözékéből, maradjunk a világos pasztellszíneknél, rózsaszínnél, fehérnél, gazdag arany hímzéssel és dús szalag és masni díszítéssel. Kalapot viselhetünk és kiegészítőnek, nem árthat egy ridikül vagy legyező sem. A hatalmas gazdagon díszített fűzős ruha alatt, harisnya és buggyos megoldású alsó, valamint korhű topánka viselhető.

Férfi öltözék sem mindennapi, az autentikus viselt tartogat pár meglepő darabot, térdharisnya, térdnadrágot culotte-ot, hosszított díszes kabátot és csipkés inget valamint, ősz parókát is lehet viselni, amit előre lehet alakítania fodrásznak.

Meg kell említenem, hogy modernebb rokokós menyasszonyi ruhákkal is találkozhatunk, amik kényelmesebbek is lehetnek de nyomukban őrzik a tipikus rokokó vonásokat. Ezért egy Japán tervezőnő darabjait, Stella de Libero ruháit tudom ajánlani, aki igyekezett igazodni a korszakhoz. Ékszerek tekintetében is a gazdagság kell, domináljon gyöngysorok, arany ékszerek, és hatalmas brossok, még annál is nagyobb gazdagon díszített fülbevalókat, melyben található esetleg porcelán is.

Stella de Libero rokokó ruhái

A ruhák mellett, legalább akkora hangsúly van a tortán is melynek a díszítése, hasonlóan gazdagnak kell hasson, nyomokban az aranyszínnek is kell lennie benne. Inspirálódhatunk a párok ruhájából kiegészítőiből, meghívójából, a helyszín díszítőelemeiből, freskóhatású torta művészettörténettel átitatva bizonyulhat talán a legtökéletesebb választásnak.

Rokokó torta változatok

Ételeket tekintve gourmet remekeket válasszunk, de mindenképpen tartsuk szem előtt a vendégek ízlésvilágát is. Az extrém francia konyha nem biztos hogy mindenkinek a kedvére való lenne viszont az érzéki forró csokoládéval vagy a újonnan felfedezett macaronnal nem lőhetünk bakot egy kellemes szalonban vendégfogadáskor. Járműnek mi sem természetesebb egy királyi szépségű hintónál, 2-4 táltos paripával és korhű jelmezbe bújtatott kocsissal.

Előkelő édességek

Fontos kihangsúlyoznom, hogy az ilyen extrém esküvők, extrém költségvonzattal járnak, így csak akkor döntsünk emellett a stílus mellett, ha tudunk élni a tobzódás lehetőségével, mint azok, akiktől voltaképpen az ihletet kaptuk.

Könnyed elegancia kreatív fotókon

Remélem sikerült egy kicsit közelebb hoznom a tematikus jellegű esküvőket, melyek úgy jelennek meg egy designer szervező előtt mintha csak álmodnánk a rendezvényt, akár egyetlenegy kiegészítő is segíthet, hogy jöjjön a szikra egy csodálatosan egyedi esküvőhöz. De a legfontosabb, merjetek álmodni és önmagatok lenni a ti nagy napotokon.