Vintage - Hogyan lehet a régiből új és egyedi?

Hogyan varázsolhatsz meghitt, 20-as évekbeli hangulatot esküvődre? Biztos te is eljátszottál már a gondolattal, hogy milyen érzés lenne Audrey Hepburn bőrébe bújni! Mért ne? Légy az esküvőd hercegnője! Pazar ruhák, virágos meghívók, régimódi elegancia.

A vintage stílus manapság egyre népszerűbbé vált esküvő tekintetében is: a természetes anyagok és színek, az elbűvölő virágok, a letűnt korok eleganciája bizony könnyen magával ragadja a fiatalokat is, akik nem egy szokványos esküvőre vágynak, hanem kreatívra és különlegesre.


De mi is az igazi vintage?

Magát a „vintage” szót eredetileg a minőségi, jó évjáratú borokra használták; magyar jelentése többek között: régi, klasszikus márkájú. Ma az 1920-as évektől az 1960-as évek végéig gyártott különböző dísztárgyakat, ruhákat, kiegészítőket soroljuk ide. Sokan még az 1970-es, 80-as éveket is beleveszik, de azt már maximum retrónak lehet nevezni.

Sajnos sok magyar üzletben hiába van kiírva, hogy vintage holmikat árul, általában az ott található dolgok minimum felét még jóindulattal sem lehetne ebbe a kategóriába sorolni. Ezért fontos, hogy ha igazán vintage esküvőt szeretnél, jól nézd meg mit veszel, vagy vidd magaddal egy olyan ismerősödet, aki tisztában van a vintage stílus háttér információival.

A vintage-hullám először a divatban és a lakberendezésben honosodott meg, de ma már sok olyan üzletet találhatunk, ahol kifejezetten a vintage esküvői stílusra kihegyezve árulnak antik kelméket, bútorokat, menyasszonyi ruhákat, akár még eljegyzési és jegygyűrűket is.

A stílus legfontosabb kellékei: a csipke, virágok, kopottas bútorok, világos pasztellszínek, régi bőröndök, írógép, madárkalitka, mirtuszkoszorú és papír szívószálak.

Mi lehet vintage egy esküvőn?

Konkrétan bármi, de fontos, hogy ne vigyük túlzásba, hiszen a vintage-ban nem csak az antikvitásé a főszerep, a lényeg a modern és a régies hangulatú kiegészítők használata, ami friss és bájos légkört teremt. Célszerű kiválasztani egy kort, és aköré „építeni” mindent, így elkerülhető az esetleges időbeli zűrzavar.

A galériakép linkjére kattintva még több vintage inspirációt láthatsz!


A húszas-harmincas évek eleganciájától a romantikus 60-as évekig

Az esküvői ruha trend terén már javában tombol a vintage-láz, szerencsére már nálunk is nem egy szalonban találhatunk vintage menyasszonyi ruhákat. Két csoportját különböztetjük meg: vannak az eredeti vintage ruhák, amelyeket a hatvanas évek vége előtt készítettek, és az új ruhák, amelyek régi fazonnal, esetleg az adott korban használatos (nem szintetikus) anyagból vannak megvarrva.

Fontos, hogy az alkatunkhoz leginkább illő ruhát válasszuk. Ha bizonytalan vagy, olvasd el a Stílus tanácsadás I. és Stílus tanácsadás II. cikkünket, és máris könnyebb dolgod lesz.

Igaz, hogy nagyon kevés olyan bolt van, ahol folyamatos antik menyasszonyi ruha választék található, de ha igazi vintage ruhát szeretnél, akkor bizony megéri az időt és energiát, hogy megtaláld álmaid ruháját.

A galériakép linkjére kattintva még több vintage menyasszonyi ruha inspirációt láthatsz!


A galériakép linkjére kattintva vintage hosszú fátyol inspirációkat láthatsz!


A galériakép linkjére kattintva vintage rövid fátyol és fejdísz inspirációkat láthatsz!

Ha mégis újra vágysz, akkor sok neves divattervező „áll rendelkezésedre”

Jenny Packham tavaszi kollekciója kitűnő példa: álomszép kreációk, cseppnyi vintage beütéssel: itt egy kis csipke, ott egy kis csillogás. Neked melyik tetszik?

Claire Pettibone, Los Angeles-i tervező a bohém és vintage ötvözéseként jellemezte „Földi paradicsom” elnevezésű kollekcióját.

Laure de Sagazon francia vintage menyasszonyi ruhatervező csodaszép ruhái is ihletet adhatnak:

Ha ez nem lenne elég, a koszorúslányokra is gondoltak a tervezők:

Ékszerek, kiegészítők

Antik ékszereket manapság már sok helyen kapni, de azért nem árt odafigyelni: ne keverjük össze a vintage jellegűt, az igazi vintage-zsal. A régi idők kiegészítői közül az évek alatt megnőtt a kereslet a nagy, feltűnő színű kövekkel díszített fülbevalókra, nyakékekre, ezüst vagy más nemesfémből készült koronákra.

Ha bemegyünk egy igazi vintage boltba – egy kis szerencsével – mirtuszkoszorút vagy viasz mirtuszt (sajnos, a mirtusz-bimbók nem időtállóak), régi szatén-, bőr-, és csipkekesztyű vagy csokortartót – ami egy kis összecsukható fém kosárka, általában egy aprócska lánccal a ruhához lehet csíptetni.

Menyasszonyi csokrok

Virággal díszített meghívók, „nosztalgia-dekoráció”

A meghívók sokféle módon díszíthetőek, de figyeljünk rá, hogy harmonizáljon a menü- és az ültető kártyák küllemével. Használhatunk csipkét, – ami lehet fehér, pezsgő, bézs, rózsaszín vagy más pasztellszín – gyöngyöket, szaténszalagot, bármit, ami ízléses és passzol a vintage hangulathoz.

A nosztalgikus dekoráció elengedhetetlen kelléke a madárkalitka (persze madár nélkül J), ami nappal díszként szolgál, estére pedig kiváló hangulatvilágítás. Nem kell más hozzá, mint egy-két színes gyertya, vagy több kisebb mécses. Fontos a megfelelő rögzítés, nehogy kigyulladjon valami!

Egy régi bőrönd, egy kopottas íróasztal, papír szívószálak, régi írógép, befőttesüvegek – mind-mind a vintage dekoráció elengedhetetlen kellékei, ügyesen elhelyezve egy kis kreativitással mesebeli hellyé varázsolható szinte bármely helyszín – legyen szó kastélykertről vagy akár csak a saját kertetekről.


A galériakép linkjére kattintva még több vintage képet tudsz megnézni!