Mi varázsolja csillogóvá az álom ruhát?

Sok menyasszony álma a csillogó, tündöklően varázslatos menyasszonyi ruha, melyben minden szem reá szegeződik... Nézzük meg mivel és hogyan tudod ezt elérni, megvalósítani?

Időszámításunk előtti időkbe nyúlik vissza a gyöngyök története. Már az őskorban is használták díszítésre és ez a szokás az Ó-kori Egyiptomi Kleopátrán át, I. Erzsébet Angol királynő gyöngydíszes ruháin keresztül napjainkig nem is változott.

Általában társadalmi hovatartozást jelképezett, de e mellett szimbolikus jelentésekkel is felruházták. A különböző kultúrák más-más különleges tulajdonságot és képességet véltek felfedezni bennük. Kínában a mai napig a gazdagság, bölcsesség és a becsület jelképe. Az indiai kultúra a gyermekáldás elősegítését kívánta elérni vele, míg Japánban szerencsét hozott. Az arab országokban úgy vélték megelőzhetik velük a betegségeket és gyógyító erővel ruházták fel.

Kezdetben kőből, fából és csontból készítettek ékszereket, de az idők során egyre értékesebb és ritkább anyagokra esett a választás. Az egyik az igazgyöngy, melyet a kagylók formálgatnak hosszú időn át héjuk alatt, elrejtve. Ritkasága annak köszönhető, hogy csak bizonyos körülmények hatásakor termelnek gyöngyöt ezek a kisebb- nagyobb tengeri lények és a felszínre hozni sem veszélytelen. Annyira ritkának számított, hogy létrejöttét mondákkal magyarázták meg az emberek a régi időkben. Egy perzsa történet szerint egy herceg könnyeiből születtek ezek a kincsek, mert szerelme nem szerette viszont. Így Krisna kárpótlásul ezzel ajándékozta meg a férfit.

Az igazgyöngy értékét a nagysága, formája, szerkezete és színe határozza meg, de származása is fontos szempont. Egészen a modern korig, csak a társadalom felsőbb rétegei engedhették meg maguknak, hogy ilyen kifinomult ékességet viseljenek, de ez napjainkra megváltozott. Megjelentek a bizsuk. Coco Chanel-re kell most gondolni, aki elindította a bizsuforradalmat, így már kevésbé tehetősek is hordhattak ,,gyöngyöket”. Ma is a divat részei akár igazi, akár hamis gyöngyökről van szó. Az utcai viseletet is sikkesé varázsolhatja, azonban mégiscsak egy alkalom a legjobb környezet ezeknek a díszítőelemeknek, mint például az esküvőnk.

Magyarországon él egy hiedelem, mi szerint: ahány gyöngy a menyasszonyi ruhán, annyi könny lesz a házasságban. Mi már nem így gondoljuk, hiszen mi sem koronázhatja meg jobban a ruhát, mint a gyöngyök, legyenek azok igazgyöngyből, hamisból, teklából vagy üvegből.

Nem is gondolnátok, de az esküvői ruhát díszítő gyöngyökben is van „divat”. Most nem akarok részletes divattörténetet írni. Nézzük csak az utóbbi 25 évet: a 90-es évek menyasszonyi ruhái tekla gyöngyöktől voltak gazdagok. A tekla az igazgyöngy utánzata. Többféle technikával készülhet, de először szóljunk pár szót az igazgyöngyökről! A legértékesebb a tengerek mélyén vadon termett gyöngy. A gyöngyhalászok évezredek óta életük veszélyeztetésével, búvárfelszerelés nélkül merültek a mélybe a gazdag zsákmány reményében. A leggazdagabb lelőhelyek az Indiai Óceán és a Perzsa Öböl vizei még manapság is, bár napjainkban a tenyésztett gyöngyök uralják a piacot.

A gyöngykagyló belsejébe egy vagy több szemcsét ültetnek ami 1-7 év alatt gyönggyé formálódik. Az így keletkezett gyöngyök értéke attól is függ, hogy egy kagylóba hányat ültettek, milyen nagy és mennyire szabályos formájú a gyöngy . Ezen túl persze még a szín is szerepet játszik.

A gyöngyutánzatoknak is több fajtája van. A legértékesebbeket hasonlóan mint ahogyan a kagyló teszi számos réteg egymásra építésével készítik. Mivel ez is hosszú és precíz munka folyamat eredménye ez is egy viszonylag drága termék, inkább ékszerek készítésére használják.

Az esküvői ruhák díszítésére 2 -féle teklát szoktak használni, az értékesebb változat üvegalapú, magasfényű gyöngy, hosszabb életű és jóval súlyosabb mint olcsóbb testvére a műanyag alapú változat. Fénye nem olyan ragyogó, sokkal gyorsabban lekopik, de előnye, hogy sokkal könnyebb, nem lesz ruha túl nehéz tőle.

A 2000-es évek elején az üvegből készült, apró mérete miatt kásagyöngynek titulált gyöngyök lettek közkedveltek. Méretük miatt finomabb, kevésbé plasztikus hatást keltenek, fényük viszont sokkal csillogóbb, ragyogóbb mint a tekláké. A kásagyöngyöt is készítik üvegből és műanyagból, persze a műanyag sosem tudja felvenni a versenyt az üveg szépségével.

A 2010-es évek újdonsága volt a kristálykő, a „Swarovski” használata lett, melyet a mai napig előszeretettel alkalmaznak az elegáns esküvői ruhákon. A különleges csiszolású ólomkristályból készült gyöngyök és ékkövek a csillagok ragyogását varázsolták a menyasszonyi ruhákra. Az osztrák Swarovski és a cseh Preciosa gyöngyök árban és minőségben közel állnak egymáshoz. Persze ezen a területen is megjelentek az acryl műanyagből készült utánzatok. A versenyt nem vehetik fel eredeti társaikkal, de manapság már szép magasfényű acryl kövek is kaphatók jóval kedvezőbb áron.

Manapság az igazán gazdagon díszített modelleken mind a tekla, mind a kásagyöngy, mind az ékkő megtalálható és akkor még a flitterekről nem is beszéltünk. Csak a képzelet szab határt álmaink ruhájának ragyogásának.

Ezért is tartjuk nagy választékban ezeket a díszeket, ezerféle méretben, színben, formában. Legyen akár hagyományos a ruhád, akár extravagáns, vagy elegáns, nálunk biztosan megtalálod a stílusodhoz való gyöngyöt.

Ha nincs időd kigyöngyöztetni a megálmodott ruhát, látogass el hozzánk és válogass a szebbnél-szebb már felgyöngyözött csipkéink közül.

Ha egyedi ruhára vágysz nézd meg ezt az anyagot!

Vedd fel velük a kapcsolat és valósítsd meg álmaid ruháját!

Elérhetőség:


Karnak
Az esküvői kelmék és díszítőelemek specialistája

E-mail: info@karnak.hu
Weboldal: https://www.eskuvoicsipke.hu/
Facebook:https://www.facebook.com/KarnakSzeged/?ref=ts&fref=ts

Kapcsolattartó: Váradi Eszter esküvő stylist
6721 Szeged, Brüsszeli krt. 10/a
Nyitva tartás: Hétfőtől - pénteking 8.00 - 16.30
Telefon:+36 62 426 640
Mobil:+36 20 569 65 15