Polgári szertartás részei és folyamata

A magyar törvények szerint kizárólag az anyakönyvvezető előtt kimondott igen a mérvadó...

A magyar törvények szerint kizárólag az anyakönyvvezető előtt kimondott igen a mérvadó, azaz kizárólag a polgári házasságkötést ismerik el hivatalosan a hatóságok. Így ha elhatároztátok magatokat, és egymáshoz szeretnétek kötni az életeteket, az első hivatalos lépésetek az anyakönyvvezetőhöz kell, hogy vezessen. A házasságkötést megelőző eljárásnak, a bejelentésnek az a célja, hogy az anyakönyvvezető a házasulandók nyilatkozatainak segítségével megállapítsa, hogy a tervezett házasságkötésnek nincs törvényes akadálya és megvannak a törvényes előfeltételei.

A polgári szertartás részei:

 1. rész: Bevonulás
 2. rész: Művészeti rész
 3. rész: Anyakönyvvezető hivatalos beszéde
 4. rész: Gyertyagyújtás, gyűrűhúzás, aláírás
 5. rész: Szülőköszöntő
 6. rész: Művészeti rész
 7. rész: Anyakönyvvezető köszöntő beszéde
 8. rész: Pezsgőzés, gratuláció

Válassz házasságkötő termet, nézd meg hogyan és hol tudsz bejelentkezni

 

A szertartás aláfestő zenéje, mint minden más is az esküvőn, erősen ízlés dolga és gondos mérlegelést igényel a menyasszony és a vőlegény stílusához és elképzeléseihez leginkább illő zenei összeállítást megtervezése. A zene kiválasztását természetesen befolyásolja az esküvő stílusa és a helyszín hangulata is.

Egyházi esküvő esetén beszéljük meg, mennyiben szólhatunk bele az szertartás előtti és alatti zene megválasztásába, hiszen az itt az orgonajáték, az közös egyházi ének a szertartás szerves részei is.

A polgári esküvőn szinte teljesen szabad kezet kapunk a szertartás zenei részének összeállításában. Mire eljutunk a polgármesteri hivatalba, hogy bejelentkezzünk az esküvőre, már legyen elképzelésünk arról, körülbelül mit is szeretnénk! Ott ugyanis, a formaságok elintézése után, arról is meg fognak kérdezni bennünket, hogy milyen zenét, milyen műsort szeretnénk.

 

 

Változó, hogy magának a házasságkötőteremnek a szervezésében tudunk-e igénybe venni élő, verses-zenés esküvői műsort vagy csak a magnóról, CD-ről szóló zenék lejátszására vannak felkészülve. Általában hosszabb és színesebb a polgári esküvő, ha az ifjú pár csak polgári esküvőt tervez és valamivel egyszerűbb és rövidebb, ha az egyházi esküvő még követi a polgári házasságkötést. A szertartás zenei aláfestéséhez a legjobb formátum az Audio CD formátum, mivel ezt a formátumot kivétel nélkül mindegyik lejátszó kezeli, arra ügyeljünk, hogy a CD-t a lehető leglassabb sebességgel írjuk meg.

A törvényesen előírt részeken túl a polgári esküvőnek vannak hagyományosnak tekinthető mozzanatai, mint a szülők köszöntése egy-egy szál virággal vagy csokorral, a fogadalom, a gyertyagyújtás, a pezsgős koccintás. Ezek közül azonban egyik sem kötelező és természetesen a saját elképzeléseink szerint ki is egészíthetők! Lásd lejebb!

A polgári szertartás zenei programjának összeállításakor gondolnunk kell a következő részek zenéjének kiválasztására:


A szertartás alatt szóló zene:

 1. Bevonuló zene: a bevonulás alatt szól
 2. Középzene: a gyertyagyújtás, gyűrűhúzás, aláírás és ha van, akkor a szülőköszöntés alatt szól (általában halkan szól, 5-6 perces kell legyen, lehetőleg szöveg nélkül)
 3. Záró zene: a pezsgőzés és a gratuláció alatt szól

Természetesen van, ahol hangos és meghatározó a zene, az esküvő más mozzanatainál pedig csak aláfetésként szól, hogy még tovább emelje a pillanat meghittségét, áhítatát.

Várakozó zene:
Amíg a vendégek helyet foglalnak a házasságkötő teremben és várják, hogy bevonuljatok, addig az ő szórakoztatásukra szól a "várakozó zene". Gyülekező aláfestő zenéje kb. 20 percnyi.

Bevonulás, vers:
A bevonulás az általatok előzőleg kiválasztott "bevonuló zenére" történik. Ha elfoglaltátok a helyeteket az anyakönyvvezető asztalával szemben, meghallgathatjátok a verset, melyet esetleg előzőleg választottatok. A bevonuló zene kb. 30-60 másodpercnyi zenei aláfestést igényel.

Aláírás:
Ezután az anyakönyvvezető által elmondott hivatalos rész következik, kimondjátok a várva várt "igen"-t. A házasságotokat az aláírásotokkal hitelesítitek, mely idő alatt az "aláíró zene" szól. Az aláírás és a gyűrűhuzás alatt kb. 2 percnyi zenei aláfestéssel kell készülni.

Gyűrű:
Az aláírás megtörténte után az egybetartozás jelképének, a gyűrűnek a felhúzása, következik.Az aláírás és a gyűrűhuzás alatt kb. 2 percnyi zenei aláfestéssel kell készülni.

Szülők köszöntése:
Ezután az anyakönyvvezető beszél a szeretetről, az egymáshoz való tartozásról, az adódó problémákról, és azok kezeléséről. Szól a szülői szeretetről, melyben részetek volt és lesz. Ennél a résznél lehetőséget kaptok arra, hogy szüleiteket egy-egy szál, vagy egy-egy csokor virággal, kedves köszöntővel köszöntsétek vagy esetleg szavalók tolmácsolásával is kifejezzétek hálátokat. A szülők köszöntése rész alatti zenei aláfestéshez kb. 1-2 perc hosszúságú dal csendülhet fel.

Pezsgő, gratuláció:
Az anyakönyvvezető átnyújtja a házassági anyakönyvi kivonatot és ha szeretnétek, pezsgős koccintással zárulhat a ceremónia, végül elhagyjátok a termet az általatok választott "kivonuló zenére". A ceremónia végén a pezsgős gratulálció kb. 30-60 másodpercnyi zenei aláfestést igényel.


 

Válogasd össze a szertartás alatt szóló zenéket