Az esküvő helyszínén mire kell odafigyelni

Napjainkban a meghívottakat nemcsak több fogásos lakomával, legyen az ebéd vagy vacsora, de akár egy állófogadás keretei között is méltóképpen megvendégelhetjük. A lényeg, hogy finom ételek és jó borok kerüljenek az asztalra...

Az éttermek természetesen minden óhajt igyekeznek kielégíteni, készítenek fogásokat vegetáriánusoknak, tej- és liszt érzékenyeknek, stb. Informáljuk bátran a vendégek ízléséről a vacsora kivitelezőit. Abban az esetben, ha egy-egy ételt az esküvő előtt szeretnénk megkóstolni, az éttermek többségében erre is van mód.
 


Az ültetett vacsora a vendéglátás klasszikus formája, mely alatt több fogást, akár adagonként, akár több személy részére összeállított tálanként szervíroznak a vendégeknek. A menü kiválasztásánál minden egyes vendég ízlésének, étkezési szokásainak szenteljünk figyelmet, hiszen a legkisebb tévedés is kellemetlenséget okozhat az esküvőn.
A fogások mennyisége általában pénztárcafüggő. Éppen ezért mindenképp állítsunk fel egy keretet, döntsük el, mennyit szeretnénk költeni személyenként a menüre. Az esetleges maradékok miatt sem kell azonban aggódnunk, hiszen a lakoma után elvihetjük, vagy a vendégeknek kis csomagokban odaajándékozhatjuk. A menü kiválasztása egyáltalán nem könnyű, hiszen több igényt, több ízlést kell egyszerre kielégítenünk. Amennyiben nem birkózunk meg a feladattal, választhatunk, vagy ötletet meríthetünk az étterem által összeállított menükből.
 


Ültetett vacsoránál fontos szempont, hogy a süteményeket, gyümölcsöket, sajtokat vagy egyéb finomságokat külön egy félreeső helyre tálaljuk fel és ne asztalonként helyezzük el. Így mindenki szabadon válogathat, és senki nem érzi magát kellemetlenül a sokadik tortaszeletnél, stb.
 


Az állófogadás valójában egy svédasztalos vendéglátást jelent. Az asztalok állófogadás esetén nem a nehezen elfogyasztható, hanem inkább az egyszerűbb meleg ételektől, hidegtálaktól, salátáktól, desszertektől roskadoznak. Bár nem több fogásos vacsoráról van szó, az ételek ebben az esetben is lehetnek igen változatosak, minden igényt kielégítők, a tálalás, az asztali dekoráció lehet ízléses és elegáns.
 


Ültetett vacsora esetében a pár egyik legnehezebb feladata az ülésrend elkészítése. Bár nem kötelező ülésrend írása, az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében ajánlatos. Senki sem szeretné, ha az egymást rég nem látott, örök harcban álló, számunkra azonban igen kedves két nagynéni vitával rontaná el a mi örömünket és a saját hangulatát. A legfontosabb kérdés az ülésrend elkészítésénél, hogy „Ki kihez illene?”, „Ki kivel tud igazán beszélgetni?”, „Ki kivel nem szimpatizál?”, stb.
Általában a menyasszony és a vőlegény vendégeit egymás mellé szokták ültetni. Így a két családi és baráti kör jobban megismerheti egymást. Ennek is megvan azonban a veszélye, talán nem szövődik jó kapcsolat a kissé „erőltetetten” társalgók között, talán két teljesen más karakter kerülhet egymás mellé, más életszemlélettel, más alapelvekkel, stb. Az ültetésnél az is rendkívül fontos, hogy a párokat ne válasszuk szét egymástól. Az ültetési rend kialakításához itt találsz információkat, ötleteket, tippeket.
 


Az esküvőn legalább az ún. főasztal ülésrendjével nincs gond. A vőlegény és a jobbján helyet foglaló menyasszony mindig kiemelt helyen ül, lehetőleg középen. A menyasszony jobbján foglal helyet a leendő após, majd az anyós, míg a vőlegény mellett előbb az ifjú feleség édesanyja majd édesapja kap helyet. Mellettük ülhetnek a tanúk, a testvérek, a nagyszülők, a közelebbi rokonok, legkedvesebb barátok, stb.
Bárhogyan is döntünk, tegyünk legjobb tudásunk és belátásunk szerint, és bár nagyon fontos, hogy vendégeink jól érezzék magukat, a legfontosabb, hogy a várva várt napon a mi örömünk felhőtlen legyen.

 


Ültető-kártyát természetesen minden vendégnek készíttetnünk kell, két személy esetleg osztozhat egy menükártyán, melyen a szervírozási sorrendben feltüntetett ételek mellett a hosszú- és röviditalokat is felsorolhatjuk.
Az ültető-kártya feliratozása lehet nyomtatott vagy kézzel írott, a menükártyával azonos díszítésű vagy attól eltérő mintájú, az asztali dekorációval, az abrosszal harmonizáló vagy mindezektől független.

Képek forrása: Strictly Weddings, Pinterest.com