Esküvő külföldön

Sok jegyespár nem talál megfelelő helyet kis hazánkban az esküvő megtartásához. Főként Nekik szól jelen cikkünk, melyben elmondjuk miért érdemes külföldön kimondani azt a bizonyos szót, és milyen előkészületek szükségesek hozzá. Persze mint mindig, most is bemutatjuk az érem másik oldalát is.

A házasságkötés törvényi feltételei minden országban eltérőek. A kiválasztott ország konzulátusánál kaphattok bővebb tájékoztatást a szükséges előkészületekről. Azt viszont jobb, ha az elején tisztázzuk, hogy a magyarok diplomáciai vagy konzuli képviseletén házasság nem köthető. Szintén nagyon fontos, hogy a külföldön kötött házasságot itthon is anyakönyvezni kell.
 

Az anyakönyvezési kérelem előterjesztéséhez szükséges dokumentumok:

 • dokumentum, melyben nyilatkoztok a házassági névviselésről, illetve a születendő gyermekek születési családi nevéről is. Itt tudjátok letölteni.
 • a magyar állampolgárságotokat igazoló irat másolata (ez vagy érvényes magyar útlevél vagy személyazonosító igazolvány, esetleg honosítási okirat. De lehet egy évnél nem régebben kiállított állampolgársági bizonyítvány is.)
 • a házastárs érvényes személyazonosító igazolványának vagy érvényes útlevelének másolata
 • magyar állampolgár házastárs születési anyakönyvi kivonatának másolata
 • eredeti külföldi házassági anyakönyvi kivonat, hiteles magyar nyelvű fordítással és szükség esetén megfelelő hitelesítéssel ellátva
 • házasságkötés előtti családi állapot igazolása (jogerős bontóítélet, amennyiben elvált, halotti anyakönyvi kivonat, amennyiben özvegy)

Forrás: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/hazassag-valas
 

 

Mielőtt megnéznénk, hogy mely országokban milyen feltételekhez kötött az eskütétel, megjegyeznénk, hogy a külföldön bejegyzett házasság honosítása további költségekkel jár. Nem is beszélve arról, hogy az utazási és szállási költségek nagy részét is Nektek kell állni, hiszen nem várhatjátok el a rokonoktól, hogy mindenki vegyen magának repülőjegyet, fizesse a szállodát, stb. Nem is beszélve az idősebb, kevésbé flexibilis szeretteitekről. Minden körülményt vegyetek figyelembe, és azután döntsetek.
 

 

Ha pedig megvan az elhatározás nézzünk néhány konkrét országot, ahová gyakran utaznak házasodni tőlünk. Itt van mindjárt az USA, a lehetőségek országa. A Niagara vízesésnél is kimondhatod az igent, több információt egy korábbi cikkünkben, itt találsz. Ha inkább mégis délre húz a szívetek, Görögország több szempontból is ideális lehet számotokra. Először is viszonylag közel van: utazás megoldható repülővel, autóval vagy akár busszal is. Ez utóbbi azért is jó választás, mert olcsóbb és a násznép már az úton is beszélgethet, ismerkedhet. Az esküvő költségei is viszonylag elfogadhatóak, a tenger meleg, a klíma kellemes.
 

 

Szükséges dokumentumok, ha Görögországban esküdnétek:

 • Születési anyakönyvi kivonat, 6 hónapnál nem régebbi, három nyelvű.
 • Utazástól számított legalább 6 hónapig érvényes útlevél.
 • Tanúsítvány (családi állapot igazolása, és ennek a hiteles fordítása).
 • Amennyiben valamelyik fél már elvált, özvegy, vagy nevet változtatott, ennek hivatalos igazolása és ennek hiteles fordítása angolra vagy franciára.


Róma az örök város! Remek esküvői helyszín inspirációkat találsz a galériában!

 

 


A legenda szerint Ciprus partjainál emelkedett ki a tenger habjaiból Aphrodite, a szerelem istennője, ezért joggal nevezik Ciprust a szerelem szigetének. Csodás mediterrán éghajlatú térség, hófehér homokkal és kedves helyiekkel. A polgári esküvőn belül többféle megoldás lehetséges. A legáltalánosabb itt is a városházán tartandó esküvő, amit egy szépen feldíszített teremben tartanak, ez van a legkedvezőbb áron. Drágább már a városháza által kijelölt tengerparti helyszín, aminek (mivel közterületen van) borsosabb az ára, de pár méterre van a gyönyörű tengertől. Ezen kívül járható út az is, ha egy engedéllyel rendelkező négy-ötcsillagos szálloda úgynevezett gazebo sátrában házasodtok össze, ahol a pezsgő, a torta, a bevonuló zene és a díszítés is ajándék.

 

Szükséges dokumentumok ciprusi esküvőhöz:

 • Érkezés után még legalább 6 hónapig érvényes útlevél.
 • Születési anyakönyvi kivonat.
 • A hazai közigazgatási hivatal igazolása arról, hogy házasságkötéseteknek törvényes akadálya nincs (angol nyelvű hiteles fordításban).
 • Apostil pecsét.


Maradjunk a Földközi-tengeren, hiszen itt van Nekünk még Málta, mely szintén könnyedén elérhető akár kocsival, akár repülővel. Polgári esküvőt a városháza épületében lehet tartani, de lehetőség van kastélyban, villában is kimondani az igent. Ezt természetesen jó előre kell jelezni. Jó hír, hogy megoldható az egyházi esküvő is, melyet vagy felszentelt és a Vatikán által jóváhagyott templomban lehet tartani, vagy olyan kápolnában, amely erre alkalmas és a kiválasztott pap is elfogadja.
 

 

Ha Európától messzebbre mennétek, nézzétek meg alábbi cikkeinket, melyekben szintén külföldi esküvői helyszínekkel foglalkozunk:

 

 

A külföldi esküvő megszervezése és ügyintézése nem egyszerű feladat...és talán pont ez a szép az esküvőkben: az izgalom, a szervezés, és végül a nagy beteljesülés. Ha a külföldi esküvő túl nagy falat Nektek, akkor sem kell lemondanotok a gyönyörű tájakról és a romantikus helyszínekről. Szervezzetek fogadalommegújítást kerek évfordulókra, így mindig máshol ünnepelhettek, édes kettesben.

Képek forrása: Pinterest.com