Esküvő külső helyszínen tartott szertartások

A különleges esküvőre vágyókban gyorsan megfogalmazódik a kérdés, hogy milyen lehetőségeik vannak, ha nem a megszokott helyszíneken, azaz a polgármesteri hivatalban és a templomban szeretnének házasságot kötni?

A polgári esküvő esetében könnyebb a dolguk: Ebben az esetben a választott álomhelyszín területileg illetékes anyakönyvvezetőjével kell felvenni a kapcsolatot és vele egyeztetni a részletekről. Bár nem mindenhol lelkesednek az extra ötletekért, igazából minden anyakönyvvezetőnek megvan arra a lehetősége, hogy a polgármesteri hivatalon kívül is levezesse a házasságkötési ceremóniát.
 


Ilyenkor az a lényeg, hogy az ifjú pár által kiválasztott különleges helyszín az anyakönyvvezető illetékességi területére essen, ami lehet község, város vagy éppen kerület. További fontos szempont, hogy a helyszín egyértelműen beazonosítható és a házassági anyakönyvben feljegyezhető legyen. A helyszín beazonosításhoz a címen és házszámon kívül alkalmas a címmel nem rendelkező terület helyrajzi száma vagy éppen a Dunán az adott folyamkilométer. Tehát pl. ha hajón szeretnétek az esküvőt megtartani a szertartás közben a hajónak állnia kell, mert ha "átúszik" egyik kerületből a másikba, nem lesz érvényes a házasság. Még valami: A külső helyszínen tartott szertartás a hivatalban tartott, hivatali eljáráshoz igazodik, a szertartás menetében és időrend beosztásában is, azaz pl. éjszakai esküvőt nem tervezhetünk ebben az esetben. 
 

 

Másik megoldás, amikor szertatásvezető szolgáltatását vesszük igénybe. Ebben az esetben a polgári házasságkötésre még a hivatalosan meghirdetett esküvő dátuma előtt kerül sor, bármelyik hétköznapi napon, két tanúval, ebben az esetben nincs költsége a házasságkötésnek, terembérlet, stb.  Ilyenkor az esküvő hivatalos napján, a hagyományos módon lezajló esküvői ceremóniával a már megkötött házasság megerősítésére kerül sor, amire külön házassági emlékkönyv nevű hivatalos könyv is létezik. Így előkészítve az eseményeket a különleges helyszínre tervezett esküvőn a család, a násznép látványként és szertartásként egyedi személyre szabott élményt kap, mint amit egy ilyen jellegű esküvőtől elvárni szokás.  A költségeket tekintve jelentős különbség Budapest egyes kerületeiben és a nagyobb városokban tartott esküvői szertartás esetében van, a között, hogy az anyakönyvvezetőt hívjuk ki vagy szertartásvezetőt bízunk meg, szinte minden esetben a szertartásvezetéssel kedvezőbben jövünk ki a kötségvetésben, mindamellett, hogy teljesen egyedi ceremóniát kapunk, egy különleges élményt
 


Egyházi esküvő esetében nehezebb a dolga a különleges, nem szokásos templomi helyszínre vágyóknak, hiszen római katolikus esketést nem is lehet máshol celebrálni, mint felszentelt helyen. Bár ebben az esetben is megvan a lehetősége annak, hogy különleges helyszínt találjanak a fiatalok, például egy eldugott romantikus kis kápolnát.
 


Külső helyszínek esetében a tapasztalatok szerint az evangélikus és református plébániák a legrugalmasabbak, bár minden esetben egyedi elbírálás alá esik, hogy az adott plébánia papja hajlandó-e külső helyszínen is celebrálni az esküvőt. Ha nem sikerül olyan plébániát találni, ahol nyitottan állnak különleges helyszínre vonatkozó kívánságokhoz, érdemes mások tapasztalatainak is utánakérdezni vagy profi rendezvényszervező iroda segítségét kérni, ahol már sikeresen oldottak meg hasonló kihívásokat.

Nézz meg néhány külső esküvői helyszínt inspirációként

Képek forrása: Strictly Weddings, Pinterest.com