Esküvői helyszín típusok

Megkérték a kezed és máris azon töröd a fejed mikor és hol legyen a nagy nap? Nem vagy egyedül. Épphogy feleszmélsz az eljegyzési mámorból, máris újabb dilemmában találod magad.

Hisz ott a karikagyűrű az ujjadon, barátnők, család és hozzátartozók sora faggatózik. Minden olyan sürgetőnek tűnik...

Milyen típusú helyszínek léteznek és ahhoz milyen dekoráció illik? Most eláruljuk neked, hogy könnyebb legyen a választás.

Saját otthon, kert vagy hétvégi ház

Legbarátságosabb környezetnek talán ez tűnik elsőre. Meghitt, emlékekkel teli, bensőséges hely ez, ahová tényleg megválogatjuk kit is engedünk be. Aztán persze ha belegondolunk, hogy vajon alkalmas-e 30-40 fő kényelmes kiszolgálására, rögtön elkap minket a fejfájás. A gondosan ápolt kert, ahová valószínüleg sátrat kell állítani és a fűnek tuti annyi, a tánctér ami nem tud olyan helyre kerülni, hogy a zene ne zavarjon egyetlen szomszédot se, a parkolási és tisztálkodási lehetőségekről korlátairól nem is beszélve.

A kitelepülő konyhának is helyet kell adni, hacsak be nem érjük egy tűzrakó hellyel ahol Nagypapi főzi a marhapörit nekünk. Számolnunk kell az étkezéshez asztalokkal, székekkel, ami igencsak nagy teret igényel. Biztos, hogy nagy átalakításokkal kell számolni ahhoz, hogy alkalmassá tedd a szerelmi fészket vagy családi házat egy ilyen méretű vendéglátásra. Tehát érdemes végiggondolni, megéri-e. Dekoráció szempontjából viszont használhatjátok az otthon fellelhető lakásdekort, tárgyakat, emlékeket, fotókat stb. Ezek így nem kerülnek plusz költségbe.

 

 

Étterem, vendéglő, csárda, borház, pincészet, söröző, kávéház, hajó

Ezek azok a helyszínek amelyek kimondottan a bensőséges, baráti vendéglátásról szólnak. Felkészültek mind hideg és melegkonyhás étkeztetésre. Bőséges választékkal, ünnepi menüvel rendelkeznek. Biztosítanak vendégfogadó, vendégváró helyszínt, vacsora helyszínt és táncteret is. Általában valamilyen kültérrel is rendelkeznek amelyet szintén a vendégek rendelkezésére bocsájtanak.

Ezek a külterek követik az étterem stílusát, színvilágát vagy ha tájjelegű helyről beszélünk akkor elemeiben fellelhető a helyi specialitás. Pl. pincészet esetében biztosítanak külső sétányokat a szőlőlugasban akár fotózásra, akár csak egy kellemes kültéri szusszanásra, borkóstolásra.

Vagy pl. lovascsárdában lehetőség van egy lovasbemutató megtekintésére, amely a vendégek szórakoztatását tudja biztosítani, amíg mondjuk a pár kreatív fotózáson van.

 

 

Egy kávéház pedig egyedülálló süteménykínálatával is belophatja magát a vendégek szívébe. Egy hajó különleges adottságairól nem is beszélve. Micsoda élmény lenne a násznépnek a kellemes hajókázás egy forró nyári estén?

Mivel elég sokféle stílusú és színvilágú vendéglátó egység tartozik ide, így dekoráció szemszögéből nézve a lehetőségek talán ebben a kategóriában a legszerteágazóbbak. Mindig maradjuk hűek a hely jellegéhez és milliőjéhez, így alkotva harmonikus összhatást. Ha jól választasz az éttermek közül a legköltséghatékonyabb megoldást kapjátok végül. Nem minden étterem rendelkezik ceremónia helyszínnel is. Ezt feltétlenül meg kell érdeklődni.

A tendencia azt mutatja, hogy egyre több hely próbál előnyt kovácsolni abból, hogy a helyi önkormányzattal karöltve biztosítják a ceremónia helyszínét is az anyakönyvvezető helyi kiszállásával. Ezzel is megkönnyítve az ifjú pár helyzetét a helyszínek közötti utaztatások kiiktatásával. Hisz ki ne akarna egy helyen mindent gyorsan, gördülékenyen lebonyolítani, biztos személyzetet tudva maga mögött.

 

 

Szálloda

Na erre mondom én, hogy "all in". Minden benne van. Minden lehetséges. Általában több teremmel, több helyszínnel is rendelkeznek, amelyeket a vendégsereg méretéhez tudnak igazítani. Egyúttal szálláshelyet is biztosít, illetve a ceremóniák lebonyolításában is otthontadnak. Hangszigetelt falakkal rendelkezik, hogy ne zavarjátok a többi vendéget. Minden előnyével annak,hogy akkor hagyod el a termet és akkor térsz vissza a szobádból amikor jólesik.

Megbízhatunk a szálloda minősítésében, a csillagjaiban, nyugodtak lehetünk affelől, hogy kvalifikált beszállítókkal dolgoznak. Mindent egy helyen, redezvényszervező kolléga segítségével könnyedén intézhetsz.

 

 

A magas létszám miatt az ifjú párok hajlamosak inkább sátras megoldás mellett dönteni. Ahelyett, hogy egy felszereltség és design szempontájól egyedülálló helyet is választhatnának maguknak. A több százezer Ft-os sátor bérleti árából, amit természetesen megintcsak több százezer Ft dekor költség követ bizony futna egy elegánsabb hotel báltermére is.

Szóval nem a legolcsóbb megoldásnak tűnik elsőre. De ha belegondolsz milyen hátteret kapsz tőlük, elgondolkodtató. Magas színvonalú belső enteriőr vár Benneteket egy szállodában, így már csak kiegészítő dekort kell kitalálni a vendégasztalokra.

 

 

Kastély, Kúria

Stílusában, színvilágában biztos, hogy valami egyedülállót képvisel. Míg a kastély uralkodói székhelyül szolgált anno, addig a kúria a főúri kényelmet biztosította vidéken. Bármelyiket is választod, biztos, hogy a hercegnőnek fogod érezni magad egy ilyen környezetben. Díszítettségében egyedülálló, termei a történelmet idézik.

Hatalmas belső terek, ablakok, titkos ajtók és zugok, amelyek kiváló fotótémát adnak az ifjú párnak. Általában ősfás park is tartozik hozzá, ahol külső polgári ceremónia rendezhető. Sok helyen megmaradt a kastélyhoz, kúriához tartozó kis kápolna is, ahol ha szerencsénk van még egyházi szertartást is vezetnek az jegyespár kérésére.

 

 

 

 

Az előkelő színvilág, a grandiózus tér viszont egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem kell rajta már semmit sem díszíteni. Gondoljunk csak bele, ki látott már barokk stílusjegyű palotát dús virágdíszítés nélkül? Nem minden hely rendelkezik saját konyhával, ilyen esetben kitelepülő catering szolgáltató biztosítja a násznép ellátását. Szálláslehetőséget korlátozott számban tudnak biztosítani.

 

 

Múzeumok, művészeti intézmények, galériák

Akik valamilyen különlegességet keresnek, vonzódnak valamilyen művészeti tevékenységhez vagy épp ő maguk is művészek, nem kérdés, hogy ezt a kategóriát ajánljuk. Sajnos az egyik legköltségesebb dolog, amellett, hogy általában szigorú szabályok betartása mellett tartható egy ilyen helyen a menyegző. Gondoljuk csak bele a műemlékvédelmi pontokba, a tűzvédelmi szabályzatba, zaj és fényvédelembe... és sok-sok más kritérium is lehet még. Ezekről feltétlenül tájékoztatást kell kérni előre. Egy-egy ilyen hely általában fix, szerződött catering szolgáltatóval rendelkezik, aki rendezvény esetén kitelepül. A művészeti irányzat, a termek támája is önmagában az esküvő tematikáját is biztosítja a dekorációhoz.

 

 

Szabadtér

Közterületekről, parkokról, erdőkről, erdészházakról, mezőkről kell most szót ejtsünk. A világ szeme elől elbújni vágyó fiataloknak ajánljuk ezt, akik a természet lágy ölén, meghitt környezetet keresnek.

Tipp: Külső esküvői helyszínt terveztek? Olvasd el erre vonatkozó cikkünket is, amelyben tippekkel és tanácsokkal segítünk a tökéletes helyszín kiválasztásában! Kattints a linkre itt!

Bármennyire is egyszerűnek, bohémnak vagy őrült jó ötletnek tűnik elsőre, azért meg kell mondani, hogy az egyik legnagyobb fába vágja az a fejszéjét aki ilyet szeretne. Nem kis feladat megtalálni a közterület tulajdonosát, fentartóját, kikérni az esetleges engedélyeket és lebonyolítani az összes szolgáltatóval a helyi kitelepülést, kiszállítást stb. Egy menedékházra, pajtára vagy sátorra itt szükségetek lesz, ha esetleg esne vagy tűzne a nap nagyon, amelynek persze költségvonzata is van. Tisztálkodási helyeket is biztosítani kell a vendéglátáshoz szükséges bútorzattal együtt! Még akkor is, ha mindenki csak egy kockás pléden fog pihengélni és fogyasztani. A tálalást meg kell oldani ízlésesen, higiénikusan.

 

 

 

 

Belterület esetén számolni kell a megengedett zajszinttel, vagy épp alkalmazkodni kell egy park nyitvatartásához. Szóval ezeregy kérdés merülhet fel, amellyel kalkulálni kell. Bármennyire is rugalmasnak érzed magad egy ilyen tipusú helyszín adta nomád körülményekhez, a vendégek sora ennél általában nagyobb kényelemre számít. Mindezek ellenére a lehetőségek tárházát adja, hogy egy tökéletes bohém stílusú esküvőt hozzatok ki belőle.

írta: NYÁRI WANDA virágkötő - FLORA ESSZENCIA ESKÜVŐI DEKORÁCIÓ
inspirációs fotók: Pinterest.com / Style Me Pretty


Telefon: +36 20 437 4993
Weboldal: www.floraesszencia.hu
Blog: www.floraesszencia.blogspot.com
E-mail: floraesszencia@hotmail.com
Kreatív műhely: 2339, Majosháza, Széchenyi-sétány 49.
Nyitva tartás: időpont egyeztetés, bejelentkezés szükséges!