Különleges esküvői helyszín - Kastélyok

Bizonyos elméletek szerint az ember elméjébe bele vannak kódolva őseinknek az emlékei. Ez okozza például a deja vu érzést is. Vajon ez történik akkor is, amikor egy kastélyban felrémlenek előttünk az évszázadokkal korábban élt hölgyek hosszú ruhás alakjai, amint végigsétálnak a míves folyosókon? Vagy ez csak a képzelet játéka?

Gondolatok ezrei jutnak ilyenkor eszünkbe, így akár az egyik híres mondásunk is: „itt még a falnak is füle van”. Vajon mikről mesélnének a kastélyok, várak falai, ha „beszélni tudnának”? Csodás bálok, fantasztikus vacsorák, intrikák és csábítások, viszályok és ármányok, pompás királyi esküvők történeteiről?

Családi titkokról és festmények mögötti folyosókon történt titkos találkozókról? Ezek a dolgok villanhatnak fel előttünk, ha ott állunk egy monumentális épület oldalán és kezünket végigsimítjuk a hosszú éveket átélt falakon. Az ember szinte eleped a válaszért, de mivel nem kaphatja meg, így a fantáziájához fordul segítségért.
 

Kép forrása: www.cntraveler.com


Ezek a csodálatos, nagy múltú helyszínek azonban nem csak a turistáknak és érdeklődőknek kedvelt színhelyei, hanem pont a különleges hangulatuk miatt számos pár választja őket esküvőjük helyszíneként is. Csodálatos díszletként szolgálhatnak a szép termeikkel és az őket körbeölelő pompás kertjeikkel (ami ráadásul kiváló fotózási helyszín is). Gondoljunk csak bele!

Az embert akarva-akaratlanul elragadja a régi korok hangulata. Hiszen amikor a násznép összegyűlik a több méter hosszú, virágokkal és gyertyákkal feldíszített asztal körül, egy csapásra mintha a tizennyolcadik századba kerülnénk! Egy kis élőzene és máris szinte megvan minden, ami egy mesebeli esküvőhöz kellhet.

Nem kerülhető el a kérdés, hogy az esküvő jogi viszonylatai ilyenkor milyen módon történnek? Magyarországon elsősorban a polgári szertartást ismerik el jogilag, így az anyakönyvvezetővel kell megbeszélni a részleteket. A legegyszerűbb megoldás, ha a polgári szertartásra az esküvő hivatalos napja előtt kerül sor, ahova csak a pár és a tanúk hivatalosak.

A galériakép limkjére kattintva tudj meg erről a csodálatosan szép és romantikus helyszínről még többet!


Amikor eljön a menyegző napja, az akkor köttetet nász egy megerősítő szertartás keretében jön létre, szertartásvezetéssel, mely még inkább hozzáad egyedisége, különlegessége, eleganciája miatt a "Nagy nap" varázsához. Arról nem is beszélve, amikor a meghívottak között külföldről érkezett idegen anyanyelvű vendégeink, nagybácsi, nagypapa, nagymama számára is érthető a szertartás, mivel több nyelven is vezethető. Így számukra is egy örök emlék marad a kisunoka menyegzőjének egyik fontos mozzanata. Emellett sok kötött dologtól is mentesülünk, amely az anyakönyvezetővel kötetett külső helyszínen, kastélyban másképp működik, hiszen nem térnek el sok szabálytól és árban is jelentősen többe kerülhet.
 

Kép forrása: www.stylemepretty.com

Ha azonban úgy döntünk, hogy szeretnénk egy napra, egy eseményhez kötni az esküvőnket, akkor ügyelnünk kell arra, hogy az általunk kiválasztott anyakönyvvezető illetékes területén nézzük ki a helyszínt. A helyszínnek egyértelműen beazonosíthatónak kell lennie – ha nem köthető hozzá cím és házszám, akkor az azonosításhoz elegendő a helyszín földrajzi száma vagy a Dunán az adott folyami kilométer.

Egyházi szertartásnál bonyolultabb az eljárás, mivel a katolikus egyház csak a felszentelt helyen köttetett esküvőt ismeri el. Bár a pár és az általuk kiválasztott eskető pappal közösen bizonyára találnak valamilyen megoldást. Érdemes esküvőszervező, vagy rendezvényiroda véleményét kikérni, akik bizonyára már sok hasonló helyzetet sikeresen megoldottak.

Az esküvői helyszín kiválasztásával kezdődik el az esküvő szervezése, így kiemelten fontos szerepe van, mivel annak stílusa határozza meg esküvőnk stílusát is. Éppen ezért, hogy segítsük a választást, a következő részekben bemutatunk további helyszínválasztási lehetőségeket, szabadtéri és extrém esküvői helyszíneket is.

Képek forrása: Strictly Weddings, Pinterest.com