Menyasszonyi csokorformák

A virágok hatással vannak az emberekre. Attól függően, hogy milyen virágokat választunk esküvőnkre, pusztán a színeikkel, kompozíciójukkal megteremthetjük a csodás romantikus hangulatot, sugallhatjuk az üde és friss tavasz eljövetelét is, előidézhetünk játékosságot és vidámságot, és természetesen lehet menyegzőnknek a témája hihetetlenül extrém vagy visszafogottan elegáns is.


Azonban vigyáznunk kell, mert amilyen könnyedén elérhetjük a kívánt összhangot olyan könnyedén túlzásokba is eshetünk. A túl sok intenzív szín (és persze illat) használata fullasztóvá válhat, a túlzott visszafogottság, pedig sápadtságot, ernyedtséget eredményezhet. Ilyen esetekben érdemes tanácsért fordulni egy esküvőszervezőhöz, szakemberhez.

Az esküvői virágköltemények terén az egyértelmű csúcspont a menyasszonyi csokor. Az ifjú ara ezzel a kezében járul az oltár elé, ezzel vonul ki a templomból vagy anyakönyvi hivatalból, mint újdonsült feleség, és ezt dobja be a hajadon lányok közé az esküvő végén, mintegy továbbörökítve a szerelmet és jó sorsot a szerencsés elkapónak. Ígyhát nem is csoda, hogy különféle kreatív, sőt olykor egész meglepő stílusok alakulnak ki a menyasszonyi csokrok világában is.

Formájukat tekintve igazán színes a paletta. Elsőnek említeném a több fantázia névvel illetett, finoman lehulló, lágyan kézre omló, hagyományos „vízesés” „zuhatag” vagy „lépcsőzetes” formájú csokrot. Két típusa van: az egyik hosszúkásabb, míg a másik inkább kerek alakú. Nagy-Britannia gyönyörű hercegnője, Diana is hasonló virágesővel büszkélkedhetett esküvője napján. A kisebb, modernebb típust „könnycsepp” csokornak hívják.
 

zuhatag csokor


A legnagyobb népszerűségnek örvendő forma vitathatatlanul a kerek alakú csokor. Könnyen kezelhető, modern stílusú, rendezett hatású, és szinte bármilyen virágból meg lehet kötni (míg a vízesés formához hosszú szárú virágok kellenek). Ráadásul még az apró, finom, nem hivalkodó külseje miatt határtalanul nőies is! Ezen csokortípuson belül is két verzió közül dönthetünk: választhatjuk a lazább szerkezetű, természetes hatású „bokrétát” vagy a formálisabb, szerkezetében merevebb, letisztultabb, elegánsabb virágköteget is. Kis mérete miatt azonban érdemes visszafogottabb, szolidabb menyasszonyi ruhához választani, mert egy nagyobb abroncsos ruha mellett eltörpül. Extrémebb változata az úgy nevezett „csók labda”, ami egy csuklóról szalagon lógó, gömb alakú csokor, ami a koszorúslányok szettjéhez is tökéletes. A drágább típusa, pedig a „kompozit” avagy „társított” virágcsokor, ami pusztán szirmokból áll. Ezek úgy vannak rafináltan egymáshoz drótozva, hogy egy komplett virágot formáznak.

 

kerek csokor


A klasszikus vonalnál maradva nem hagyhatjuk ki a „kézzel kötött” csokrot sem. Az egymás mellett lazán elrendezett virágok hihetetlen egyszerűséget, szépséget, és frissességet tükröznek. A csokor mindössze a virágokból és egy szalagból áll, amit a szárak köré tekerve rögzítjük a kompozíciót. Semmi drót, semmi huzal, csak természetesség – mintha csak a kertben szedtük volna. Ennél a csokornál is lényeges szempont, hogy hosszú szárú virágokból legyen összeállítva, így nem véletlen, hogy a kála, a liliom, az orchidea, rózsa és szarkaláb virágok a legnépszerűbb elemei a csokortípusnak. A virágoktól függően foghatjuk a kezünkben, de mivel a hosszabb szárúak egy elegáns, karcsú kévébe is köthetőek, vihetjük a karunkon is. Az 1900-as években egy díjátadón hasonló formájú csokrot adtak át Sarah Bernhardt színésznőnek, így akkoriban Bernhardt csokorként, később, pedig „bemutató csokorként” is emlegették.

 


A balerina csokor különösen az 1940-as években volt divat, ugyanis a II. világháború idején szűkös választékú, és igencsak kevés mennyiségű virág állt rendelkezésre. A kicsi, kör alakú, alig pár szálból álló virágkompozíciót tüll illetve bármilyen más háló vagy csipkeszerű anyag veszi körbe – akárcsak a névadó táncosnőket a tütü szoknyáik. Az ehhez hasonló, kisebb virágcsokrokat fel lehet még dobni egy, az angol nyelvben „tussy-mussy”-ként emlegetett, virágtartó kehellyel is, ami könnyebbé teszi a csokor tartását, és egyedi külsőt kölcsönöz a bokrétának – nem vitás, tényleg vonzza a szemet!

 

Balerina csokor A „tussy-mussy”


A rendkívüli és egyedi irányzathoz vonzódók is kedvükre megbotránkoztathatják a násznépet különleges csokraikkal. Mindjárt itt is van a „jogar csokor”, ami rögtön kivívja az egybegyűltek megdöbbenését. A csokor szára felettébb hosszúra nyúlik, amit tetszés szerint színes szalagok, díszek kötnek össze. Formáját tekintve a már említett jogarhoz, vagy varázspálcához lehet hasonlítani – lényeg, hogy az Erő a menyasszonnyal van!

 

jogar csokor


Létezik még a vízesés csokor extrém változata is, amit a hosszú, végén elkeskenyedő, lehajló oldalai miatt „holdsarló csokornak” kereszteltek el az esküvői világban. Azonos formájú, ám különböző típusú virágokból (leggyakrabban orchideákból) áll. A jogar csokorhoz hasonlóan hosszú szárukat dróttal és szalaggal körbetekerik, feldíszítik, így a menyasszony könnyebben tudja tartani a csokrot. Ez a nem mindennapi virágköltemény különleges és egyedi módon hangsúlyozza a menyasszony személyiségét.

Menyasszonyi csokorformák:

Az extrém menyasszonyi csokrok talán egyik legextrémebbike ez a legyező alakú csokor. A dolog lényege, hogy a virágokat egy (általában csipkés) legyezőhöz erősítik, és végül szalagokkal díszítik a kompozíciót. Különösen a régi típusú, vintage esküvőknek a kedvelt elemei. Meleg időben csak óvatosan bánjunk a legyezéssel!
 

legyező alakú csokor


A legyezőn kívül be lehet tűzni virágokat, például muffba is. Ez a megoldás felettébb előnyös egy téli, szabadtéri esküvőnél, ahol az ara úgy viheti a csokrot, hogy közben melengeti a kezét. A templomi esküvőknél, pedig az imakönyvet is beleépíthetjük a kompozícióba – kívülről fel is díszíthetjük, de bele is lehet csempészni a virágok közé, így nem kell külön vinnünk magunkkal.

 


muff csokor


A különböző stúdiókban napról napra születnek az egyre kreatívabb, egyre egyedibb és egyre fantáziadúsabb ötletek a menyasszonyi csokrok formáival, virágaival, díszeivel kapcsolatban. Hiszen amit itt bemutattunk az még csak a forma. A csokrot ezer és egy agyafúrt, ötletes módon lehet díszíteni, ékszerekkel, csipkével, tüllel, üveg- vagy kristálygyöngyökkel, szalagokkal, csillámporral, festéssel, tollakkal… Tovább is van, mondjam még?

 

ékszer csokor

Ha még többet akarsz tudni a csokorformákról >>

Tudd meg melyik csokorforma illik Hozzád >>

Képek forrása: pinterest.com