Vőfély vagy ceremóniamester, melyiket és mi alapján válasszak?

Egy esküvő lebonyolítása nem kis feladat. A jegyespárt így a profi segítség mellett számos közeli barát és rokon veszi körbe, akik mind ellátnak egy vagy több feladatot, hogy a nagy napon minden tökéletes legyen. No de ki az, aki mindezt megszervezi? Ki az, aki összefogja az esküvő szereplőit és irányítja az eseményeket az esküvőn? Nem más, mint a vőfély, avagy más néven a ceremóniamester!

A vőfély - azaz „a vőlegény felebarátja” - régen a vőlegény egyik közeli rokona, barátja volt, manapság azonban már lehet hivatalos vőfélyeket is kérni az esküvőre. Szerepét két szóval lehetne igazán leírni: szórakoztat és irányít. A hagyományok szerint ő búcsúztatja el a vőlegényt, majd a násznéppel karöltve ő kéri ki a menyasszonyt a szülői házból. Mindezt vicces rigmusokban, versikékben szavalva, teletűzdelve jókívánságokkal. Mára azonban egyre gyakoribbak az „egyhelyszínes” esküvők. Ilyenkor a kikérés és búcsúztatás egy helyen, a választott vendéglőben, étteremben történik.
 

 

Klasszikus vőfély
 

A polgári és templomi szertartások utáni a fogadáson vicces játékokat talál ki, és a vacsora közben is mulattatja az egybegyűlteket tréfás mondókákkal, szófüzérekkel. A tradíció szerint öltözékének elengedhetetlen kellékei a bokrétás kalap és a szalagokkal díszített vőfélybot, és csak nőtlen legény lehetett vőfély. Mára azonban nem csak hogy nem kérdés a nőtlenség, de az sem kritérium, hogy férfi legyen az illető. Abban az esetben, ha nő tölti be a szerepet, akkor „nőfélynek” hívják.
 

„Adjon, Isten jó napot, piros egészséget,
Tele kamrát, sok magot, örök békességet.
Vőfélynek is adassék meg, amit kérni kíván,
Úgy tudom, akad még itt egy csinos széplány.
Őt kéri a násznéptől szerény vőfélységem,
Várja a vőlegény, az Ő részére kérem.
Én csak elkísérném a templom kapujáig,
Onnan meg vezesse a vőlegény az oltárig.
Készítsék, hát elő gyönyörű fehére,
Mirtusszal éket, gyöngysorokat a fejére.
Adjon, Isten örök békességet,
Adjanak egy széparcú hajadont, most a vőlegénynek.
Legyen ez a nap szépségében jelkép,
föl hát a mennyegzőre, készüljön a násznép."

 

A vőfély modernebb verziója a ceremóniamester. Már a neve is elárulja, hogy kevésbé a násznép szórakoztatásáért, mint inkább az események levezényléséért, a szereplők és vendégek irányításáért felelős, így általában szakember tölti be ezt a szerepet. Mind a vőfély, mind a ceremóniamester főbb feladatai közé tartozik a fotós, a videós, a zenészek, a pincérek és egyéb szolgáltatók irányítása, illetve az egybegyűltek terelése és informálása az asztalfoglalásnál, a helyszínek közötti menetnél és az eseményeknél. Igazából a stílus az egyetlen különbség közöttük, de mára egyre gyakrabban mosódik össze a kettő. A ceremóniamester hivatalosabb, kevésbé régimódi. A népies rigmusok és népviselet helyett természetesebb hangvételben szórakoztat, elegáns öltözékben fogadja a vendégeket, és más az általa kitalált játékoknak is a hangulata (pl.: lufitánc, újságtánc, legidősebb pár tánca, rizsszedés stb.). Tudj meg még többet a ceremóniamesterről és feladatáról >>>

 

Nőfély
 

Bármelyiket is válasszuk esküvőnkre, mindenképpen döntsünk körültekinthetően, mert egy rosszul megválasztott személy tönkreteheti menyegzőnk napját. Fontos a szimpátia, az, hogy közös hullámhosszon legyünk, így érdemes a felkérés előtt beiktatni egy-két személyes találkozót is, illetve kérni szeretteink véleményét, esetleg esküvőszervező segítségét.

A vőfély, ceremóniamester feladatai:

 • a vendégek fogadása
 • vőlegény búcsúztatása
 • menyasszony kikérése és elbúcsúztatása
 • menyasszonyi csokor átadása és a bokréta kitűzése, menyasszony szalagot köt a vőfélybotra
 • ebéd levezetése
 • a vendégek összetartása a polgári szertartásra menet
 • násznép átvezetése a templomi esküvőre, leültetése a templomban
 • időben érkezés
 • szertartások után a vendégek átvezetése az esküvői fogadás helyszínére
 • pohárköszöntők felvezetése
 • vacsora levezetése tréfás (olykor pajzán), mulattató versekkel, mondókákkal (étkezés előtti illetve fogások közti várakozás közben)
 • fotózás lebonyolítása (az ifjú páré, közös fotó a násznéppel)
 • táncok megszervezése és felkonferálása (nyitótánc, gyertyafénykeringő, örömszülőtánc, menyasszonyi tánc, újasszony köszöntő, menyecsketánc, stb.)
 • tortavágás felvezetése
 • játékok megszervezése és irányítása, jó hangulat biztosítása, násznép mulattatása (játékok: próbatételek a hangulat fokozására, cipőlopás, csomagkiváltás, bolondos levél felolvasás, bolond menyasszony, hasznos tanács, a vőfély tízparancsolata, a vőfély sereget gyűjt, lakodalmi vonat, stb.)
 • hajadonlányok összehozása a menyasszonyi csokor eldobására
 • nőtlen férfiak összehozása a harisnyakötő eldobására
 • menyasszony elrablásának megszervezése
 • hajnali étkezés bejelentése
 • elköszönő vers

 

Amit nem árt előre tisztázni a kedves vőféllyel, ceremóniamesterrel: hogyan irányítja az esküvő menetét. Milyen játékokat, szövegeket, poénokat dob be, hagyományos vagy városias esküvőt szeretnétek inkább, mi legyen az, ami előre eltervezett forgatókönyv alapján zajlik és mely része a lakodalomnak, amely spontán, ahol a vőfély, ceremónimester rögtönöz és meddig mehet el. Fontos, hogy a vőfély kellemes beszélgetőpartner legyen, hiszen ebből megítélhető mennyire fog tudni bánni a vendégekkel, jó házigazda lesz-e.

Képek forrása: Pinterest.com