Esküvői játékok, hagyományok és táncos vetélkedők

Szeretnéd feldobni az esküvődet egy izgalmas játékkal? Ismered a régi szokásokat? Nézzük, milyen tréfás, táncos játékokkal teheted érdekesebbé az estét, és milyen hagyományok léteznek, amelyek még ma is jelentőséggel bírnak!

Menyasszonyi csokor eldobása

A menyasszonyi csokor jelentése a boldogság. Fontos, hogy a menyasszony és a vőlegény is viseljen belőle, ezért alakult ki a kitűző viselete. A menyasszony az esküvői szertartás végén hátat fordít a násznép még hajadon lányainak és hátradobja a csokrát. Aki elkapja, az lesz a következő, aki férjhez megy a társaságból.

Harisnyakötő eldobása

A csokordobás férfi megfelelője. Az ifjú férj hátrahajítja az ara harisnyakötőjét a még nőtlen fiúknak. Így dől el, ki lesz a soron következő vőlegény.

Kisfiú az ölben

Sok helyen elterjedt, hogy az esküvői vacsora alatt a menyasszony ölébe egy kisfiút ültetnek, hogy a születendő gyermekek között mindenképpen legyen fiú, aki a család nevét továbbviszi.

Rizseső

Mikor az ifjú pár kijön a házasságkötő teremből, a násznép rizst szór rájuk. A rizs a termékenységet jelképezi. Természetesen Ázsiából származik ez a szokás.

Rózsaszirom-szórás

Az oltárhoz vezető utat a koszorúslányok vagy a virágszóró kislányok rózsaszirommal hintik tele. Ez szintén a termékenység jelképe.

Valami régi, új, kék és kölcsönkapott

Ez a szokás nagy múltra tekint vissza. Angliából származik, ezt a babonát szinte minden menyasszony ismeri. A menyasszonynak az esküvője napján viselnie kell valami régit (ez általában családi ékszer, vagy édesanya, nagymama régi fátyla; a menyasszony hajadonéletét szimbolizálja), valami újat (ez általában a menyasszonyi ruha, fehérnemű lehet; jelzi, hogy életében új fejezet kezdődik) és valami kölcsönkapottat (bármi lehet, amit család, barátok kölcsönöznek neki; a barátságot és a szerelmet jelképezi). Ezekre úgy kell vigyázni, mint a kölcsönkapott tárgyakra.

Menyasszonytánc

Éjfélkor a vőfély egy nagy fazekat tart a kezében, fakanállal üti, és közben kiabálja: Eladó a menyasszony! Ilyenkor a vendégek sorban táncolnak a menyasszonnyal, a táncért pedig pénzt dobnak a fazékba. Miután elfogytak a vendégek, a férj következik, ő általában a pénztárcáját dobja bele, elveszi a fazekat, ölbe kapja feleségét és kiszalad vele.

Koszorútánc

Az örömanya leveszi a menyasszony fejéről a fátylat, és egy lányok alkotta körbe viszi, ahol az annak a fejére teszi a fátylat, aki szerinte a leghamarabb fog férjhez menni.

A merőkanáltánc

A legénybúcsú egyik fénypontja a kanáltánc, amikor a vendégek fazekakkal és fedőkkel felszerelkezve, lármázva szaladgálnak az ifjú pár lakásában. Ennek a szokásnak is a gonosz szellemek elűzése volt eredetileg az értelme.

Lufiposta

A vacsora utáni mulatság látványos megnyitója. A játék során a vendégek képeslapokra nászajándékokat írnak fel az ifjú párnak. Természetesen jelképes ajándékokra kell gondolni, mint például az, hogy lemossák az autójukat, kivasalnak helyettük, meghívják őket egy vacsorára, vagy akár az, hogy ők veszik az első pelenkát. A képeslapokat előre meg kell címezni és fel kell bélyegezni. Fontos, hogy mindenki olvashatóan aláírja a sajátját. Ezután a lapokat gázzal töltött lufikra kötik és szélnek eresztik őket. Amelyik képeslap megérkezik az ifjú párhoz, annak ajándékát be lehet váltani a levél feladójánál.

Táncos műsorok is előtérbe kerülnek mostanában egy esküvőn. Ekkor ez lehet egy meglepetés a vőlegénytől, illetve menyasszonytól. Vagy akár a násznép lepi meg egy független műsorral az ifjúpárt, amit nem ők adnak elő.

Táncos vetélkedő

A pár részére lejátszanak zenei részleteket, és ezeket a pároknak fel kell ismerni. Amelyik fél felismeri, annak el is kell táncolnia valakivel.

Sorfaltánc

A skót tánchoz hasonlít: 10 férfi és 10 nő a résztvevő, egymással szemben állnak, egy folyosót alkotva! Elindul egy zenei válogatás, mókás zenékkel: rock and roll, cha-cha-cha, limbo, rock, kán-kán… A játék lényege, hogy mindig a sor végen álló pár beáll a folyosóra és végig megy benne úgy, hogy rögtönözve táncolnak benne, a sorfal közben tapsol, ha végig mentek, a következő pár jön és ez így megy a sor végéig.

Táncverseny

10 fiú 10 lány, a lányok összekarolják a kezüket és kán-kánt járnak, a fiúk ezután ugyanígy, csak kalinkát, majd a násznép sikítással dönt, kik voltak a jobbak, a csajok vagy a srácok.

Hintó mese

9 vendég kell a játékhoz. Feladatuk, amikor hallják a szerepkörüknek megfelelő elnevezésű kijelentést, akkor abban a pillanatban, feláll, leül. Ugye, milyen egyszerű játék?

Ami izgalmassá, és érdekessé teszi, az maga a mese, amiről a játék szól! Számos olyan nem várt fordulat van benne, ami megspékeli a játék hangulatát, és több olyan helyzetkomikum, amit felismerve, jó kommunikációs készség mellett, ki lehet aknázni.

Érdemes, a mesét papírról olvasni. Nem azért mert nem lehetne betanulni, hanem azért, mert rengeteg megszakítással, és közbeeső szünettel lehet számolni, amikor rövid reakció idővel tudunk helyzetkomikumokat kialakítani. S ez rettentően megnehezíti, a mese, pontos folytatását.

Izgalmat a játékosoknak, a kezükbe adott feles pohár védelme jelenti, hiszen ahányszor hibáznak, mindig egy feles bort kell inni. Olvasva ezeket a sorokat, s belegondolva, hogy egy felesnyi bort kell inni, nem tűnik ördöngösnek. De a játékban szereplő vendégek, már általában jó hangulatnak örvendenek, és legtöbb esetben, öröm jelentkezik arcukon, ha egy olyan eset adódik, amikor végre, már nem kell inniuk, bár az élet fintora, hogy utána, megelégedve teljesítményükkel, egyből hibáznak.

Gyümölcstánc

Egy nagyon egyszerű lakodalmi táncos játék. A násznép tagjai párokban táncolnak, oly módon, hogy a homlokukkal megpróbálnak megtartani egy almát vagy narancsot. Amelyik pár homloka közül kicsúszik a gyümölcs, az kiesik a játékból, így a végén egy páros lesz a győztes.

Seprűtánc

Ehhez a játékhoz egy seprűt vagy partvist szoktak használni. Szabálya nagyon egyszerű: párokban táncol a násznép, a seprűt pedig, ha megkapja egy pár, amilyen gyorsan csak tudja, át kell adnia egy másik táncoló párnak. Az a pár esik ki, akinél a seprű van, amikor a zene megáll. Így minden körben kiesik egy pár, és a végén egy győztes táncospár marad.

Újságpapír tánc

Minden párnak egy újságpapíron kell táncolnia, amit időről időre félbe kell hajtani. Egyre nehezebb, így táncolni, ha valaki lelép az újságról, akkor kiesik. A végén tehát egy pár győzedelmeskedik.

Hamupipőke játék

A hölgyek kölcsönadják egy cipőjüket, és ezeket a táncparkett közepén egy kupacban összegyűjtjük. Ezután az urak mindegyike kiválaszt egy cipőt és megkeresi a hozzá tartozó hölgyet, akivel táncol egyet.

És, ha már úgyis párban vannak, kezdetét veheti a táncverseny. A násznép döntheti el, hogy kire szavaz. Kiválasztanak 5 zeneszámból egyet a résztvevők, és arra táncolnak, kb 1.5 percig.

Ha már erre készülünk, akkor érdemes felkeresni egy olyasvalakit, aki felkészíthet minket egy jó kis táncversenyre: Ő a táncoktató.

képek forrása: http://i.ytimg.com, http://www.nileeka.com, www.ispwp.com
http://westsidemagnet.com, myinspiredwedding.com, www.ralarcon.co.uk