Hogyan válasszam ki a zenekart az esküvőre?

Mi kell a jó hangulathoz egy esküvőn? Hogyan válaszd ki a megfelelő zenekart az esküvőre? Milyen zenei terv kell a Nagy Napra? Erre és még sok hasonló kérdésre adunk választ jelen cikkünkben. Tarts Velünk és tudd meg, melyek a zenekar választás alapjai!

Miért fontos a jó hangulat és a jó zene?

A vendégek garantáltan emlékezni fognak az esküvőre, ha különleges a hangulat, amelyet mindenekelőtt feledhetetlen műsort nyújtó profi zenészekkel tudjuk biztosítani. A fergeteges hangulathoz nagyban hozzájárulnak a különleges fényeffektek (disco, lézer, stb.) az extra hangosítás, és minden más, nem mindennapi produkció, amely szemnek és fülnek ingere...

Melyek a tökéletes zenekar ismérvei?

Először is a zenekar a vendégek érkezése előtt egy órával, profin beszerelve, készen áll a "bevetésre", a zenekar tagjai pedig alkalomhoz illő, egymáshoz és az esküvő stílusához passzoló öltözetben jelennek meg. A vendégeket illik lágy élőzenével fogadni. A zenekar a ceremóniamesterrel tökéletes összhangban működik, a játékokhoz kért zeneszámokat, illetve a Ti kedvenc számaitokat is szívesen megtanulja és előadja. Az esküvő alatt konferál, beszél a közönséghez, barátságos "házigazdaként" viselkedik.

A szünetek minimálisak, általában akkor tartanak egy kis pihenőt, amikor valamilyen más program zajlik -például a menyasszonyi torta felvágása, játékok, ajándékátadás, ünnepi beszéd, stb.

A műsor végét Ti határozzátok meg, a zenekar az utolsó vendég távozásáig lelkesen kitart, szórakoztat. Egy esküvői zenekar akkor lehet igazán sikeres, ha több műfajban is szívesen játszik, nyitott a zenei stílusokra, lehet szó csárdásról, buli zenékről, külföldi és hazai slágerekről, keringőről, hallgatókról, blues, soul, jazz vagy sanzon számokról, stb.

A jó zenekar bő repertoárral rendelkezik, melyből a Veletek előre leegyeztetett összeállításokat fogják játszani az esküvőn, amit Ti az esküvő stílusához, a vendégek összetételéhez, az igényeitekhez szabtok.

A jó zenekar örömmel teljesíti a vendégek eseti kéréseit is, ha van rá mód, sőt akár lehetőséget is biztosíthat a násznép számára egy kis éneklésre. Ez utóbbit természetesen nem árt egyeztetni az ifjú párral is, még az esküvő előtt (hogyan, mikor, mennyit?).

A zenei tervek között mindenképpen legyen többféle "csomag" is: lágyabb zene a fogadáshoz, hangulatos lounge az esküvői vacsora alatt és többféle stílusú, dinamikusabb ritmusok a táncos mulatsághoz.

Milyen zenekart szeretnétek? Avagy:

  • Hány tagú együttes fér el a kiválasztott esküvői helyszínen?
  • Kik a meghívottak (milyen korosztály), milyen zenét szeretnek?
  • Van-e kedvenc hangszeretek?
  • Ragaszkodtok-e ahhoz, hogy énekes/nő is legyen?
  • Igazodni kell-e valamilyen tervezett költség-kerethez?
  • Az esküvő előtt meg szeretnék-e hallgatni őket élőben is? Van-e erre lehetőség?
  • Vacsora alatt is legyen-e élőzene vagy inkább ne?
  • A szertartáshoz is szeretnének-e élőzenét?
     

A zenekar szerepe rendkívül fontos, hiszen ha ebben a tekintetben mellényúltok, akkor az a Nagy Napon már késő bánat lesz! A színvonalas zene és az igényes, jó hangulat képes elfeledtetni a bosszantó körülményeket is, mint például ha aznap éppen esik az eső, nem úgy sikerül a dekoráció, ahogyan szerettétek volna, stb. Mielőtt belevágnátok a keresgélésbe, először azt kell eldöntenetek milyen stílusú esküvőt szeretnétek, és hogy zenekart vagy inkább Dj-t akartok szerződtetni. Bár a Dj olcsóbb, mint a zenekar és nincs akkora helyigénye, az élőzenének olyan különleges, varázsos hangulata van, amely semmivel sem pótolható.

A zenekaroknál alapvetően kétféle kategóriából választhatunk: vannak a mulatós zenét játszó, lakodalmas stílusú, illetve a manapság felkapottabb party zenekarok. Bármilyen hangulatú esküvői is vágytok, a zenekar kiválasztásánál nem kizárólag a saját ízléseteket kell figyelembe vennetek, hanem a vendégek igényeit is.

A másik fontos momentum a költségvetés, hogy mire mennyit szántok. Sokat lehet spórolni egy - egy dolgokon, azonban ez semmiképpen se a zenekar legyen! Itt az arányérzék is éppen ennyire fontos: például egy 30-40 fős esküvői vacsorára maximum 1-2 fő zenészt hívjatok, viszont, ha a násznép száma meghaladja a 80-at, akkor oda már élőzenekar dukál, 120-150 fő felett pedig szinte már elengedhetetlen az élőzene varázsa.

  A megfelelő szolgáltatót kiválaszthatjátok az ajánlott szolgáltatóink küzül a Katalógusból erre a LINK-re kattintva.

Az első kontaktust a szolgáltatóval, a honlap jelenti. Legyetek kritikusak, egy weboldal sokat elárul gazdájáról, illetve a szolgáltatás minőségéről is!

Amit mindenképpen figyelembe kell venni, az a honlap minősége, a bemutatkozó anyagok színvonala (névjegykártya, szórólap, fotók, videók), vélemények, a zenekarvezető kommunikációja, a repertoár színessége, az együttes megjelenése, felszerelés, előadásmód és az alkalmazkodó készség.

Ajánlott mindenkit élőben is meghallgatni, megnézni a szerződtetés előtt! Sajnos van olyan zenekar, aki playback videót készít és emiatt élőben sokszor csalódást okozhatnak - győződjetek meg róla, hogy valóban képesek-e hozni az elvárt színvonalat és minőséget. Emellett fontos a kisugárzás is, hiszen az emberek az érzelmeik alapján döntenek; hallgassatok a szívetekre, de ne feledjetek egy lényeges dolgot: a majdnem tökéletes zenekar, nem a tökéletes zenekar!

Amennyiben a szertartás részei alatt is szeretnétek, hogy különleges élőzene csendüljön fel, úgy választhattok a hárfa zene vagy vonósnégyes között. Az általuk játszott művekkel lehet még egyedibbé és hangulatossá tenni az esküvő szertartás részét is.

Képek forrása: www.paulwindsororchestra.com, olivialeighweddings.com, blog.weddingdates.ie, www.lightsounds.com.au