Trendi vőlegény kiegészítők - Nyakkendő

Minden férfi életében eljön a nap, amikor az oltár elé állva örök hűséget fogad élete szerelmének... Természetes, hogy ezt a pillanatot Te is tökéletesnek és emlékezetesnek szeretnéd megélni. Íme, néhány jó tanács, hogy a legideálisabb nyakkendőt válaszd!

A boltok és szalonok kínálatát böngészve benned is felmerülnek a kérdések, hogy vajon milyen fajta nyakkendőt válassz, melyik illik legjobban a Te stílusodhoz, egyéniségedhez, egyáltalán milyen változatok léteznek... Mit diktál a legújabb trend, milyen színek, formák és újdonságok vannak? Ebben segítünk most Nektek, hogy a hozzátok és az esküvő hangulatához leginkább passzoló darabot válasszátok!

Tipp: Akkor fog szépen és tökéletesen állni a nyakkendőd, ha Te magad kötöd meg! Ha nem tudod, hogyan kell helyesen megkötni, akkor itt az alkalom, hogy megtanuld! Megkérheted a Párodat, édesanyádat, a lényeg, hogy az előre megkötött nyakkendőt felejtsd most el!

A nyakkendő anyaga

Az első és legfontosabb "szabály", hogy a vőlegény nyakkendője mindenképpen természetes anyagból készüljön, hiszen az esküvő egy különleges alkalom, ne elégedjünk meg egy olcsó, műszálas változattal! Válasszunk selyemből, gyapjúból vagy kasmírból készült modellt - a selyem nyakkendőt visszafogott csillogása okán az elegáns, klasszikus és fényűző esküvőkre ajánljuk, míg az utóbbi kettő természetes, letisztult hatása miatt közkedvelt.

Selyem nyakkendők

Gyapjú változatok

Nyakkendő fajták

A hagyományos nyakkendőn kívül másféle típusok is léteznek, melyek általában ünnepekkor, különleges alkalmakkor kerülnek elő. Ilyen például a csokornyakkendő, amely a szmoking és a frakk kiegészítője - ugyan napjainkban is hordanak előre megkötött, színes vagy mintás csokornyakkendőt az idősebb generáció tagjai, ez a típus nem kifejezetten elegáns és stílusos, bár a szándék mindenesetre kedves.

Nem csupán az ízlésünk miatt, hanem az egyes kulturális különbségek nyomán is eltérő lehet, hogy melyik országban, ki, milyen nyakkendőt részesít előnyben - főként vőlegényként az esküvőn. Európa nagy részén a szmoking az általánosan elfogadott viselet, amelyet fekete nyakkendő egészít ki, az USA-ban és az angolszász országokban a zsakett a népszerű, hagyományos nyakkendővel.

Nyakkendő - hagyományos

Alkalmi és hagyományos öltönyökhöz ezt a típust ajánljuk, bár több helyen zsaketthez is szívesen viselik. A minőségi darabok, mint mondtuk selyemből vagy gyapjúból készülnek – hideg napokon az utóbbi lehet a legjobb választás. A selyem nyakkendők között is megkülönböztetünk twill, illetve jacquard típust, amelyet a szövés határoz meg. Előbbi verziót klasszikus stílus és tompa fény jellemez, míg az utóbbi esetben a szövés ellenállóbb, ami fényesebb megjelenést eredményez. Találkozhatunk speciális, "seven fold tie" nyakkendővel is, amely ötször annyi selyemből készül, mint az átlagos modellek, mivel a bélést is a nyakkendő anyagával töltik ki, amíg ki nem adja a tökéletes formát. Akár egyszerűbb, akár színesebb, vidámabb darabot választunk a Nagy Napra, a minőségre mindig figyeljünk oda!

Csokornyakkendő

Fehérben - white tie - frakkhoz, feketében - black tie - szmokinghoz kell viselni, fordítva tilos! Míg a fekete nyakkendő csak selyemből készül, addig a fehér a csokornyakkendő pamutpikéből. Ennek története a 17. századra nyúlik vissza, jelenlegi formája pedig csupán 1870 körül alakult ki. A vintage és bohém stílus kedvelői ma is szívesen választanak vidám mintás vagy színes csokornyakkendőt az esküvőre, ugyanakkor a minimalista, a klasszikus és az exkluzív elegancia szerelmesei általában maradnak a hagyományos, vagy a francia nyakkendőnél.

Színes és egyedi

Klasszikus stílusban

Plasztron vagy francia nyakkendő

Elsősorban zsaketthez szokták viselni ezt a típust, ugyanakkor az alkalmi öltönyök többségéhez is illik. A francia nyakkendő rövidebb a hagyományos modelleknél és kizárólag selyemből készülhet. Általában a sima nyakkendőnél vastagabb anyagból készítik, leggyakrabban világos vagy szürke árnyalatú, ritkán fekete. A 19. század elején nappali rendezvények, - mint például az esküvők - kedvelt öltözéke lett a zsakett.

Bocskai nyakkendők

Ez a típus formájában a francia nyakkendőre emlékeztet. A bocskai nyakkendő tulajdonképpen egy csomóra kötött, alálógó csokornyakkendő, a végein rojttal, csipkével vagy hímzéssel díszítve. Ilyen nyakkendőt kizárólag a magyar bocskai mellé viselnek. Anyaga általában bársony vagy selyem, találkozhatunk egyforma szélességű, illetve a végein kiszélesedő, a gallér alá eső részen pedig fokozatosan elkeskenyedő változattal is. A fekete vőlegény öltözékhez fekete vagy fehér bocskai nyakkendő illik, míg az ünnepi alkalmi viselethez bátran választhatunk fehér, vagy fekete alapon aranyrojttal vagy aranycsipkével díszített darabot.

Nyaksál, kendő és kravátli

Nyaksálat és kendőt a férfiak általában csak alkalmi ruhákhoz viselnek. Ezek a kendők tulajdonképpen a nyakkendő és a kendő ötvözete, amely a zsakett és az esküvői öltöny kiegészítője lehet. A többrétegű anyagot divatos csomó fogja össze, színe harmonizál a mellénnyel és az inggel.

Selyem nyaksálat általában zsaketthez szoktak viselni, míg a frakkhoz jól passzol a fehér sál is, melyet a kendőhöz hasonlóan egy divatos csomó fog össze. Kendőt sok összeállításhoz viselhetünk, például az öltönyökhöz, a szmokinghoz és a zsaketthez is tökéletesen illik.

A kravátli, a mai modern nyakkendő "őse" kezd visszatérni a divatba... Ezt a nyakbavalót először XVI. Lajos tette népszerűvé Európában, miután megirigyelte a horvát katonák viseletét. Ez a kiegészítő a modern korban is kiváló alternatívát nyújt a nyakkendő helyett - hordhatod elegáns alkalmakon és viselheted lezserebb inghez is.

A kravátlit 2 féleképpen kötheted meg:

Hordó csomó

Először is tedd a kravátlit a nyakad köré úgy, hogy a jobb vége valamivel hosszabban lógjon le, mint a bal, majd laza x-et formázva tedd keresztbe a jobb oldali részt a másikon. Tekerd meg egyszer, körben a jobb oldali részt, hogy az X körül hurok képződjön, azután a jobb oldali végét húzd át a hurkon. Állítsd be a kívánt szorosságot, ujjaiddal igazítsd helyére a csomót, végezetül pedig simítsd el a kravátlit az ingen.

Viktoriánus csomó

Első lépés: Tedd a kravátlit szemből a nyakad köré úgy, hogy a két vége hátul keresztezze egymás. Ha ez megvan, akkor hozd előre a végeket és húzd kényelmesen szorosra, majd tedd keresztbe egymáson a kravátli két végét. Készíts egyszerű csomót - jobb vég a balon, de vigyázz, ne húzd túl szorosra! Készíts egy újabb csomót a másik irányba - balról jobbra. Ezt sem szabad túl szorosra húzni. Ezután húzd meg a kravátli végeit, ne túl erősen, mert akkor kicsi lesz a csomó. Végezetül tűrd a végeket az ingedbe és már kész is vagy!

Trend és stílus körkép

Az elmúlt évek alatt nem csupán új divatok, stílusirányzatok jelentek meg, hanem a formalitás az, ami egy kicsit átalakult: egyre több egyedi megoldást vehetünk észre a férfidivat terén is... Lazábban csomózott nyakkendő, feltűrt ingujjak, zakó vagy éppen nyakkendő nélkül - ezek mind-mind "lágyítanak" az összképen, a végeredmény pedig laza, de elegáns megjelenés, ami tükrözi a vőlegény személyiségét.

2018-ban is dívik a merész színű vagy mintázatú nyakkendők, - legyen szó hagyományos vagy csokornyakkendőről, - a lényeg a kontraszt, a mérsékelt és a kifinomult elegancia pazar egyensúlya. Játssz a komoly fazonokkal és a vidám mintákkal és nem mindennapi színkombinációkkal - merd kinyilatkoztatni az egyéniségedet!

Manapság nagyon felkapottak a sötétkék, mély lila, méregzöld, halványrózsaszín, halványkék, halványzöld, mogyorószínű, sárga, a pink és a piros színben pompázó nyakkendők, de láthattunk már olyat is, amikor a zokni színéhez igazították a kiegészítőket. A bohém stílushoz tökéletesen illenek a kockás és csíkos darabok, akár élénkebb árnyalatokban is - ne feledd azonban, hogy a kevesebb, néha több! Ha nyakkendőből merészebb darabot választasz, akkor jobb, ha a többi kiegészítő inkább az egyszerűbb stílus felé hajlik.

Következő anyagunkban a díszzsebkendők, mellények, mandzsetta gombok és a cilinder kerül "terítékre"!

Képek forrása: http://avea.hu, http://www.rockmywedding.co.uk, www.onewed.com