Vőlegény ruha variációk

Az esküvői előkészületekkor mindig a nők kapnak nagyobb figyelmet öltözködés, smink és frizura terén is, pedig a férfiak épp oly hiúak, mint a hölgyek. Ők is szeretnének elegánsan, divatosan megjelenni menyegzőjükön. Régebben egyszerűen elintézték a férfi öltözetét, egy hagyományos sötét öltönybe bújtatták az urakat, azt gondolták úgy sincs sok variáció az alkalmi öltözet kiválasztásakor

Nos, ez az állítás napjainkban már nem állja meg a helyét. Több stílusú öltöny is rendelkezésre áll, mind színben, mind fazonban. Az esküvői öltöny a klasszikus szmoking kevésbé hivatalos, modern alternatívája és tökéletes viselet esküvőre, operába, komolyzenei koncertre, partikra és lezserebb társasági eseményekre.

Az esküvői öltöny általában hosszított és színben harmonizál a menyasszonyi ruhával. Szín terén a friss tónusoktól egészen a sötét árnylatokig a teljes palettáról válogathatunk. Az öltöny ünnepi kiegészítői a mellény, a szmoking ing, a nyakkendő vagy a plasztron. Anyagában, hosszában és szabásában a fiatalos esküvői öltöny az aktuális alkalmi férfi divatot követi. A nadrág vagy a zakó színében készül vagy színkontrasztot alkot vele.

A frakk az elegáns esti (15:00 óra utáni, de méginkább a sötétedés beállta utáni) társasági események, így esküvők, bálok és ünnepi premierek viselete, az alkalmi férfi divat királya. Kiegészítői a fekete cilinder, a mélyen kivágott fehér piqué-mellény, a rejtett gombolású fehér frakk ing, a mandzsetta gombok, a fehér csokornyakkendő és a fekete lakkcipő.

 

 

 

Ha a meghívónkon dress code-ként "white tie" megjegyzés szerepel, ez a férfi vendégektől elvárt öltözet! A frakk elől rövid, hátul "fecskefarokban" végződik, kabátja kétsoros, de kigombolva viselik. A kabát szárnyaira nem illik ráülni, hanem hátul vagy oldalt kell lelógniuk a szék pereméről! Bár a frakk színe hagyományosan a fekete, esküvői viseletként készülhet teljesen fehérben vagy krémszínben is!

A szmoking tökéletes viselet a 15:00 óra utáni társasági eseményeken, így az esküvőn, az operában, komolyzenei koncerteken, táncos rendezvényeken és hivatalos fogadásokon.

A klasszikus szmoking fekete, egysoros, hegyes- vagy sálgalléros, de mára kétsoros és színes modern változatokat is megtaláljuk az alkalmi férfi divat palettáján. A szmokinghoz mellény vagy széles selyemöv és csokornyakkendő dukál. A szmoking ing fehér vagy krémszínű, gallérjának csücskei visszahajtottak.

 

 

 

 

Ha a meghívónkon "black tie" szerepel, akkor az adott társasági eseményen a férfiak számára a szmoking a megfelelő viselet. Európában egyébként az 1920-as években Duke of Windsor vezette be a szmokingot, ami Amerikában tuxedo néven is ismert.

A dinner jacket klasszikus viselet a nappali társasági eseményekre és meleg estékre, így a lezserebb esküvőre, elegáns nyári ünnepségekre és koktélpartikra. Tulajdonképpen a szmoking szabadtéri változatának tekinthetjük és általában egysoros, sálgalléros, bár más variációkban is megtaláljuk a modern alkalmi férfi divat palettáján. A dinner jacket fehér vagy krémszínű zakót és sötét szmoking nadrágot jelent, kiegészítői pedig a szmoking ing, a csokornyakkendő, valamint a mellény vagy a hagyományos széles szmoking öv. Azt mondják, fehér zsaketthez csak főpincérek viselnek fekete csokornyakkendőt, így társasági eseményekre fehéret vagy színeset érdemes választani!

 

 

A cut tökéletes viselet az esküvőn és a kiemelten hivatalos fogadásokon. Az elől rövid, hátul hosszú cut tulajdonképpen a nappali - 11:00 és 16:00 óra közötti - események frakk viselete. Hagyományosan csíkos nadrág, szürke mellény, galléros ing és ezüstszürke nyakkendő vagy szmoking ing és szürke plasztron dukál hozzá. Mára azonban a cut szürkén kívül színes változatokban is megtalálható az alkalmi férfidivatot kínáló üzletekben. A viselet koronája a szürke cilinder!

 

 

 

 

Amerikában és Angliában a cut és a plasztron a vőlegény és a férfi vendégek hivatalos esküvői ruházata. A plasztron egyébként speciálisan széles nyakkendő, amit nyakkendőtűvel díszíthetünk. Melyet manapság hazánkban is átvettünk vőlegény viseletnénk az elegáns esküvőkön.

 


 

Az állógalléros zsakett viszonylag újkeletű ünnepi viselet, ami tökéletes választás az esküvőre, különböző eseményekre és komolyzenei koncertekre. Bár magasan záródik, mégis mellény és nyakkendő vagy plasztron (speciális széles nyakkendő) dukál hozzá. A zakó gombolása általában bújtatott, szabása pedig hosszított, így ideális viselete a magas vőlegénynek.