Az esküvői asztal - Az esküvői teríték részei

Az esküvői asztal dekorációja és maga a terítés, bár elsőre könnyűnek tűnhet, nem is olyan egyszerű összhangba hozni a dolgokat... Nézzük, milyen részekből áll az esküvői teríték, hogyan válasszuk ki és helyezzük el őket!

Egy elegáns esküvői teríték magába foglalja a porcelán vagy kerámia étkészletet, a rozsdamentes acél vagy ezüst evőeszközöket és (általában) a kristálypoharakat. Bármilyen stílusban is álmodjuk meg a Nagy Napot, egy biztos: az esküvői asztal akkor lesz tökéletes, ha a teríték egyes részei, kiegészítői és a dekoráció összhangban van egymással. A siker kulcsa a mértékletesség, amely vonatkozik a színekre, az anyagokra és a különböző díszítő elemekre, vagyis nem szabad túlzásokba esni!

Étkészlet

Egy esküvőn illik porcelán vagy kerámia étkészlettel teríteni, amelynek formáját, színét és mintáját az adott menyegző stílusa határozza meg. Például egyszerűbb, vidéki hangulathoz hagyományos, fehér darabokat szoktak használni, míg a vintage hangulathoz jobban illenek az arany szegélyű, virágokkal díszített, antik vagy rusztikus hatású porcelánok.

Ültetéses és ültetett állófogadások alkalmával a terítés során a nagy lapos tányér kerül alulra, rá a leveses tányér, illetve ha van előétel, akkor a lapos tányérra egy kis tányért is teszünk. A lapos tányért, amelyet ültető tányérnak is neveznek, úgy kell elhelyezni, hogy közöttük legalább 50-60 cm. hely legyen, hogy a vendégek kényelmesen elférjenek. Ha a tányérokat valamilyen minta díszíti, akkor az felülre kerüljön, vagyis a vendéggel szemben legyen.

Állófogadások esetében a tálaló (büfé) asztalra kisebb csoportokban helyezzük el a tányérokat, hogy mindenki kényelmesen hozzáférjen.
 


Nagyobb volumenű esküvőre a legjobb megoldás mindenképpen a bérlés, hiszen így juthatunk legegyszerűbben nagyszámú, egyforma étkészlethez, hiszen már egy 60 fős esküvőn is rengeteg pénzben kerülne a vásárlás, arról nem is beszélve, hogy utána nem is tudnánk mit kezdeni annyi porcelánnal. A tányérok és más porcelánok bérlése (például leveses és salátás tálak, sültes tálak, kis tálkák, üveglépcsők, stb.) akkor is jó megoldás, ha például állófogadásos esküvőt tervezünk!

Tipp: Ma már a legtöbb eszköz-bérbeadással foglalkozó cég még a szállítás terheit is leveszik vállunkról! Nézz meg az ajánlott szolgáltatók közül néhányat és válassz a linkre kattintva!
 

Evőeszközök

Esküvőn ezüst, illetve rozsdamentes acél evőeszközöket illik használni, amelyeket kívülről befelé haladva használunk fel, és minden fogáshoz másikat kell elővenni. A villák mindig baloldalra, hegyükkel felfelé, a kanalak és a kések pedig jobbra. Az utóbbiakat mindig az élükkel befelé fordítva helyezzük el. A desszerthez használt evőeszközöket mindig a tányér felett helyezzük el, és mindig a legelőször használandó eszköz kerül kívülre.

  • A főfogáshoz használt kés közvetlenül a tányér mellé kerül, jobb oldalra, ezt követi az előételhez használt kés, amely lehet kaviár-, rák-, hal-, vagy vajkés. Ezután helyezzük el a nagy kanalat, amelyet a leveshez használunk majd.
  • Ha olyan előételt szolgálnak fel a leves előtt, amelyhez szükséges kanál, akkor a nagy mellé egy kisebb is kerülhet.
  • Baloldalon, a tányér mellett közvetlenül kell elhelyezni a főfogáshoz használandó villát, majd ezt követi az előételhez szükséges kisebb villa, ami lehet hal-, rák-, vagy fondüvilla.
  • A tányér fölé helyezzük a kis kanalat és villát, úgy, hogy a felülte kerüljön a kanál, amelynek nyele jobbra, a villáé pedig balra mutat. Ha csak villát teszünk, akkor annak a nyele is jobbra mutasson.

Tipp: Manapság egyre nagyobb divattá válik az forma is, amikor egy kis tartóba, vagy a szalvétával egy kis "bokrétába" kötve helyezzük el az evőeszközöket a tányéron, vagy a tányér mellett, így az evőeszközök már díszítő funkcióval is bírnak. Ez a forma abban az esetben a legmutatósabb, ha kevés evőeszközről van szó. Kombinálhatod virággal, szaténnal vagy csipkével is, légy kreatív!
 

Poharak

A poharak mindig a tányértól jobbra helyezkednek el, a fogyasztás sorrendjében, azaz balról-jobbra haladva. Fontos, hogy négy pohárnál többet nem érdemes az asztalra zsúfolni! Terítéskor elsőnek a vizes pohár kerül fel, a kés hegyéhez, jobb oldalán a pezsgős-, vagy a konyakos pohár, majd a vörös és fehér boros poharak következnek. Végül, ha a vendégek az aperitifet is az asztalnál fogyasztják, akkor a pálinkás pohárról is kell gondoskodnunk, amely a boros poharak mellé kerül. Ha a desszerthez is szolgálnak fel italt, akkor a hozzá való pohár bal oldalra kerül.
 

Abrosz, szalvéta

Az asztalterítő akkor igazán elegáns, ha textilből készült és a színe harmonizál a dekorációval és az esküvő stílusával. Az abrosz felhelyezésekor figyeljünk arra, hogy kb. 20 cm-re lógjon le az asztalról. A terítő színéhez illő szalvétát általában a tányér bal oldalán helyezzük el, ha azonban hajtogatással szeretnénk feldobni, akkor tehetjük a tányérba vagy a tányér elé is.
 


Savanyúságos, kompótos tálka, fűszertartó

Ha szükséges, akkor a kompóthoz és/vagy savanyúsághoz használt kis tálkák bal oldalra kerülnek, illetve ha kenyeret is szolgálnak fel, akkor az ahhoz használt kis tányér is balra kerül.

Utolsó simításként az asztalokon helyezzünk el fűszertartókat, melyek színben, anyagban és stílusban is illeszkedjenek a többi dekorációs elemhez, illetve lehetőleg zártak legyenek.
 

Ültető kártya, köszönő kártya

Egy nagyobb volumenű esküvő esetén a legjobb, ha ültető kártyákat használunk, amellyel könnyedén meghatározhatjuk az ültetési rendet. Arra érdemes odafigyelni, hogy a kártyák a terítékkel, az asztaldekorációval és a többi díszítőelemmel összhangban legyenek. Készíthetünk ültetési tablót is, amely a bejárathoz, jól látható helyre kifüggesztve megkönnyítheti a vendégek dolgát. A köszönőkártya kedves gesztus lehet, amellyel megköszönhetjük a násznépnek, hogy eljöttek és együtt ünnepelték meg Veletek ezt a számotokra oly fontos eseményt! A legjobb, ha ezek a kis kártyák tükrözik a személyiségeteket, kerülhet rá egy szép idézet, egy kedves gondolat vagy üzenet... Válassz szolgáltatót, aki elkészíti a számodra tökéletes meghívót és kiegészítőit esküvődre, kattints a linkre!
 


Az ültető és köszönőkártyákat elhelyezhetitek a köszönetajándékkal együtt az esküvői asztalon, illetve önmagukban is, kerülhet a tányérba, a tányér mellé vagy fölé is. Legyetek kreatívak, hiszen nagyon sokféle módja létezik, hogy ízlésesen, elegánsan mutassanak ezek a kiegészítők is a vacsora asztalon! Válassz szolgáltatót, aki elkészíti vagy akitől megrendelheted a számodra megfelelő köszönetajándékot, kattints a linkre!
 


Igazi álomesküvőt tervezel, gyönyörű helyszínen, kifogástalan terítékkel és sok vendéggel? Nagy mennyiségű étkészletre, bútorokra, textíliákra vagy dekorációra van szükséged? Fordulj az ajánlott eszközbérléssel és dekorációs textil bérléssel foglalkozó szolgáltatóinkhoz! Számtalan kipróbált teríték összeállítással, hagyományos és modern dizájnnal, kreatív ötletekkel és sok éve tapasztalattal rendelkező szakemberekkel segítenek Neked a tervezéstől a megvalósításig! Nem csak a szervezéssel és a szállítással kapcsolatos terheket veszik le a válladról - akár egyedi elképzeléseidet is megvalósítják!

Kattints az alábbi képre és ismerd meg Te is a szolgáltatókat!

 

A szatén terítők selymes fényű, elegáns alapdarabok elkápráztatják a vendégeket. Nem szükséges csupán fehér székszoknyában és színes székmasniban gondolkodnunk azért, hogy megalapozzuk az esküvő színvilágát.
 


Legközelebb a teríték kiegészítőiről, a teríték és az esküvői asztal dekorációjáról lesz szó!

Forrás: http://avea.hu, http://cafemystra.cafeblog.hu/, http://www.hogyankell.hu, http://szerelempark.hu, http://avea.hu, http://cafemystra.cafeblog.hu/