Az esküvői asztal - Teríték és asztaldekoráció stílusok szerint

Milyen hangulathoz, stílushoz, milyen asztal, illetve teríték dekoráció, kiegészítők kellenek? Alábbi cikkünkben minderre választ kapsz - szebbnél szebb ötletek, gyönyörű képek és sok-sok jó tanács...

Egyszerű elegancia

Maga az elegáns stílus nagyon sokféle lehetőséget hordoz magában... Azok a párok, akik az egyszerűséget jobban kedvelik, mint a csillogást és a fényűzést, általában jó minőségű, fehér vagy krémszínű abroszt választanak, melyet gyönyörű virágok, szép porcelán étkészlet és kristálypoharak egészítenek ki. Egy csokor virág az asztalon vagy egy mécsesekkel és szirmokkal tarkított csipkés asztalközép szépsége is az egyszerűségben rejlik.

Tipp: Nem muszáj csak fehéret használni, bolondítsd meg a dekorációt néhány szál élénk színű virággal, egy színes masnival vagy szalaggal!

 

 

 

Vidékies stílusban

A vidékies stílusú esküvői dekoráció magában hordozza a vidéki élet apró szépségeit, különlegességeit: itt egy tojás, ott egy kockás terítő, egy bokréta mezei virágokból és búzából, vagy épp egy régi boroshordó, mely tökéletes lehet kínáló asztalkának is! Használj bőségesen fát, meghitt fényt adó mécseseket, tobozokat, egyszerű virágokat, stb...
 

Vintage és rusztikus varázs

A rusztikus stílus nagyon hasonlít a vidéki hangulathoz, csupán annyi a különbség, hogy ebben az esetben bátrabban nyúlhatunk a színekhez, a falusi hétköznapok tárgyait kombinálhatjuk romantikus, elegáns részletekkel is.
 


A vintage ennél is elegánsabb és színesebb - párosítsuk a lila, a türkiz és pasztellszíneket barnával és zölddel, használjunk sok-sok virágot, vagy nyújunk bátran a "cukorka színekhez", a pasztelrózsaszín, halványkék, halványzöld és a finomabb türkiz árnyalatokhoz...

Tipp: Az igazi vintage varázs érdekében szerezzünk be néhány madárkalitkát, könyveket, antik üvegtálalókat, pici vázákat, melyekbe majd fehér és pink rózsák kerülnek!
 

Asztaldekor a romantika jegyében

Ha romantika, akkor jöhetnek a kellemes, lágy árnyalatok: rózsaszín, bordó, lila, sárga, viola, fehérrel, pezsgőszínnel és arannyal kombinálva! Az élővirágok szinte már kötelezőek ennél a stílusnál, milliónyi gyertyával pedig igazán meghitt hangulatot varázsolhatunk.

Tipp: Ha kedveled a piros színt, akkor bátran használd fehér és arany tónusokkal - az exkluzív, romantikus és ünnepi hangulat garantált!

 

 

Fényűzés, csillogás és pompa

Ha kedveled a fényűzést és azt szeretnéd, hogy a Nagy Napot is ugyanez a luxus és pompa járja át, akkor bátran válassz arannyal futtatott terítéket (akár antik is lehet), használj finom drapériákat, melyek a mennyezetről omlanak le, hozzájuk illő asztalterítőkkel. Jöhetnek a csipkék, gyöngyök, kristályok minden mennyiségben és természetesen az élővirágok! Kála, rózsa, liliom, kardvirág, orchidea - ezek a virágok mind-mind jólétet, erőt, pompát és eleganciát sugallnak.
 

Extravagáns stílusban

Vannak párok, akik szívesen lépnek ki a megszokott keretekből és valami teljesen egyedivel és olykor valami meghökkentővel rukkolnak elő az esküvőjük napján. Ha Te is szeretnéd megmutatni az egyéniségedet, akkor bátran válassz monumentális dekorelemeket, merész színeket vagy épp töméntelen virágtengert, hatalmas kristálycsillárt, lelógó virágdíszeket, stb... Legyetek kreatívak, ne korlátozzon mások véleménye, hiszen ez a Ti napotok!
 

Amerikai hangulatban

Az amerikai, elegáns esküvők napjainkban is egyre divatosabbak. Bár sok mindenben eltér a hagyományos magyar menyegzőktől, egy amerikai hangulatú, nagyszabású esküvő is ugyanolyan meghitt, varázslatos és elegáns lehet, sőt! A hamisítatlan amerikai hangulatért válassz Chiavari székeket, elegáns szatén, taft vagy rozettás terítőt, mécseseket és stílusos, minőségi étkészletet. Ennél a stílusnál szintén elengedhetetlen a sok virág, melyek nem csupán a vendégek és az ifjú pár asztalát díszítik, hanem a bejáratot, a székeket és akár plafonról lelógatva akár az egész termet is!

 

 

Letisztult, modern stílus

A modern stílus alapkövei a fehér, a fekete és az ezüst árnyalatok, a fém, illetve porcelán kiegészítők és a letisztult formák. Egy minimalista esküvői teríték egyszerű, általában minden díszítés nélküli étkészletből, szépen elrendezett ezüst vagy nemesacél evőeszközökből és néhány kristálypohárból áll. A szalvéta és az abrosz egyszínű, árnyalatban egymással harmonizáló. Az asztaldekoráció elemeit is minimálisra csökkentik, csupán néhány szál virág, zöld növénykompozíció vagy virágos ágak, illetve mécsesek kapnak helyet.

Tipp: A legkedveltebb színkombináció a fehér-zöld, a fekete-fehér és az ezüst-zöld!
 

Laza elegancia, avagy a bohém, természetes hangulat varázsa

A bohém, természetes stílus éppen a másik véglet: színek tobzódása, csodás virágkompozíciók, elsőre szedett-vedettnek tűnő díszítőelemek tökéletes harmóniája! Szinte bármit használhatunk, amely a szívünkhöz és a természethez közel áll: növények, fa, lenvászon, aranyozott teríték, színes abroszok és asztalközepek, stb…
 


Az "eco", azaz zöld esküvők elengedhetetlen kellékei az újrahasznosított tárgyak: például befőttesüvegekből, konzerves dobozokból, borospalackokból, egy kis rafiával, virágokkal, csipkével és színes vászonnal nagyszerű és mutatós dekorációt készíthetünk!
 


Következő anyagunkban az egyszerű stílusú dekorációról lesz szó, megtudhatjátok, melyek azok a dolgok, melyeknek szépsége az egyszerűségben rejlik és csodásan mutatnak az esküvői asztalon!

Képek forrása: http://zerodecor.com, www.pinterest.com