Az esküvői asztal - Vintage és rusztikus hangulatban

Gyönyörűséges antik bútorok, elegáns teríték, sok-sok virág, csipke és természetes kiegészítők tökéletes harmóniája - a vintage és rusztikus stílus a Te szívedet is meghódította? Akkor tarts velünk és tervezzük meg együtt az asztaldekorációt!

A rusztikus és a vintage hangulat stílusjegyei

A vintage és rusztikus stílus mondhatni kéz a kézben jár, hiszen nagyon sok közös vonásuk akad. Ha vintage esküvőről álmodunk, akkor akár egészen az 1700-as évekig visszanyúlhatunk. Hazánkban a vintage stílus olykor összefonódik a provence-i, illetve rusztikus hangulattal. Az utóbbi két stílusirányzat egyszerűbb, esetenként színesebb és sokoldalúbb a dekorációja.

A provence-i, rusztikus és vintage stílus közös jellemzője, hogy a régmúlt idők szépségeit, kedvelt tárgyait és hangulatát elevenítik meg. Ugyanakkor a vintage stílus sok virágot, csipkét, díszes kiegészítőket használ, míg a rusztikus és provence-i inkább az egyszerűségre, a visszafogott eleganciára törekszik. Továbbá a provence-i hangulatú esküvők elengedhetetlen kelléke a levendula virág, amely a dekoráció meghatározó része.
 

Provence-i hangulatban...

Vintage elegancia

Rusztikus szépség

A vintage és rusztikus hangulat alapvető kellékei: antik és/vagy kopottas bútorok, régi bőrönd, madárkalitka, amelyet majd virágokkal díszítünk, táblák, melyekre krétával üzenetet, ülésrendet írhatunk, régi írógép, zászlófüzérek, régies brossok. A dekoráció részét képezik még a befőttes üvegek és régi könyvek, fekete-fehér és szépia képek, poharak és kupák, melyek vázaként szolgálhatnak.
 


Minél több antik tárgy és minél naturálisabb, harmonikus asztaldekoráció - erre törekedjünk! Nem szabad túlzásba vinni a virágok és csipkék használatát sem, hiszen nem az a lényeg, hogy mindent ellepjenek, hanem hogy meghitt, autentikus, szép összképet kapjunk. Minden csak azon múlik, mennyire szeretnénk az elegáns vagy inkább a rusztikus stílus irányába mozdítani az esküvő hangulatát.

 

 

Virágok közül használhatunk bazsarózsát, a boglárkát, hortenziát, szellőrózsát, tulipánt, lilianthust, dáliát, gypsolfiliát, szegfűt, koronás liliomot (gloriosát) és nárciszt is.

Tipp: Ha alapszínként fehéret választunk, akkor bátran használjunk színes virágkompozíciókat az asztalon is!
 


Textilek közül a lenvászon és a csipke tökélete kombináció: az asztalon akár futóként, akár asztalterítőként jól mutatnak, a székeket pedig virágokkal, kisebb faágakkal és színes masnival díszíthetjük. A főasztal díszítésénél is nyugodtan használhatunk virágokat és mécseseket: pompásan mutathatnak középen vagy bokrétában, körkörösen vagy az asztalok szélén elhelyezve. A teríték is lehet antik, vagy antik hatású, a lényeg hogy egyszerű, ugyanakkor elegáns és különleges legyen, használjunk hozzá textilszalvétákat!
 

Rusztikus és vintage stílus - színtippek

Ezekhez a stílusokhoz leginkább a világos, nem túl élénk színek illenek, mint például a barack, mályva, vajszín, halványrózsaszín, menta, krémszín, halványkék, visszafogottabb türkiz és a sárgás árnyalatok, fehérrel kombinálva. A provence-i hangulathoz a levendula-fehér kombináció tökéletesen passzol, a rusztikus stílust esetleg feldobhatjuk még pirosas, illetve halványsárga árnyalatokkal is.
 

Natúr árnyalatok a természet kincseivel

Vajszín és barack árnyalatok

Ragyogó napsárga

Rózsaszín pompa

Menta, visszafogott türkiz és krémszín

Soron következő cikkünkben a természetes hangulatú esküvői asztaldekorációról, illetve a hozzá illő terítékről lesz szó!

Forrás: http://www.weddinggarden.hu,  www. pinterest.com